Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Itt van az ősz, vár az iskola 6.

Érvelés - kulturált vita, meggyőzés...

Farkas Cs. Tekla: Érvelés 


Az érvelés izgalmas, mert nem csak irodalom vagy nyelvtanórán használhatod, nem csak az érettségin választhatod, mint lehetséges szövegalkotási feladatot, hanem a hétköznapi életben is alkalmazhatod a céljaid elérésére. Ha megtanulsz jól érvelni, meggyőző és magabiztos lehetsz sok helyzetben.

A következőkben az írásbeli érvelésről osztok meg Veled néhány gondolatot, de nem szabad elfelejteni, hogy gyakran szóban is szükség van kijelentéseink alátámasztására.

Először is, ezt a kérdést kell megválaszolni: Mi az érvelés?

Az érvelés egy állítás, amit alátámasztasz vagy megcáfolsz. Tehát valamivel érthetsz egyet vagy lehetsz ellene, de azt mindenképpen meg kell indokolnod. Az érvelés három részből áll: tétel, bizonyítás/bizonyíték és összekötő elem, ami a tétel és a bizonyítás közti kapcsolatot magyarázza (ez olykor elhagyható).

Például adott egy téma: Mindennapos testmozgás

Gondolhatod azt, hogy ez nagyszerű dolog és mellette állsz (pro) vagy azt, hogy inkább kihagynád (kontra). Még mielőtt belevágsz a fogalmazásba, érdemes kitalálnod, hogy melyik oldalt szeretnéd képviselni a megadott téma, felvezető szöveg vagy esetleg kép alapján. Ez után felsorakoztathatsz magadnak néhány érvet, amit majd beépítesz a szövegbe. Mondjuk így, most mindkét oldalt megjelenítve, hogy egyértelmű legyen:

 • pro: A mindennapos testmozgás pozitívan hat életminőségünkre (tétel), mert így megőrizzük egészségünket (bizonyítás), hiszen a mozgás hozzájárul immunrendszerünk erősítéséhez. (összekötő elem)
 • kontra: A mindennapos testmozgás megterhelheti szervezetünket (tétel), így veszélynek tesszük ki magunkat, (bizonyítás/bizonyíték), hiszen gyakoriak a sérülések, mint például bokaficam. (összekötő elem).

Az érvek gyűjtéséhez jó módszer lehet a brainstorming/ ötletvihar/ agyvihar/ pókábra. Amikor is a témával kapcsolatban egyszerűen csak felírod mindazt, ami eszedbe jut. Korlát, stressz, hibakeresés és akár logika nélkül. De fontos, hogy ez csak az ötletezésben segítsen. Az itt felírt gondolatokat aztán rendszerezned kell, mert az érvelés meghatározott logikára épül. Tehát nem hajigálhatod össze a fogalmazásodban csak úgy az érveidet, mert az átláthatatlanságot eredményez, ami végül teljes káoszhoz vezet.

Hogyan kerülheted el az említett káoszt?

 • Súlyozd az érveket: melyik a leggyengébb, melyik erős, melyik a legerősebb?
 • Aztán döntsd el, melyiktől, melyik felé haladsz – gyengétől az erős felé, erőstől a gyenge felé vagy visszatérsz? (Először felhozol egy viszonylag erős érvet, aztán egy gyengébbet, ami megcáfolható, majd a végére tartogatod a legerősebbet.)
 • Válassz érvelési módszert: az egyes dolgokból következtetsz az általános dolgokra (indukció) vagy az általánosból következtetsz az egyes dolgokra.
 • Indukció: Peti sokat sportol. Peti szinte sosem beteg.  =>Aki sokat sportol, az szinte sosem beteg. (Az általánosítás természetesen megkérdőjelezhető.)
 • Dedukció: Aki sokat sportol, az szinte sosem beteg. => Peti sokat sportol, tehát Peti szinte sosem beteg. (Noha ez is megkérdőjelezhető.)
 • Vedd szemügyre a bizonyítási fajtákat és válaszd azt, ami az adott szituációhoz jobban illik.
 • A bizonyítási fajták: meghatározáson alapuló, összehasonlítás, körülményekre hivatkozó, bizonyítékon alapuló, valószínűség, egyes és általános elve, ellentét, ok-okozati összefüggés.

