Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Itt van az ősz, vár az iskola 2.

Számonkérésre készülve...

Farkas Cs. Tekla: Mit tegyél, ha számonkérésre készülsz?

Erre a kérdésre a válasz nagyon egyszerűnek tűnik: tanulj! Biztosan ezt kéri a tanárod, ezt kérik a szüleid is. " Mégiscsak azért jársz iskolába, hogy tanulj" – mondhatják. De hogyan? Ezt már nem lehet megválaszolni olyan gyorsan.

Elsőnek foglalkozzunk azzal, hogyan tanulj úgy, hogy jól érezd magad. Ha hazaértél a suliból, pihenj egy kicsit, senki sem gép, az agyunknak kell egy kis felfrissülés. Ilyenkor ne gondolj a dolgozatra és csinálj olyasmit, amit szeretsz. Még akkor is, ha nehéz időt szánni a lazításra, mert edzésre jársz, zeneórára vagy a kis tesódra vigyázol. Legyen legalább fél órád arra, hogy kikapcsolj, sétálj, játssz, vagy csak terülj el az ágyon. Aztán egyél eleget és igyál eleget, üres hassal nehéz koncentrálni.

A szobádban vagy a lakásban jó, ha van egy hely, ahol nyugodtan tanulhatsz és nem zavar senki. Legyen ez egy sarok, egy otthonos kuckó, vagy egy asztal, székkel. Amikor tanulsz, teremts rendet, körülötted legyen csend, vagy szóljon relaxációs zene, ha azzal könnyebben koncentrálsz. De ne a tanulási időd alatt beszéld meg a barátaiddal mész-e este focizni, vásárolni, moziba vagy szintet léptél-e a kedvenc videó játékodban, bár tudjuk, ezt nem könnyű kibírni. Leckeírás, tanulás közben is tarts szünetet, óránként tíz –tizenöt percet. Ilyenkor állj fel és mozogj kicsit, menj ki a konyhába, igyál egy pohár vizet vagy simogasd meg kedvenc négylábúdat, ha van. De ne kezdj bele hosszabb időt igénylő folyamatba, hogy ne szakítsd meg sokáig a tanulást.

Ha előkészítetted a könyveid, füzeteid, akkor már el is érkeztünk a második fontos ponthoz, gondold át a következőket:

Mit adtak fel tanulni? Miféle számonkérés vár rád? Szóban fogtok felelni vagy írásban? Röpdolgozatot írtok vagy nagyobbat, esetleg témazárót? Azért is szükséges, hogy tudd, mert mindegyiknél kicsit más a hangsúlyos. Szóval, ha a tanárod van olyan segítőkész, hogy előre megmondja, mit fogtok csinálni a következő órán, az már fél siker. Miért? Mert ennek alapján tudsz készülni. Kevesebb időt kapsz például egy röpdolgozatra, de a kérdések is kevesebb anyagot ölelnek fel, egy-két óra tudnivalóját. A témazáró más, ott több leckéről van szó, egész témáról, a jegy is többet ér, de írhatod egész órán. A szóbeli pedig igazán érdekes, mert ott a hangoddal kell felelned a kérdésekre. Sokszor kellemetlen lehet, hogy ki kell állni, de ha becsületesen készülsz, nincs mitől tartanod, a jegy úgyszólván másodlagos, hiszen lehet, hogy nehezebben megy a tantárgy. S akkor egy kettes vagy egy hármas is nagyon értékes, hiába jelenet „csak" elégségest vagy közepest a jóhoz és a kiválóhoz képest. A lényeg, hogy kihoztad magadból és az adott helyzetből a legtöbbet.

Azt viszont nem árt tényleg észben tartanod, amit szintén biztosan sokszor mondtak már Neked. Próbáld óráról órára átnézni a leckét, hogy egy témazáróra könnyebben menjen az ismétlés, vagy ne érjen meglepetés, ha Téged hívnak ki felelni. Hidd el, én is voltam diák és megesett, hogy nem tanultam, mondván: „Van egy csomó jegyem, a tanárnő ma biztos nem engem fog kihívni."És mégis! Előző nap még csak ki sem nyitottam a könyvet, aztán álltam ott… és gondolkodtam. Szerencsére eszembe jutott néhány dolog, így görbült…, tehát nem egyest kellett hazavinnem, de szörnyű érzés volt akkor és ott nem tudni, amit kérdeztek.

Azt hiszem a gondolkodás ér a legtöbbet. Akkor is, mikor már a számonkérésnél jártok. Mert arra mindig lesz néhány perced, hogy értelmezd és átgondold a kérdést. Inkább olvass lassabban és figyelmesen, hogy ne értsd félre a feladatot. Akkor is, amikor otthon tanulsz. Hiszen a legjobb, ha kiemeled a lényeget a szövegből, ha segít, akkor akár rajzolhatsz is mellé egy papírra. Olyasmit, amiről meg tudod jegyezni az adott dolgot. Mikor én voltam iskolás, úgy tanultam a verseket, hogy néhány pillanatot lerajzoltam belőlük, mindannak ellenére, hogy nem volt jó a kézügyességem.

Egy másik módszer, ha felolvasod egy tananyag lényegét, rögzíted telefonra vagy diktafonra és visszahallgatod. Ezzel egy idegen nyelv új szavait is elég jól lehet tanulni. Vagy tanuló kártyákat készítesz, szódolgozathoz, vagy, hogy évszámokhoz eseményeket köthess, mondjuk történelemből. Esetleg gondolattérképet alkotsz. Erről még fogok írni egy másik bejegyzésben. Ha naponta elkészíted azt a néhány szó – vagy évszámkártyát, amit átvesztek az osztállyal,  akkor egy nagyobb dolgozat előtt, csak elő kell vedd otthon, és máris könnyebb lesz megjegyezned .

Ezeket a módszereket természetesen nem árt próbaként alkalmazni, mert nem tanulunk egyformán. Van, aki nem szeret hallás után tanulni, van, akinek pedig az olvasás nehéz. Jól lehet használni az órai vázlatokat is, bízz meg a tanárodban, ha írat órai vázlatot, azzal biztos jót akar.

Vagy kipróbálod, amiket leírtam, vagy sem. Ahogy szeretnéd, de egy valamit sose felejts: ha nem jól sikerül egy dolgozat, ki lehet javítani. Mondjanak bármit a tanáraid, a szüleid vagy más felnőttek – hiszen ők is lehetnek kimerültek vagy stresszesek – azért, mert rossz jegyet kaptál, Te nem vagy rossz. A rossz jegyek ellenére is viheted még sokra az életben, lehetsz boldog, egészséges, sikeres.

Mindenki izgul, ha feleltetik. Mindenki vét hibákat. Az előző bejegyzésemben is volt néhány hiba. Észrevetted? No, nem azért árultam el, mert szeretek a hibáimról beszélni, hanem azért, hogy lásd, senki sem tévedhetetlen. Én sem, te sem, a barátaid, a tanáraid, de még a szüleid sem. Bár ezt igen nehéz, és talán nem is szükséges nekik elmagyarázni. De így normális. Mert senki sem tökéletes, viszont mindenki értékes személy. 

Legek az állatvilágban - a kaméleon
A teáskanna

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. december 05. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/