Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Intelligens robot kutya házi kedvenc az Aibo , társ akár elfoglalt embereknek és kutyaallergiával küzdőknek

 Intelligens robot kutya házi kedvenc az Aibo , társ akár elfoglalt embereknek és kutyaallergiával küzdőknek

A Sony Corporation 1946-ban alapított japán cég. A vállalat központja Tokióban található. Bár a kezdetekben csupán tranzisztorokat árusított, a háborús idők végeztével vezető innovációs vállalattá nőtte ki magát a világon, például a CD és a DVD fejlesztésével, vagy akár a méltán híres PlayStation vonallal.

Bár átesett több gazdasági válságon és hanyatláson, a cég mindig is fennállt, napjainkra pedig az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező vállalata amely híres innovációs termékeiről az elektronika világában, a videójátékairól, és a szórakoztatóvilágban betöltött szerepéről.

A Sony bizonyára nem fél a viszonylag új termékek piacra dobásától, amely között az Aibo robotkutya is megtalálható. A név japánul „testvér"-t jelent, így tehát nem kétséges, hogy az új családtag rengeteg örömet  okozhat nem csak a gyerekeknek. Bizonyos értelemben ez már a kiváló robotika megnyilvánulása, amelyet mostantól otthoni környezetben is alkalmazhatunk.

Az Aibo széleskörű mozgásvégzésre alkalmas, és még az érzelmeinek különféle módokon való kimutatására is képes, ami megnyilvánulhat farokcsóválásban, fejbillentésben, vagy fülmozgatásban. Mindezt a szemek helyén található OLED kijelző koronázza meg, ahonnan az öröm, sőt, a bánat is leolvasható. Érdekességképpen az Aibo robotkutya felhő-alkalmazáshoz is csatlakoztatható, ahol megoszthatja képességeit más kutyákkal. 

Ez az okosgépek továbbfejlesztett használati módja.

2018. november óta a Tokióban található Penguin Café meglehetősen szokatlan eseményt tart. Minden vasárnap Nobuhiro Futaba kávézó tulajdonosa egy órával korábban nyitja meg kapuit, hogy a város lakosai és kutya-társaik élvezhessék a felzárkózást és a játékidőt.

A robot mesterséges intelligenciát alkalmaz arra, hogy a tulajdonosához igazodjon. „Amint az Aibo megtanulja a környezetét és kapcsolatokat alakít ki az emberekkel, identitása egyre több rétegbe kerül" - olvasható az Aibo weboldalán.

 A legújabb Aibo egyik jellemzője, amely annyira vonzóvá teszi azok szemében, akik nem tudnak szembenézni a szeretett háziállat elvesztésének gyötrelmével, az, hogy minden adatát, beleértve az általa kifejlesztett „személyiséget", a felhőben tárolhatjuk. Tehát, ha Aibo megrongálta a lábát vagy elvesztette a fülét, az összes információ feltölthető egy új robotra. Alapvetően: a kedvtelésből tartott Aibo örökké élni fog .

Noha az Aibo fogalma teljesen furcsának tűnhet, ennek van értelme. Az elfoglalt városlakók, akik azért küzdenek, hogy valóban gondoskodjanak egy igazi kutyáról, de nem tarthatnak az időelfoglaltságuk vagy az allergiájuk miatt, most mégis házikedvenc tulajdonosok lehetnek.

Futaba ötlete valószínűleg új Aibo kávézó-őrülethez vezet, amely kegyetlenség nélkül alternatívaként szolgál az utóbbi években ilyen népszerűvé vált igazi állatkávézók számára. Úgy tűnik, hogy az állatkávézók elmozdultak a háziasított állatoktól, mint a macskák és kutyák, a vadállatokhoz, ami nem éppen nevezhető emberséges megoldásnak. A legjobb, ha nem ad pénzt az ember olyan kávézóknak, amelyek ilyen módon használják ki a vadvilágot, a kávézó nem természetes élőhely egy vadállat számára. Tokióban rengeteg robo-kölyök van, akik örömmel látják a hasonló gazdikat, még akkor is ha az ára kellően borsosnak bizonyul számunkra ( 615.790 forint).

Forrás: alza.hu, IFLScience

Kép: computerbild.de
Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
A Leány- és Legény-barlang
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/