Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Indonézia: A titokzatos Gunung Padang

 Indonézia: A titokzatos Gunung Padang

 A társadalom, amely lerakta Gunung Padang alapjait, még az utolsó jégkorszakot megelőzi , ami Kr. E. 11 500-ban ért véget – mely egy olyan dátum, amelyet a régészek hagyományosan a nagy emberi civilizációk kezdeteként tartanak számon. A rejtély nagyrészt a piramis komplexitásának az eredménye: hiszen ezt a helyet többször lakták és újrakészítették, amint azt a megkülönböztető rétegek is bizonyítják.

Az Indonézia Nyugat-Java tartományában található Gunung Padang nem olyan, mint egy piramis. Úgy néz ki, mint egy nagy domb, amelyet az ősi vulkáni szikla törött oszlopai borítanak, egyfajta őskori temető, ahol minden sírkő lekopott. Bár ez a legnagyobb megalit hely Indonéziában, nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget, kövei körülbelül 2500 évvel ezelőtt születtek. Így aztán nem volt nagy az érdeklődés a hely iránt egészen 2010-ig, amikor aztán Danny Hilman Natawidjaja megérkezett a helyszínre. Hilman, az Indonéz Tudományos Intézet kutatója azt gondolta, hogy a helyszínen sokkal több van, mint amit eddig gyanítottak - és ezt be is fogja bizonyítani. Gondos ásatásokkal és távoli érzékelési technikákkal, mint például a földbe hatoló radar és a szeizmikus tomográfia, munkához kezdett.

Amire rájöttek, megdöbbentette a régészeket. A 100 méteres dombok többségét ember alkotta - és valójában egyáltalán nem egy domb. Ez egy teraszos piramis, amelyet évezredek óta építenek a világ legrégebbi civilizációi. A piramis szívét, a legmélyebb réteget, már 25 000 éve építették. Ha ezen a legmélyebb szakaszon a szén-dioxid-adatok helyesek, akkor Gunung Padang nemcsak megverte a piramisokat – hanem Mesopotamia első elismert civilizációja előtt áll.

Talán nem meglepő, hogy a felfedezés ellentmondásokat von maga köré. Mivel rendkívül magas a tét: Indonézia lehet a legkorábbi fejlett civilizáció otthona, amelyet a világ valaha felfedett. A lelet óriási büszkeséget okoz az indonéz népnek és kormányuk számára, amely nem akadályozta a vizsgálatokat.

Számos tudós azonban felszólalt e következtetés ellen, mondván, hogy a „dombot" nem feltétlenül ember alkotta; hasonló készítmények találhatók a természetben. Sutikno Bronto vulkanológus még azt sem hiszi, hogy a szerkezet piramis: úgy gondolja, hogy a hely közelében található vulkán nyaka .

Tény, hogy a közeli ásatások nem mutattak hasonló eredményeket. Kevesebb, mint 30 mérföld távolságban lévő barlangban fedeztek fel ősi csont eszközöket, amelyek eredete 7000 évvel ezelőttre tehető. Néhányuknak nehéz elhinni, hogy a Gunung Padang építői elég fejlettek lettek volna ahhoz, hogy piramisokat építsenek, miközben a legközelebbi szomszédaik még mindig csontszerszámokat faragtak.

Hilman következtetéseinek támogatói azt sugallták, hogy a válaszok a Java-tenger hullámai alatt találhatók. Évezredekkel ezelõtt, amikor a tengerszint alacsonyabb volt, az óceáni föld pedig szárazföld, ez lehetett talán a nagy társadalom otthona, amelyet a kutatócsoport elképzel. Gunung Padang nem fedi fel a titkait egykönnyen, hiszen a tenger azóta elnyelte létezésének nyomait, és a konkrét bizonyítékokat nehéz megtalálni. Így aztán a bizonyítékok keresése folytatódik a vitákkal egyetemben.

Forrás: allthatsinteresting.com

Indonézia: Gunung Padang
Kalóz mese
Vajon miért repül valaki színes lufik társaságában...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 27. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/