Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Izotópos ujjlenyomatok az ősi életben

Siljan kráter

 Izotópos ujjlenyomatok az ősi életben

 Körülbelül 375 millió évvel ezelőtt egy hatalmas aszteroida zuhant le a Földre, és óriási kráter maradt a mai Svédországban. Most a tudósok bizonyítékokat fedeztek fel, amelyek arra utalnak, hogy az üregben ősi mikrobákat találtak, amelyek kihatással lehetnek a Földön kívüli élet kutatására.

A svédországi Siljan-kráter, más néven a Siljan Ring, a legnagyobb ütközési hely Európában, kb. 52 kilométer nagyságú. A krátert földgáz fúrására használják, és a Linnaeus Egyetem kutatóinak sikerült megszerezni a mintákat az itt keletkező kőzetekből. A kutatók a kráter mélyén található törött kőzetet és az ősi élet észrevehető jeleit vizsgálták. A sziklatörések apró kalcium-karbonát- és szulfidkristályokat tartalmaztak, amelyek a mikrobiális aktivitás következményei.

"Konkrétan, a szén és a kén különböző izotópjainak relatív előfordulása ezekben az ásványokban azt mondja nekünk, hogy jelen vannak az üvegházhatást okozó gáz metánt előállító és fogyasztó mikroorganizmusok, valamint azok a mikrobák, amelyek a szulfátot szulfiddá redukálják" - mondta Henrik Drake vezető írója egy nyilatkozatában. "Ezek nem mások, mint izotópos ujjlenyomatok az ősi életben."

Annak meghatározására, hogy mikor lehettek aktívak a mikrobák, a kutatók radioizotóp technikákat alkalmaztak és arra a következtetésre jutottak, hogy a kristályok 80 és 22 millió évvel ezelőtt keletkeztek. Ez azt sugallja, hogy a nagyon hosszú ideig aktívak voltak a kráterben,  tehát a kezdeti hatás után 300 millió évig ott éltek. A megállapításokat a Nature Communications cikk tartalmazza. 

A szakértők régóta tudják, hogy az élet nemcsak a felszínen, hanem a föld alatt is virágzik. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a mikroorganizmusok sokszor a becsapódások segítségével képesek mélyebbre jutni. Elképzelhető, hogy amennyiben más égitesteken, így a Marson is van élet, és az szintén a felszín alatt lelhető fel. Ennek felméréséhez az egyik legjobb módszer a becsapódási kráterek mintáinak elemzése lehet.

Forrás: IFLSCIENCE!

Siljan Ring
Menedék
A tüskés gömbszövő

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. január 29. szerda

Captcha kép