Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Jó szokások stressz ellen

Farkas Cs. Tekla: Tippek stressz ellen 

Manapság a stressz az egészségünk és a kiegyensúlyozott hétköznapjaink egyik legnagyobb ellensége. Hatása az élet minden területén elérhet minket. Felvetődik tehát a kérdés, mit tehetünk ellene?

Nem könnyű a válasz, hiszen nap, mint nap helyt kell állnunk a munkában vagy az iskolában, de sokszor otthon sem lazíthatunk, mert vár minket a család, a partnerünk, vagy ha éppen egyedül vagyunk, akkor a magányosság érzése keríthet hatalmába. Ehhez pedig hozzáadódik a félelem és a bizonytalanság, amit a vírushelyzet okoz. Az említettek mind fokozzák a stresszt, immunrendszerünket és lelki egészségünket egyaránt gyengítik.

Még szerencse, hogy az általános stressz csökkentéséhez nincs szükségünk nagy dolgokra, bőven elegendő, ha igyekszünk odafigyelni magunkra és kialakítunk néhány jó szokást.

Táplálkozzunk változatosan, egészségesen

Fogyasszunk vitaminokban és nyomelemekben gazdag ételeket, együnk zöldséget és gyümölcsöt, valamint próbáljuk kerülni a túl cukros és zsíros étkeket. Ezzel máris sokat tettünk egészségünkért.

Igyunk gyógyteákat

Ez a módszer biztosan ismert mindenkinek, aki hallott már Gyuri bácsiról vagy olvasta például A.Vogel Kis Doktor című könyvét.

Lehet, hogy a népi gyógyászatot kezdtük elfelejteni a modern orvoslásnak és a technikai vívmányoknak köszönhetően, de a gyógynövények hatása semmit sem változott sok száz év alatt, ezért hasznunkra válik, ha újra felfedezzük ezeket. Hogy csak néhányat említsek: a citromfű, a galagonya, az orbáncfű, a levendula kiváló stressz oldó.

Tehát még most is érdemes azokra hallgatni, akik azt mondják, a természet kincseket rejt.

Mozogjunk minden nap

Elsőre talán elcsépeltnek tűnik a gondolat, de a mozgás az egyik legjobb immunerősítő és már napi tizenöt percnyi séta, hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. A friss levegőn töltött pillanatokért biztosan hálás lesz szervezetünk, erőre kapnak az izmaink és addig, amíg mozgunk, kikapcsolhat az agyunk, oxigénhez juttatva, pihentetve sejtjeit.

Ha van rá lehetőségünk, munka közben is beiktathatunk egy kis aktív tevékenységet, mondjuk ebédszünetben vagy két home office-os megbeszélés között, hogy feladatainkhoz újra visszatérve jobban tudjunk koncentrálni.

A bátrabbak természetesen nagyobb terhelésnek is kitehetik magukat, mint negyedóra séta, de nem kell mindenkinek élsportolóvá válnia. A testmozgás jótékony hatásait bárki élvezheti, aki időt szán rá.

Legyünk állataink közelében

Való igaz, hogy ez a pont kifogásolható azok számára, akik félnek az állatoktól vagy sosem voltak velük kapcsolatban. De kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akiknek állataik vannak, akik szeretik őket és napi szinten gondoskodnak róluk, macskát, kutyát, lovat vagy más kedvencet simogatnak, sokkal kevesebbet betegeskednek. Pillanatok alatt alacsonyabb szintre kerülnek stressz hormonjaik, helyreáll vérnyomásuk még akkor is, ha pusztán csak rágondolnak az állatra.

Relaxáljunk

Ha elvetjük a mozgást és nem szeretjük az állatokat, még akkor sincs minden veszve. Tehetünk azért, hogy csökkentsük a stresszt. Elegendő (lehetőleg napi) 15-20 percet relaxálnunk. Forró fürdő, illóolajok, kellemes, megnyugtató zene, ebbe a kategóriába tényleg sok minden belefér. A fő, hogy olyan körülményeket teremtsünk magunknak, ahol ellazulhatunk.

Legyünk hálásak

Egyesek azt mondják, hogy a boldogság tanulható és minden napban meglátják a szépet, mások életük végéig keresik azt a bizonyos pillanatot, de sosem találják.

Habár sok mindentől függ, hogyan alakul a sorsunk és nem vagyunk mind ugyanolyan szerencsések, ha egy kis hálát csempészünk az életünkbe, megkönnyíthetjük a dolgunkat. Csak álljunk meg egy percre és gondoljuk végig, mi az, amiért hálásak vagyunk, amiért érdemes élnünk. Töltsünk minőségi időt azokkal, akiket szeretünk és örüljünk annak, hogy láthatjuk őket. Becsüljük meg azt, amink van.

Teremtsünk magunknak énidőt

Végezetül pedig, ha más ötletünk nincs, teremtsünk magunknak énidőt.

Ahogy a nevéből is kitűnik, ez az idő az, amikor magunkra koncentrálunk. Végezhetjük az előbb felsorolt tevékenységeket, de csinálhatunk teljesen mást is. A lényeg: éljünk a hobbinknak, jutalmazzuk meg magunkat, hiszen nem nyújthatunk mindig 100%-os teljesítményt, nekünk is szükségünk van pihenésre.

*

Ha betartjuk ezt a néhány dolgot vagy csak egyet-kettőt beépítünk a napjainkba, biztosan érezni fogjuk pozitív hatásukat. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a stressz nagyon károssá válhat, ezért, ha úgy érezzük, végképp nem uraljuk a helyzetet és az egészségünk veszélyben van, keressünk fel egy szakembert. 

(Írásom egy korábbi változata megjelent egy blogban még 2019-ben, ez a verzió forrással jelölve felhasználható.)

Női rejtély a szerzetes hegyen? Avagy az Athos- he...
Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/