Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

India: Kumbhalgarh , avagy a 360 templomból álló erőd

 India: Kumbhalgarh , avagy a 360 templomból álló erőd

Kumbhalgarh, India

 Kumbhalgarh egy hatalmas védett erőd az indiai Rádzsasztán államban, amely az Aravali-hegységben helyezkedik el. Udaipurtól közúton kb. 100 km-re északra fekszik. A rádzsasztáni hegyi erődök egyikeként a kulturális világörökség része.

Az erőd a 15. században építette Rana Kumbha, majd a 19. század folyamán még tovább kibővítették. Az Aravalli-hegység mélyén megbúvó erőd megközelítése még napjainkban is nehézkes, de megéri a fáradságot. A fellegvárat, amelybe hét erődített kapun keresztül lehet bejutni, roppant védművek övezik, valóságos sasfészekként trónol egy hegycsúcson. Az 1050 m magasan stratégiai helyet elfoglaló vár Mévár szeme néven is ismert volt, mert kitűnő rálátást nyújtott a környékre. Rádzsásztán egyik legbevehetetlenebb várának tartották. Falai olyan szélesek voltak, hogy hat lovas lovagolhatott rajtuk egymás mellett. A lőrésekkel ellátott várfalak a kisebb Kartárgarh-várat, számos palotát és templomot (360 darab, beleértve sok Jain templomot, de egy Ganesha- templomot és egy Hanuman-ot is) , valamint víztározókat és istállókat zárnak közre. Az épületek több dombon helyezkednek el, részben nagyobb távolságban egymástól. A magasabb templomok, és különösen a Badal Mahal palota részlegesen festett felső emeletei lenyűgöző kilátást nyújtanak a környező erdős hegyvidékre. És mégis, elterjedése és hatalmas felépítése ellenére, szépen rejtett erőd , ami a ragyogó tervezés és az építészet nagyszerűségének az eredménye. Az ellenségnek nagy fejfájást okozott, amikor megpróbálta megtalálni az erődöt, mivel csak 500 méterről észlelhető, bármely oldalról.

A legenda szerint amint az építkezés megkezdődött, bármennyit is haladtak nappal, az éjjel leomlott. A nyomozások nem tártak fel tévedést vagy ellenséges cselekedetet. Ehelyett egy átokra derült fény, amelyet Rana Kumbha nem vett figyelembe. De amikor az erőd építése továbbra is akadályokba ütközött, útmutatást kért a falu szentjétől, Mer Babától. A szent azt mondta, hogy egy tiszta szívű ember áldozata, aki önként felajánlja életét, elhárítja az átkot. Amikor nem jelentkeztek önkéntesek, Mer Baba felajánlotta a fejét a királynak. De három feltételt fogalmazott meg.

- Lovagolni fogok - mondta. „Ahol a ló először áll meg ott építsd az első kaput ".

Aztán megadta a második feltételt. "Építsd meg a palotát, ott ahol a testem leesik a lóról".

A harmadik feltétel az volt, hogy a palotát róla nevezzék el.

A király elfogadta mindhárom feltételt. Az áldozatot követően a fenséges palotát akadálytalanul építették, a munka folyamatosan tizenöt évig folyt. Egy nagy Hanuman Mandirt építettek arra a helyre, ahol a szent levált feje leesett, hogy nagy áldozatáról megemlékezzenek. A mandír mellett elkészített kaput Hanuman Pol-nek hívták. A palotát ott helyezték el, ahol a test leesett. Mind az emlékmű, mind a mandír tiszteletben tartása napjainkban is meg van. A palotát a szent kívánságának megfelelően Kumbhalmer erődnek nevezték el.


Kumbhalgarh, India
A titokzatos homoki macska
Becsengetés
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/