Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Japán tudósok megalkották az első fájdalom érzékelő robotot

Japán tudósok megalkották az első fájdalom érzékelő robotot 

Mint azt már mindannyian tudjuk Japánban különösen fejlett a robottechnológia. A legújabb alkotásuk egy fájdalmat érzékelő gyermekrobot. Hogy mégis mi szükség van erre? A tudósok szerint ez segíthet a robotoknak "megérteni" embertársaikat.

Az Oszaka Egyetem tudósai kifejlesztettek egy szintetikus bőrt, amely érzékelőket tartalmaz a nyomás változásának finom észlelését illetően, legyen az könnyű érintés vagy kemény ütés. Ezt a mesterséges „fájdalmas idegrendszert" ezután egy életszerű android robotgyerekhez rögzítették, aki különféle arckifejezések segítségével képes volt reagálni az érzésekre.

Minoru Asada február 15-én mutatta be a kutatócsoport munkáját az amerikai tudományfejlesztési egyesület éves ülésén Seattle-ben.

Nevezett Affetto , a robotgyermek először 2011- ben lett megalkotva az Osaka Egyetemen.  Abban az időben, ez csak egy fej volt, amely néhány arckifejezésre volt képes, mint a mosolygás és a homlok ráncolás. Ez lehetővé vált egy lágy, bőrszerű anyaggal, amely a robot arcát fedte, és amely 116 különböző arcpont segítségével működött.  Ez a legújabb projekt egy testet adott a fiúrobotnak egy komplett műbőrrel borított csontvázzal, amelyet az új tapintási érzékelő fed le.

A cél realisztikusabb „társadalmi" robotok készítése, amelyek képesek mélyebb interakcióra az emberekkel. Ez talán elsőre távolinak látszik, de valószínűleg nincs is olyan messze, mint amilyennek tűnik. Japán már bevezette a robotokat az ápolási otthonokban, irodákban és iskolákban annak érdekében, hogy kezelni tudja az öregedő népességet és a csökkenő munkaerőt. Néhány amerikai állam is kísérletezik a valós életmódú robotok használatával az utcák járőrözésére - gyakran vegyes eredményekkel.

Forrás: IFLScience!

Kép: IFLScience!
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
A furcsa hegedűs

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 12. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/