Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Itt van az ősz, vár az iskola 4.

Bátran írj, bátran élj! :)

Farkas Cs. Tekla: Hogyan írj fogalmazást? - Példa és javítás 

 
Ez a fogalmazásom egy iskolai feladat volt. Azt kaptuk leckének a szünet után, hogy meséljük el egy szép nyári napunkat… Két variációt fogsz látni, az egyik az eredeti, amit a már ősréginek számító füzetemben leltem, a másik pedig az, amit most igyekeztem kijavítani. 


Egy szép nyári nap. (Az eredeti) 

Augusztus volt, meleg nyári nap, mikor anyukámmal elmenntünk lovagolni. Izgultam, mert utoljára ovis koromban ültem lovon, most meg már ötödikes vagyok. 

Anya ismeri a lányt, akinek a szüleihez menntünk. Azt mondta, nincs tőlünk mesze a tanya, így biciglire pattantunk. Aztán kiderült, hogy még is csak egész messzi. Hét kilométert tekertünk. És egyszer csak megláttuk a házat. Becsöngettünk. Nem sokára pedig egy udvaron találtuk magunkat, ahol sok kissebb elkerített rész volt lovaknak. Fából. Ezeket hívják karámoknak. Akkor még nem tudtam, de a lovász, aki gondozta az állatokat, kedvesen el árulta nekem.

Mikor behozta a lovat a legelőről, elcsodálkoztam, milyen szép. Nagyon tetszett, barna volt, egy fehér csillag alakú folttal a homlokán. A szeme is barna volt, okos tekintete volt. Először nem mertem közel menni hozzá, aztán megbarátkoztunk. Meg simogattam, amíg a gazdája egy kefével meg takarította a szőrét és fel rakott rá egy takarót és egy fura kapaszkodót, amit kápának nevezett. Meg még kantárt is rakott a fejére, a szájába adva a zablát, amihez rögzítette a futószárat. Ezeket mind akkor magyarázta, mikor felöltöztette a Cucust. A lovat. Eredetileg Barbara volt a neve, de mindenki Cucusnak hívta, azt nem tudom, hog miért.

Ezek után bementünk a karámba, engem fel raktak a ló hátára, ő meg sétált körbe körbe, a futószáron. El se hitem, hogy ennek a gyönyörű álatnak a hátán ülök. Azt éreztem, hogy óvatosan lépked, mintha vigyázna rám, de először nagyon féltem és szorítottam a kápát. Csak azért nem kiabáltam, hogy szedjenek le, mert annyit kellett biciglizni és úgy elfáradtam, hogy nem akartam haza menni még.

Egy kis idő múlva már sokkal jobban éreztem magam, különös volt, ahogy mozgott, és jó volt, hogy éreztem, ahogy szuszog. Meleg volt a teste. Csak ment és ment, én meg rajta ültem és egészen távolra elláttam a hátáról. Mikor vége volt a lovaglásnak, segítettek leszállni. Adtunk Cucusnak répát. Kiderült, hogy szereti, úgyhogy legközelebb már mi is vittünk neki.Végül elköszöntünk és hazatekertünk a tandembiciglin. 

Amint látod, a helyesírás akkoriban nem volt az erősségem. Sőt, elárulom Neked, hogy a külalak sem. De minden megoldódik egyszer. Azóta sem írok szebben, de szerencsére itt a számítógép, a nyelvhelyességem pedig éppen a sok gépelés miatt javult, viszont még ma sem tökéletes, mindennek ellenére kijártam már jó néhány osztályt. Úgyhogy ne csüggedj, ha te sem írsz helyesen és nem is szépen! Vagy, ha elsőre más dolgok nem mennek. 

Egy szép nyári nap  (A javított)

Augusztus volt, meleg nyári nap, mikor anyukámmal elmentünk lovagolni. Izgultam, mert utoljára ovis koromban ültem lovon, most meg már ötödikes vagyok.

