Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Írország: A Castletown- ház, amely a legenda szerint a Fehér Ház kialakítását is ihlette

Kép: keltavandor.blog.hu

 Írország: A Castletown- ház, amely a legenda szerint a Fehér Ház kialakítását is ihlette

William Conolly

 A birtok egykori tulajdonosa William Conolly volt, akkoriban az egyik leggazdagabb ember Írországban, aki haláláig (1729) ügyvéd, politikus és adóügyi biztosként tevékenykedett. Később az 1700-as évek második felében azonban Lady Lousia Conollynak volt a legnagyobb hatása a kert és az épület belső kialakítására és berendezésére. A fényűző belső kialakításban egyértelműen fellelhetőek az olasz hatások is: csiszolt márvány, díszes vakolat, ión oszlopok, selyemdamaszt falburkolatok és Aubusson szőnyegek, gyönyörű stukkókkal díszített márvány mellszobrok és családi portrékkal telezsúfolt termek és folyosók jellemzik. 

A Castletown House az ország legimpozánsabb palladi vidéki háza. Tökéletes arányával még azt mondják, hogy befolyásolta a washingtoni Fehér Ház kialakítását is.

Az épület terveit Alessandro Galilei kezdeményezte, aki Írországban dolgozott Lord Molesworthnél, de az ír Edward Lovett Pearce feladata volt a tervek elkészítése. Pearce Grand Tour-ján találkozott Galileivel, aki Andrea Palladio nagy csodálója is volt . A ház fő teste Galileié, de a szárny mindkét végén különösen palladi oszlopcsarnokok és pavilonok állnak.

Conolly-nak felajánlották az ország leggazdagabbja címet, de ő nem volt hajlandó azt mondani, hogy örül, amiért az ország leggazdagabb közembere lehet. Hogy mindez szóbeszéd lenne? Lehetséges hiszen, mint minden nagyszerű vidéki házról, erről is rengeteg történetet és legendát találhatunk.


Gyöngyből készült ékszerek
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/