Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Jules Verne, a "tudományos-fantasztikus regények feltalálója"

Kép: carlosbua.com

 Jules Verne, a "tudományos-fantasztikus regények feltalálója"

  Jules Verne, francia író, egyben a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja. A könyveiben említett száznyolc terv és találmány döntő többségét mára már megvalósították. Könyvei világhírűvé tették. Ő inkább "tudományos íróként" látta magát, mert történetei kutatásokon és kísérletezéseken alapultak. Jules Verne már jóval azelőtt írt, hogy léteztek volna, tengeralattjárókról és a Holdra tartó repülésekről. Ezért is nevezik a nagy látnoknak.

 A látnok olyan dolgokat ír le, amelyek messze a jövőben lettek megvalósítva, feltalálva. És Jules Verne pontosan ezért volt kivételes. Nem csak egy fiktív történetet mesélt el, mindent nagyon részletesen és a lehető legreálisabban ismertetett. Távoli országokról, azok növény- és állatvilágáról számolt be. Műszaki tárgyakat ismertetett, például tengeralattjárókat vagy űrkapszulákat, bemutatta azok szerkezetét, bár az ő idejében ilyenek nem léteztek.

Jules Verne minden könyvében, például az "Utazás a Föld középpontja felé" című művében, nagyon alaposan kutatott és mérlegelte, mi lehetséges és mi az ami nem. Emiatt nem véletlen, hogy regényei nagy része megvalósulhatott.

Holdutazás, olyan hajók, amelyek messze eljutnak a tenger felszíne alatt, olyan emberek, akik néhány nap alatt bejárják a világot... Jules Verne mindezekre számított és regényeiben izgalmas történetekkel színezte elképzeléseit. 

 Az amerikaiak 1954-ben, első atomtengeralattjárójukat Jules Verne regényétől ihletve Nautilusnak nevezték. Éppúgy az "Apollo 11" űrhajót, amely 1969-ben hajtotta végre az első emberrel a holdutazást, később pedig a "Columbia" űrsiklót. "Utazás a Holdba" című könyvét 1865-ben írta - több mint 100 évvel, az első holdraszállás előtt. Verne nagyon hamar ismertté vált írásmódjával és relytéjes regényeivel. Könyveit nemcsak Franciaországban olvasták, hanem hamarosan egész Európában, sőt Amerikában is.

Nautilus. USA


 Jules Gabriel Verne 1828. február 8-án született a franciaországi Nantes-ban. Pierre Verne ügyvéd és felesége, Sophie legidősebb gyermeke volt. Julesnek még négy testvére volt. Eleinte a Verne család közvetlenül Nantes kikötőjében élt. A fiatal Jules minden nap megfigyelte az ott kikötő teherhajókat.

Tizenegy éves korában a család vidékre költözött, Nantes mellé. Hiányzott neki a tenger és a hajók, és minden további nélkül úgy döntött, hogy tengerre száll. Az utolsó pillanatban édesapjának sikerült leszállítania kalandvágyó, 11 éves fiát a hajóról.

 Jules átlagos diák volt. Az iskola befejezése után kezdetben apja irodájában dolgozott. Apja nyomására jogot kezdett tanulni - kezdetben Nantesban, később Párizsban. 20 éves korában Julesnek kétségei voltak, mert nem tudta, mi lesz vele szakmailag. Ebben a szakaszban megismerkedett egy fiatal művészcsoporttal, akik felkeltették érdeklődését a színház, a zene és az írás iránt. Barátságot alakít ki Alexandre Dumas íróval.

Érettségi után Verne először Párizsban dolgozott dramaturgként - apja bosszúságára, aki később neki akarta hagyni irodáját. Egy barátjának esküvőjén 1855-ben megismerte leendő feleségét, Honorine de Vianet. Özvegy volt, és már két gyermek édesanyja. Ez nem zavarta Jules Verne-t, úgy gondozta a gyerekeket, mintha az sajátjai lennének. Verne időnként tőzsdei közvetítőként próbált szerencsét. Szabadidejében tovább írt. 1862-ben találkozott Pierre-Jules Hetzel kiadóval. Lelkes volt Verne tehetsége miatt, és közzétette az "5 hét léghajón"-t.

 Ezzel a regénnyel Verne 1863-ban nagy áttörést ért el. Hamar hírességgé vált, és könyveit számos más európai nyelvre lefordították. Sikereinek köszönhetően Jules Verne végre megengedhette magának, hogy számos külföldi országban utazhasson és megismerhessen. Látomásokkal inspirálva folytatta új kutatásait. Fantáziája és felfedezései, anyagot szolgáltattak számára további történetek megalkotására.

1871-ben Verne, családjával Amiensbe költözött, ahol 1888-ban a városi tanácsba választották. Egészsége egyre inkább romlott. Jules Verne cukorbeteg lett és 1905. március 24-én halt meg, a betegség következtében. Jules Verne művei még napjainkban sem vesztették el az olvasók érdeklődését.

 Verne több mint 60 regényt írt 1905-ben bekövetkezett haláláig. 

Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levé...
WC-papír folyosón született baba
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. szeptember 30. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/