Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Jakutföld, az örök fagy birodalma

A lénai oszlopok, a világörökség része. / Kép: wikipédia / 

 Jakutföld, az örök fagy birodalma

 Jakutföld majdnem teljes területe az örök fagy birodalmába tartozik, az állandóan fagyott talaj átlagos vastagsága 300–400 méter, de van, ahol 1500 méter.

Az éghajlat kontinentális: hosszú tél és rövid nyár jellemzi. A hőmérséklet különbsége a leghidegebb januári hónap és a legmelegebb júliusi hónap között: 70–75 °C. A tél 6,5–9 hónapig is tarthat. A leghidegebb téli hőmérséklet a keleti hegyláncokban −67,8 °C is lehet.

Az átlagos januári hőmérséklet: −50 °C, míg a júliusi +19 °C. Az évi átlagos csapadék mennyiség a középső részeken 200 mm. A rövid nyári hónapokat, a júniust és július, esetleg augusztust az állandó világosság jellemzi, míg a téli hónapokban sötétség van. 

2012. január 25-én nyolcvan éve nem mért meleget jegyeztek fel itt, a hőmérséklet −10 °C-ra emelkedett, egy anticiklon miatt.

Jakutföldön sok nagy folyó és kisebb méretű, hegyi folyó található, melyek teljes hossza 2 000 000 km. Rendkívül sok a tó, számuk elérheti a 800 000-t is. A legnagyobb folyó a Léna, amely 4400 km hosszú. 

Jakutföld területe négy földrajzi zónában helyezkedik el. Területének 80%-a tajga, a többi tundra, erdős tundra és sarki síkság. Az erdős terület 85%-át dauri vörösfenyő alkotja, de megtalálható itt a borovi fenyő, a cédrus, luc, nyírfa és nyárfa is. 

 Legkiterjedtebb hegyláncait a Verhojanszki- hegylánc alkotja, amely párhuzamosan fut a Léna folyóval, északon nagy körívet húzva az Ohotszki- tengertől a Laptyev tengerig, valamint a Cserszkij- hegylánc, mely a Verhojanszki-hegylánctól keletre található. Itt található még a Kolima hegyvidék amely aranylelőhelyeiről nevezetes. 

 A jakutok által beszélt  szaha nyelv a török nyelvek családjába tartozik. Az idők folyamán erős mongol hatások érték, de megőrzött néhány szaha nyelvi maradványt is.

 1880-ban száműzöttként érkezett Jakutföldre a lengyel Waclaw Sieroszewski, aki később a térség neves néprajztudósává vált. Fő műve a Tizenkét év a jakutok országában című mű, ami behatóan foglalkozott ezen népek szokásaival, életével.

Jakutszk a Léna bal partján épült, a mára 265.000 lakosú várost 1632-ben alapították Pjotr Beketov kozákjai. Számos bányatársaság központja (a Szaha Köztársaság rendkívül gazdag gyémánt, arany, ezüst, ón, volfrám és urán készletekkel rendelkezik – dúskáló olaj, gáz és szénmezőkkel), egészen egyedi viszonyokkal és látnivalókkal. 

Ez bolygónk legnagyobb permafrostra (jégre) épített városa – ahol minden pince egyben hűtőkamra is, s minden kút egyben jégkocka automata… Az évi hőingás meghaladhatja a 100 ºC-ot, ezzel is világrekordot tartva.

Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
A fénysebesség mérése

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 21. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/