Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Illegális aranybányák szennyezik az Amazonas vizét, veszélyeztetve ezzel a bennszülött lakosság életét

Kép: www.infoans.org

 Illegális aranybányák szennyezik az Amazonas vizét, veszélyeztetve ezzel a bennszülött lakosság életét

Becslések szerint 10 000 - 20 000 illegális bányász kutat arany után a Yanomami Parkban, Brazília egyik legnagyobb bennszülött területén, Venezuela határához közel. Az aranybányászat az 1980-as évek óta továbbra is intenzíven veszélyezteti az őslakosok életét s mindemellett attól tartanak, hogy a kívülállók növelik a Covid-19 elterjedését egyes közösségeik között.

A Yanomami nép körülbelül 35 000 őslakos emberből áll, akik Észak-Brazília és dél-Venezuela esőerdőiben és hegyeiben élnek. Vadász-gyűjtő életmódot folytatnak.  A legtöbb Yanomami-személy kapcsolatba lép a nem őslakos társadalommal, bár ezek még mindig olyan csoportok, amelyek továbbra is elszigetelődnek.  

Az IFLSciencenek címzett nyilatkozatában a Survival International elmondta, hogy a Yanomami és a Nemzeti Emberi Jogi Tanács törzsi vezetői nemrégiben kérelmet nyújtottak be az Emberi Jogok Amerikai Bizottságához, hogy kötelezzék a brazil kormányt az aranybányászok kiürítésére a Yanomami földrészről. . Egy bíróság úgy határozott, hogy a brazil kormány bennszülött ügynökségének, a FUNAI-nak újra fel kell nyitnia védelmi állomásait a Yanomamik területén. Ugyanakkor továbbra sem biztos, hogy ezek a lépések valóban eredményes kormányzati fellépést eredményeznek-e.

"Sok éven keresztül beszéltünk minden olyan hatósággal, akik már ismerik a helyzetünket, az ENSZ is elítélte, de eddig senki sem tett semmit." - mondta Dario Yanomami, a Hutukara Yanomami Egyesületből.

„A bányászok szennyezik a folyóinkat higannyal, nagy lyukakat ásnak a földünkön, megölik az állatainkat és a környezetünket. Az egészségünk nagyon rossz a bányászat által szennyezett ivóvíz miatt. Az 1970-es és 1980-as évek óta sokat szenvedtünk az aranybányászok inváziójától, akik megölték a családjainkat, beleértve a gyermekeinket is, mintha állatok lennénk. Népességünk kb. 22 százalékkal csökkent. "

A Yanomamik ezreit is veszélyeztetheti a Covid-19, a településeik közvetlen közelében lévő illegális bányászati tevékenységek miatt. Eddig legalább három Yanomami ember halt meg a Covid-19- től és már  tucatnyi a  fertőzött. 

Annak érdekében, hogy további nyomást gyakoroljanak a hatóságokra, a Yanomami létrehozott egy petíciót, amelyben Jair Bolsonaro elnök kormányát kérték, hogy a bányászokat kiutasítsák területükről. A petíció már 270 094 aláírással rendelkezik, meghaladva a célként kitűzött 100 000- et.

Forrás: IFLScience!


A nagyravágyó halászné
Legek az állatvilágban - a gepárd
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/