Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Itt van az ősz, vár az iskola 5.

Megfontolandó ötletek...

Farkas Cs. Tekla: Hogyan írj fogalmazást? - Megfontolandó ötletek 

Jóllehet általános iskola harmadik, negyedik, ötödik osztályában ismerkedsz a fogalmazással, kezdesz saját magad is történetet írni, de tanulmányaid során végig fog kísérni. Amíg elvégzed az általános iskolát, megírsz majd jó néhány fogalmazás-félét. De a központi felvételin is kell hasonlót alkotnod s mikor középiskolás leszel akkor is. Jönnek az érvelések, esszék, verselemzések… Folyamatosan bővül majd a szókincsed, de az ilyen dolgozatokban csak magadra, a tárgyi tudásodra és a kreativitásodra számíthatsz.

Hoztam Neked tippeket, amik segíthetnek, ha már nem az első próbálkozásoknál tartasz:

 • Ne aggód túl a helyzetet, ne görcsölj rá arra, hogy írnod kell! – Mindent csak szépen, lassan, átgondoltan. Általában egyik fogalmazási feladat, sem olyan nehéz, mint amilyennek látszik.
 • Értelmezd az aktuális feladatot és írj annak megfelelően! – Nem mindegy, hogy mire kérnek. Találj ki egy történetet egy témában vagy mutass be egy konfliktushelyzetet? Esetleg írj érvelést valami mellett vagy ellen? Mindegyiknek megvan a maga világa, stílusa. Ha betartod a megfelelő alapszabályokat, akkor nem tévedhetsz nagyot.
 • Fontos a szöveghossz! – Ha 10-12 mondatos fogalmazást kérnek, ne írj négyoldalnyit. Viszont, ha az az érvelés 2-2,5 oldal terjedelmű kell, hogy legyen, nem lesz elég 12 mondat.
 • Ha választhatsz témát, válaszd azt, amelyik közelebb áll hozzád!
 • Gondolkodj, mielőtt nekikezdesz! – Körvonalazd magadban, hogy mit szeretnél. Írj fel néhány kulcsszót egy piszkozati lapra, írj egy-két mondatot (tézismondat), ami köré felépítheted a fogalmazást. De akár az egészet megírhatod egy másik, egy gyakorló lapon, ha van időd. Ott nyugodtan javíthatsz, firkálgathatsz.
 • Esztétikusan, egyértelműen javíts! – Nem baj, ha elrontasz valamit. Nem gond, ha javítanod kell, akkor sem, ha tollal írsz. De nem mindegy, hogyan orvosolod a problémát, ha már nem a piszkozatodat javítod. Ha rosszul írtál egy szót, ne satírozd át, az nem mutat jól és az egész fogalmazásod összképét rontja. Helyette húzd át egy határozott vonallal, tedd zárójelbe és írd a szó mellé vagy fölé helyesen. Ha nem fér már oda, akkor egyszerűen csillagozd meg és a lap alján vagy tetején tüntesd fel megfelelően.
 • Tagolj! – Tagold az írásod bekezdésekre. Legyenek jól elválasztható egységeid: bevezetés, tárgyalás, befejezés. A tárgyalást logikusan több bekezdésre is bonthatod.
 • Mellőzd a közhelyeket, kliséket!
 • Fogalmazz figyelemfelkeltően! – Nem szükséges nagyot mondanod, viszont jól jöhet, ha van néhány ötletes, figyelemfelhívó szókapcsolatod, mondatot, ami központba helyezi a témádat.
 • Legyél választékos, próbáld kerülni a szóismétléseket!
 • Használd az anyanyelved! – Szép a magyar nyelv, használd kreatívan. Bár a barátok előtt menők az idegen és szleng szavak, a dolgozatokban nem. Hanyagold a faintos, like, team, face to face, gamer, flexel, bro, gengel és még sorolhatnám szavakat.
 • Nem feltétlen a címadással kell kezdened. – Bár olvasáskor az első, ami fogad, a cím, ennek frappánsnak és lényegesnek kell lennie. Olyannak, ami kifejezi a szöveg tartalmát. Gyakran könnyebb akkor címet adni, ha már készen vagy a fogalmazásoddal.
 • Figyelj a helyesírásra! – Ahogy az előző sulis (Itt van az ősz, vár az iskola 4) bejegyzésemből is láthattad, én sem írtam (írok) helyesen. De nem árt odafigyelni rá. Ha nem tudod, hogy írják, helyettesítsd rokon értelmű szóval. Ha pedig leckét írsz, nézd meg szótárban vagy interneten.
 • Figyelj a külalakodra! – Nem arról van szó, hogy mindenkinek gyöngybetűkkel kell írni, pusztán csak arról, hogy a saját írásképedhez képest szép legyen. Vagy, ha nagyon nehezen írsz, akkor legalább olvasható.
 • Ha számítógéppel írva kérik a beadandódat, tartsd be a formai követelményeket! – Ma már megeshet, hogy a házi dolgozatokat csak e-mailben kell elküldened. Ebben az esetben nem gond a külalak, és néhány helyesírási hibát a program is kijavít (de nem mindet).Viszont tartsd be a formai követelményeket, ha az Times New Roman, 12-es betűméret, 1,5 sorköz és két gépelt oldal, akkor ne Calibri, 11-es betűmérettel írj. Stb.

Remélem, valamelyest most már látod, hogy sokszor az előkészületek és a higgadtság fél siker. Ha nem szeretsz írni, akkor is sikerülhet jól a fogalmazásod, csak átgondoltnak kell lenni.

A következő bejegyzésben majd az érvelésről írok pár észrevételt. 

2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
Született egy kis tapír
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/