Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

India: Kumbhalgarh , avagy a 360 templomból álló erőd

 India: Kumbhalgarh , avagy a 360 templomból álló erőd

Kumbhalgarh, India

 Kumbhalgarh egy hatalmas védett erőd az indiai Rádzsasztán államban, amely az Aravali-hegységben helyezkedik el. Udaipurtól közúton kb. 100 km-re északra fekszik. A rádzsasztáni hegyi erődök egyikeként a kulturális világörökség része.

Az erőd a 15. században építette Rana Kumbha, majd a 19. század folyamán még tovább kibővítették. Az Aravalli-hegység mélyén megbúvó erőd megközelítése még napjainkban is nehézkes, de megéri a fáradságot. A fellegvárat, amelybe hét erődített kapun keresztül lehet bejutni, roppant védművek övezik, valóságos sasfészekként trónol egy hegycsúcson. Az 1050 m magasan stratégiai helyet elfoglaló vár Mévár szeme néven is ismert volt, mert kitűnő rálátást nyújtott a környékre. Rádzsásztán egyik legbevehetetlenebb várának tartották. Falai olyan szélesek voltak, hogy hat lovas lovagolhatott rajtuk egymás mellett. A lőrésekkel ellátott várfalak a kisebb Kartárgarh-várat, számos palotát és templomot (360 darab, beleértve sok Jain templomot, de egy Ganesha- templomot és egy Hanuman-ot is) , valamint víztározókat és istállókat zárnak közre. Az épületek több dombon helyezkednek el, részben nagyobb távolságban egymástól. A magasabb templomok, és különösen a Badal Mahal palota részlegesen festett felső emeletei lenyűgöző kilátást nyújtanak a környező erdős hegyvidékre. És mégis, elterjedése és hatalmas felépítése ellenére, szépen rejtett erőd , ami a ragyogó tervezés és az építészet nagyszerűségének az eredménye. Az ellenségnek nagy fejfájást okozott, amikor megpróbálta megtalálni az erődöt, mivel csak 500 méterről észlelhető, bármely oldalról.

A legenda szerint amint az építkezés megkezdődött, bármennyit is haladtak nappal, az éjjel leomlott. A nyomozások nem tártak fel tévedést vagy ellenséges cselekedetet. Ehelyett egy átokra derült fény, amelyet Rana Kumbha nem vett figyelembe. De amikor az erőd építése továbbra is akadályokba ütközött, útmutatást kért a falu szentjétől, Mer Babától. A szent azt mondta, hogy egy tiszta szívű ember áldozata, aki önként felajánlja életét, elhárítja az átkot. Amikor nem jelentkeztek önkéntesek, Mer Baba felajánlotta a fejét a királynak. De három feltételt fogalmazott meg.

- Lovagolni fogok - mondta. „Ahol a ló először áll meg ott építsd az első kaput ".

Aztán megadta a második feltételt. "Építsd meg a palotát, ott ahol a testem leesik a lóról".

A harmadik feltétel az volt, hogy a palotát róla nevezzék el.

A király elfogadta mindhárom feltételt. Az áldozatot követően a fenséges palotát akadálytalanul építették, a munka folyamatosan tizenöt évig folyt. Egy nagy Hanuman Mandirt építettek arra a helyre, ahol a szent levált feje leesett, hogy nagy áldozatáról megemlékezzenek. A mandír mellett elkészített kaput Hanuman Pol-nek hívták. A palotát ott helyezték el, ahol a test leesett. Mind az emlékmű, mind a mandír tiszteletben tartása napjainkban is meg van. A palotát a szent kívánságának megfelelően Kumbhalmer erődnek nevezték el.


Kumbhalgarh, India
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
Háziállatok gyűlése
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/