Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Jackson Oswalt 12 évesen, a legfiatalabb Guinness rekorder, aki elérte a magfúziót

Kép: IFLScience!

 Jackson Oswalt 12 évesen, a legfiatalabb Guinness rekorder, aki elérte a magfúziót

 A szülői ház játszószobájába épített apró kialakítással és sok zseniális képességgel egy " beégetőt", Jackson Oswalt, s ezzel a legfiatalabb emberként került be a Guinness- világrekorderek táborába, azok között, akik valaha is elérték a magfúziót.

Órákkal 13 éves kora előtt Jacksonnak sikerült két deutérium atomot összeolvasztania egy teljesen saját maga által épített kis asztali beégetőben. A fuzor olyan eszköz, amely elektromos teret használ fel az ionok extrém hőmérsékletre történő melegítésére, amely elősegíti a magfúziót. A hatalmas energiahordozás és az őrült hőmérséklet hatására a házi készítésű fuzorok építése lenyűgöző teljesítmény.  Van egy virágzó online közösség, amely segítséget nyújt ebben.

A tenessee-i Memphis-ben végzett otthoni kísérletében Jackson fuzorjával a deutérium, a hidrogén stabil izotópjának atomjaiba ütközött, hogy megkísérelje a magfúziót.

 „A beégető építése nagyon veszélyes folyamat, főleg a reaktorban felhasznált magas villamos energia miatt. Bizonyos óvintézkedéseket meg kell tenni, például kesztyűt viselni a védelem érdekében "- mondta. Jackson szerint a belső hőmérséklet akár 100 millió Kelvin fokot is elérhet.

A  Guiness világrekordok 2021. évi kiadásába bekerülve, a 12 éves korában elért bravúrnak köszönhetően a jövő fényes karriert igér a fiatal fizikus számára.

Forrás: IFLScience!

"Nagymamaeffektus " a kardszárnyú delfineknél
Kalóz mese
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/