Anya ismeri a lányt, akinek a szüleihez mentünk. Azt mondta, nincs tőlünk messze a tanya, így biciklire pattantunk. Aztán kiderült, hogy mégiscsak egész messzi. Hét kilométert tekertünk. Egyszer csak megláttuk a házat. Becsöngettünk. Nem sokára pedig egy udvaron találtuk magunkat, ahol sok kisebb elkerített rész volt lovaknak. Fából. Ezeket hívják karámoknak. Akkor még nem tudtam, de a lovász, aki gondozta az állatokat, kedvesen elárulta nekem.

Mikor behozta a lovat a legelőről, elcsodálkoztam milyen szép. Nagyon tetszett, barna volt, egy fehér csillag alakú folttal a homlokán. A szeme is barna, okos tekintete volt. Először nem mertem közel menni hozzá, aztán megbarátkoztunk. Megsimogattam, amíg a gazdája egy kefével megtakarította a szőrét és felrakott rá egy takarót és egy fura kapaszkodót, amit kápának nevezett. Meg még kantárt is rakott a fejére, a szájába adva a zablát, amihez rögzítette a futószárat. Ezeket mind akkor magyarázta, mikor felöltöztette Cucust. A lovat. Eredetileg Barbara volt a neve, de mindenki Cucusnak hívta, azt nem tudom, hogy miért.

Ezek után bementünk a karámba, engem felraktak a ló hátára, ő meg sétált körbe – körbe, a futószáron. El se hittem, hogy ennek a gyönyörű állatnak a hátán ülök. Azt éreztem, hogy óvatosan lépked, mintha vigyázna rám, de először nagyon féltem és szorítottam a kápát. Csak azért nem kiabáltam, hogy szedjenek le, mert annyit kellett biciklizni és úgy elfáradtam, hogy nem akartam hazamenni még.

Egy kis idő múlva már sokkal jobban éreztem magam, különös volt, ahogy mozgott, és jó volt, hogy éreztem, ahogy szuszog. Meleg volt a teste. Csak ment és ment, én meg rajta ültem és egészen távolra elláttam a hátáról.

Mikor vége volt a lovaglásnak, segítettek leszállni. Adtunk Cucusnak répát. Kiderült, hogy szereti, úgyhogy legközelebb már mi is vittünk neki.Végül elköszöntünk és hazatekertünk a tandembiciklin. 


Nos, nézzük meg, mik is voltak a hibáim. A teljesség igénye nélkül, hogy Te is találhass kedvedre hibát benne.  
  • helyesírási hibák (elírások): pl. biciglizni - helyesen k- val -  biciklizni, menntünk - helyesen egy db n-nel  - mentünk, kissebb - helyesen egy db s-sel, álatnak - helyesen két db l-lel, hog - helyesen - hogy 
  • nyelvi hibák: az igekötőt és az igét csak akkor írjuk külön, ha közéjük kerül egy másik szó, tehát pl. ezt egybe kellett volna írni: fel raktak - helyesen - felraktak; tulajdonnév előtt nincs névelő a Cucus - helyesen Cucus
  • központozás (vesszőhibák): a hogy elé vesszőt rakunk 
  • egyebek: az utolsó négy mondatot már nem ártott volna külön bekezdésbe írni, hogy szebb legyen a vége, logikailag elkülönítve  
  • még egyebek: és -sel nem kezdünk (általában) mondatot
  • szóismétlések
  • stb. 


Ilyen volt egy szép nyári napom, így gazdagodtam élményekkel, így jártam én az iskolával. Mégis arra biztatlak, hogy bátran írj, bátran tanulj és tarts ki a leckék, a barátok, a szünetek, a fogalmazások és egyéb teendők között. Hibázni pedig semmiképpen se félj, mert minden apró hibától, amit elkövettél tegnap és felismersz ma, több leszel és jobb leszel holnap!

Téli csoda
Tervezgetés
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/