Meghatározáson alapuló: A fecske madár, tehát tojással szaporodik.
Összehasonlító: Az emberi kapcsolatok olyanok, mint a növények, szeretettel kell gondozni őket, hogy virágozzanak.
Körülményekre hivatkozó: Tegnap a vihar miatt nem volt áram, ezért nem tudtam e-mailben elküldeni a beadandómat.
Bizonyítékon alapuló: Jelen kutatás azt igazolja, hogy a megkérdezettek 80%-a szívesen nyaral külföldön. Ebből következik, hogy a külföldi nyaralás igen népszerű tevékenység.
Valószínűség: Ez a gyermek túl kicsi ahhoz, hogy felemelje azt a bőröndöt, tehát valószínűleg nem ő rakta el.
Egyes-általános elve: Az emberek köszönnek egymásnak, mivel én is ember vagyok, köszönök másoknak.
Ellentét: A mozgás fitten tart és hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, ebből adódik a következtetés, hogy a mozgásszegény életmód betegségek kialakulásához vezethet.
Ok-okozati összefüggés: Mivel rendesen felkészültem az órára, jól sikerült a dolgozatom.

 • Formailag pedig tagolj. Legyen bevezetésed, ahol felveted a témát, legyen tárgyalásod, ahol érvelsz. Minden érvelést. (Tétel – bizonyítás/cáfolás – magyarázat) írj külön bekezdésbe, hogy átlátható legyen. Végezetül pedig a befejezésben összegezd néhány mondattal a leírtakat.

Olyan feladat is előfordulhat – tapasztalataim szerint, pedig az életben a legtöbb helyzet is ilyen – hogy egy adott témának nem csupán az egyik oldalát kell megvizsgálnod, hanem a másikat is szemügyre kell venned. Egyiket alátámasztva, másikat megcáfolva. Ilyenkor egy jó variáció lehet ez a felépítés:

 • Először felhozol egy erős érvet a saját választott szempontod (pro vagy kontra) alátámasztása mellett.
 • Aztán egy kicsivel gyengébb érvet, szintén a saját szempontodból.
 • Majd megint egy másikat, ugyancsak a saját szempontodból (Lehet egy kicsit erősebb, mint az előző, de lehetőleg ne legyen olyan erős, mint a legelső.)
 • Aztán egy erős lehetséges ellenérvet megemlítesz és azt meg is cáfolod. (Tárgyilagosan, de személyes véleményt alkotva, viszont nem személyeskedve.)
 • Esetleg ezt a lépést megismételheted még egyszer.
 • Majd végül felhozod a legerősebb érvet, amit találtál a saját szempontod mellett.

Soraimat zárva pedig engedd meg, hogy elmondjam tanácsként: egy-egy pro vagy kontra érvelésnél nem a véleményedet értékelik, egy-egy fogalmazásban nincsen rossz álláspont, pusztán azt elemzik, hogy képes vagy-e meggyőzően alátámasztani, cáfolni, logikusan következtetni és megfelelően tagolni. Vagyis azért, mert egy témával nem értesz egyet (vagy épp egyetértesz), nem érhet sérelem. Ugyanakkor Neked sem árt szem előtt tartanod a mindennapi kommunikáció során is, hogy kulturált beszélgetés, vita, érvelés esetén, ne a partneredet támadd, ne a véleményét kritizáld, és ne használj sértő kifejezéseket. Hiszen az, hogy valamiben nem értetek egyet, teljesen normális emberi reakció, az ellentéteket pedig célszerű kompromisszumkötéssel mérsékelni.

Mert, ahogy már említettem ebben a bejegyzésben: Az emberi kapcsolatok olyanok, mint a növények, szeretettel kell gondozni őket, hogy virágozzanak. Vagy azt is mondhatnám: Mindenki annyit ér, amennyire értékesnek másokat tart. 

Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levé...
A Ős meséje: A színlátás
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 27. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/