Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Japán: A Fudzsi hegy és a Yamanashi völgy

Japán: A Fudzsi hegy és a Yamanashi völgy

 Japán: A Fudzsi hegy és a Yamanashi völgy

 Japán legmagasabb hegye, az ország egyik jelképe, ezért gyakran előfordul a művészetben. . A leghíresebb Hokuszai mesterműve, a Fudzsi-hegy 36 képe. A japán irodalomban korszaktól függetlenül gyakran említik, sok versnek is ez a témája. A Fudzsi-hegynek harci hagyományai is vannak: a régi szamurájok a hegy lábánál szoktak volt edzeni, közel a jelenlegi Gotemba városhoz.

A Honsú sziget csendes-óceáni partján fekszik, Tokiótól 100 km-re délnyugatra. A Fudzsi hegy körül öt tó helyezkedik el: Kavagucsi-tó, Jamanaka-tó, Szai-tó, Motoszu-tó és Sodzsi-tó. A hegy a Fudzsi–Hakone–Izu Nemzeti Park része.

A hegy lábánál található a Yamanashi völgy, amely április – május időszakában terítve van Árlevelű lángvirággal, gyönyörű színeivel csodálatos kontrasztot teremtenek a sűrű erdős hegyek zöldjéhez. S ahogyan egyre feljebb tekintünk kémlelve a látóhatárt,láthatjuk a havas Fudzsi hegyet, ahogyan a felhőkig emelkedik.

Úgy gondolják, hogy először egy névtelen szerzetes mászta meg 663-ban. Mivel ősidők óta szent hegynek számít, éppen ez okból a Fudzsi-hegy környéke tiltott terület volt a nők számára, egészen a Meidzsi-korig. A hegyet szinte állandóan felhők borítják, de a hegyről tiszta időben akár 150 km-re is el lehet látni. Maga a hegy 3776 méter magas.

A hegymászás legkedveltebb időszaka július 1. és augusztus 31. között van. A szezonon kívül nem ajánlatos megkezdeni a hegymászást, több okból: alacsony hőmérséklet, rendkívül erős szél, mentési szolgálat hiánya. A tömeg elkerülése érdekében a mászásra ajánlott időszak július első két hetének a munkanapjai (július 20-a előtt, mivel ekkor kezdődik a japán iskolai szünet).

A mászás nem igényel sem hegymászó felszerelést, sem előzetes tapasztalatot. Nagymamától az unokáig sokan megteszik ezt a - japánok számára - szent zarándoklatot a Fudzsi csúcsáig, azonban a csúcs eléréséhez jó állóképesség és lábbeli szükséges. Könnyű esőkabátra nagy valószínűséggel szükség lesz a gyakran szitáló eső miatt, továbbá ivóvízre és kalapra. Éjszakai mászáskor fel kell készülni rá, hogy a hőmérséklet még augusztusban is 6 °C-ra süllyedhet.

A húsfogyasztás következményei
A Delfti fajansz

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 28. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/