Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Izotópos ujjlenyomatok az ősi életben

Siljan kráter

 Izotópos ujjlenyomatok az ősi életben

 Körülbelül 375 millió évvel ezelőtt egy hatalmas aszteroida zuhant le a Földre, és óriási kráter maradt a mai Svédországban. Most a tudósok bizonyítékokat fedeztek fel, amelyek arra utalnak, hogy az üregben ősi mikrobákat találtak, amelyek kihatással lehetnek a Földön kívüli élet kutatására.

A svédországi Siljan-kráter, más néven a Siljan Ring, a legnagyobb ütközési hely Európában, kb. 52 kilométer nagyságú. A krátert földgáz fúrására használják, és a Linnaeus Egyetem kutatóinak sikerült megszerezni a mintákat az itt keletkező kőzetekből. A kutatók a kráter mélyén található törött kőzetet és az ősi élet észrevehető jeleit vizsgálták. A sziklatörések apró kalcium-karbonát- és szulfidkristályokat tartalmaztak, amelyek a mikrobiális aktivitás következményei.

"Konkrétan, a szén és a kén különböző izotópjainak relatív előfordulása ezekben az ásványokban azt mondja nekünk, hogy jelen vannak az üvegházhatást okozó gáz metánt előállító és fogyasztó mikroorganizmusok, valamint azok a mikrobák, amelyek a szulfátot szulfiddá redukálják" - mondta Henrik Drake vezető írója egy nyilatkozatában. "Ezek nem mások, mint izotópos ujjlenyomatok az ősi életben."

Annak meghatározására, hogy mikor lehettek aktívak a mikrobák, a kutatók radioizotóp technikákat alkalmaztak és arra a következtetésre jutottak, hogy a kristályok 80 és 22 millió évvel ezelőtt keletkeztek. Ez azt sugallja, hogy a nagyon hosszú ideig aktívak voltak a kráterben,  tehát a kezdeti hatás után 300 millió évig ott éltek. A megállapításokat a Nature Communications cikk tartalmazza. 

A szakértők régóta tudják, hogy az élet nemcsak a felszínen, hanem a föld alatt is virágzik. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a mikroorganizmusok sokszor a becsapódások segítségével képesek mélyebbre jutni. Elképzelhető, hogy amennyiben más égitesteken, így a Marson is van élet, és az szintén a felszín alatt lelhető fel. Ennek felméréséhez az egyik legjobb módszer a becsapódási kráterek mintáinak elemzése lehet.

Forrás: IFLSCIENCE!

Siljan Ring
112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...
Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/