Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Itt van az ősz, vár az iskola 3.

Hogyan írj fogalmazást...

Farkas Cs. Tekla: Hogyan írj fogalmazást? - Ízelítő... 

(Ne felejtsd, ez nem tananyag... :)) 


Mikor elindul a suli, Neked, mint kisdiáknak bizony sok újdonsággal, néha nehéznek tűnő dolgokkal is szembe kell nézned. Ha most kezded, azért mert új a helyzet, az osztálytársak, a tanár nénik és tanár bácsik, új szabályok vannak, amiket be kell tartani. De nem kell félned, biztosan lesznek barátaid, érdekes dolgokat fogsz tanulni, írni, olvasni, csak légy türelmes és szófogadó. Hiszen előbb-utóbb meglátod majd, hogy ami első pillantásra nehézkes, az sokszor szép eredménnyel zárul. Ahogy mondják, „türelem rózsát terem". Éppen ezért jó, ha Anyu, Apu és a tanáraid is adnak Neked időt, hogy megszokd, már nem az a kis óvodás vagy, aki eddig voltál, hanem új kalandokra kész iskolás. De régi és új barátaiddal vághatsz neki a kalandnak. Így majd izgalmas ismeretekre és szuper közös élményekre tehetsz szert az osztálytársaiddal.

S ha már egy kicsit nagyobb iskolás vagy, biztosan tudod, hogy feladataid is vannak. Megtanultál írni, olvasni, számolni, így az első akadályokon túl is vagy, mint egy mesehős, aki éppen a Kerek Világot akarja meghódítani, de mint minden mesehősnek, Neked is sokféle próbát kell teljesítened. Ilyen próba a fogalmazás is. Méghozzá igazán izgalmas próba. Mert mikor a tanár néni vagy a tanár bácsi arra kér, hogy írj fogalmazást, akkor Te már tényleg okos kis hős vagy. Hiszen tudod, hogy a betűk szavakká állnak össze, a szavak pedig mondatokká. Ha pedig a mondatokat összefűzzük, szöveggé válnak. Ez lesz a fogalmazás.

Egy-egy fogalmazásban bemutathatod a legjobb barátodat, mesélhetsz a nagyinál töltött hétvégéről, kedvenc könyvedről, filmedről vagy az imádott kutyusodról. De akár ki is találhatsz dolgokat, írhatsz mesét királyfiról, hercegnőről, sárkányról vagy űrhajóról, vagy éppen amiről szeretnél. Ez persze függ a feladattól is, amit a tanárod kér Tőled.

Most nézzük meg, hogy miből is áll egy fogalmazás… Ahogy már említettem, a fogalmazás egy szöveg s minden szöveg összefüggő mondatokból áll. A fogalmazást részekre oszthatjuk: van címe, bevezetése, tárgyalása, befejezése. Ezeket külön bekezdésekbe írjuk. A bevezetés és a befejezés általában egy, míg a tárgyalás több bekezdés. A bevezetésben leírunk néhány gondolatot arról, hogy mit is akarunk elmondani. A tárgyalásban pedig kifejtjük ezeket. A befejezésben lezárjuk néhány mondattal a fogalmazást.

Ha elmesélünk egy történetet (például, hogy mi történt velünk a nyáron), akkor az elbeszélés, ha pedig bemutatjuk, hogy valami vagy valaki hogy néz ki (a kutyusunk, a barátunk, egy tárgy vagy táj) akkor az leírás.

Persze mindezt sokkal bonyolultabban is lehet, egy fogalmazás lehet igazán hosszú is és történetmesélés (elbeszélés) közben, akár be is mutathatunk dolgokat, tehát leírást is alkalmazhatunk. De ezzel bőven ráérsz majd az iskolában foglalkozni, ha arra kerül a sor. Nem sokára megnézünk egy példát, egy réges - régi iskolai fogalmazásomat, ami korántsem tökéletes, de épp megfelel, hogy kedvet kapj hozzá és lásd, fogalmazást írni már pedig mindenki tud!

Addig is kellemes napot, jó készülődést a sulihoz és egyben örömteli pihenést kívánok Neked. 

Dió Magazin - 2021 - November
Született egy kis tapír
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/