Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kanada: az ország, ahol számítanak a bevándorlókra.

Forrás: canadahun.com

Kanada: az ország, ahol számítanak a bevándorlókra. 

Kanada hagyományosan a bevándorlók országa.  A 36 millió lakos húsz százaléka külföldön született. A kormány nem ellenezné, ha tovább nőne az arányuk. A gazdaság további bővülését ugyanis a munkaerőhiány akadályozza. Leginkább a jól képzett szakembereket keresik a cégek.

A kanadai kormány 2017-ben 'Global Skills Strategy' néven országos programot indított. Ez egyértelműen lefekteti a bevándorlás szabályait: nyelvtudás, iskolai végzettség, egészségügyi teszt. Nincs hatósági önkény. Aki ezeket teljesíti, az észak-amerikai országban maradhat. A kormány Kanada érdekének tartja, hogy az integrálódni akaró, tudó külföldieknek világos, kiszámítható feltételeket teremtsen és a engedélyek kiadása a lehető leggyorsabban történjen. Az elmúlt években elsősorban informatikusok, mérnökök és orvosok érkeztek a szakképzett külföldieket megszólító bevándorlási programok keretében. Illetve ilyen végzettséget szerzett Kanadában a tanulmányi vízummal érkezők többsége.

Nem csak a gazdaság, a felsőoktatás is toboroz külföldön. Az egyetemek örülnek a hallgatói létszám növekedésének, hisz a kormány fizeti a külföldiek tandíjat. Viszont a felsőoktatási intézményeknek növelniük kell az oktatóik számat. Ez külföldi tudósok, illetve tudósjelöltek szerződtetése nélkül nem lehetséges. Sokan érkeznek Kínából és Indiából. Nekik különösen örülnek a kanadaiak. Ugyanis mindkét országban jó híre van a reál tárgyak oktatásának. A tanulmányi vízummal érkezők esetében tudnak mire építeni a kanadai műszaki felsőoktatásban. A cégek pedig megbízhatnak a már diplomával érkezők szakértelmében.
Képzés – fizessenek a cégek.
Januártól változik a külföldiek tanulmányainak finanszírozása Kanadában. Minthogy a cégek érdeke, hogy rendelkezésre álljon a jól képzett munkaerő, a kormány úgy döntött, hogy nekik kell a képzés költségeit viselniük. Aki tanulmányi vízumot szeretne, először egy vállalatot kell találnia, amely magára vállalja a költségeket.
Ez a gyakorlatban úgy működik majd, hogy a Kanadába vágyók felkerülnek egy a kormány által készítettek listára, amelyen szerepelni fog a már meglévő iskolai végzettségük és szakmai tapasztalatuk. Ezzel viszont a képzettség, az iskolai végzettség nélküliek hátrányba kerülnek. Miért döntene mellettük egy cég, ha felkészültebbek is vannak? Pedig nem lehetnek válogatósak.

A természetes népszaporulat és a bevándorlók jelenlegi száma nem lesz elegendő a dübörgő gazdaság munkaerő igényének fedezésére.


Forrás: canadahun.com

450 kilogrammos és mintegy tíz méter hosszú polip,...
Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/