Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Illegális aranybányák szennyezik az Amazonas vizét, veszélyeztetve ezzel a bennszülött lakosság életét

Kép: www.infoans.org

 Illegális aranybányák szennyezik az Amazonas vizét, veszélyeztetve ezzel a bennszülött lakosság életét

Becslések szerint 10 000 - 20 000 illegális bányász kutat arany után a Yanomami Parkban, Brazília egyik legnagyobb bennszülött területén, Venezuela határához közel. Az aranybányászat az 1980-as évek óta továbbra is intenzíven veszélyezteti az őslakosok életét s mindemellett attól tartanak, hogy a kívülállók növelik a Covid-19 elterjedését egyes közösségeik között.

A Yanomami nép körülbelül 35 000 őslakos emberből áll, akik Észak-Brazília és dél-Venezuela esőerdőiben és hegyeiben élnek. Vadász-gyűjtő életmódot folytatnak.  A legtöbb Yanomami-személy kapcsolatba lép a nem őslakos társadalommal, bár ezek még mindig olyan csoportok, amelyek továbbra is elszigetelődnek.  

Az IFLSciencenek címzett nyilatkozatában a Survival International elmondta, hogy a Yanomami és a Nemzeti Emberi Jogi Tanács törzsi vezetői nemrégiben kérelmet nyújtottak be az Emberi Jogok Amerikai Bizottságához, hogy kötelezzék a brazil kormányt az aranybányászok kiürítésére a Yanomami földrészről. . Egy bíróság úgy határozott, hogy a brazil kormány bennszülött ügynökségének, a FUNAI-nak újra fel kell nyitnia védelmi állomásait a Yanomamik területén. Ugyanakkor továbbra sem biztos, hogy ezek a lépések valóban eredményes kormányzati fellépést eredményeznek-e.

"Sok éven keresztül beszéltünk minden olyan hatósággal, akik már ismerik a helyzetünket, az ENSZ is elítélte, de eddig senki sem tett semmit." - mondta Dario Yanomami, a Hutukara Yanomami Egyesületből.

„A bányászok szennyezik a folyóinkat higannyal, nagy lyukakat ásnak a földünkön, megölik az állatainkat és a környezetünket. Az egészségünk nagyon rossz a bányászat által szennyezett ivóvíz miatt. Az 1970-es és 1980-as évek óta sokat szenvedtünk az aranybányászok inváziójától, akik megölték a családjainkat, beleértve a gyermekeinket is, mintha állatok lennénk. Népességünk kb. 22 százalékkal csökkent. "

A Yanomamik ezreit is veszélyeztetheti a Covid-19, a településeik közvetlen közelében lévő illegális bányászati tevékenységek miatt. Eddig legalább három Yanomami ember halt meg a Covid-19- től és már  tucatnyi a  fertőzött. 

Annak érdekében, hogy további nyomást gyakoroljanak a hatóságokra, a Yanomami létrehozott egy petíciót, amelyben Jair Bolsonaro elnök kormányát kérték, hogy a bányászokat kiutasítsák területükről. A petíció már 270 094 aláírással rendelkezik, meghaladva a célként kitűzött 100 000- et.

Forrás: IFLScience!


Morcos március
A kakaó fogyasztása hatékonyabbá teheti az agyműkö...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 29. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/