Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Náci ellenálló kémnők: Az Overstegen nővérek és Hannie Schaft

Freddie Dekker-Oversteegen, Truus Menger-Oversteegen és Mark Rutte miniszterelnök 2014-ben

 Náci ellenálló kémnők: Az Overstegen nővérek és Hannie Schaft

Hannie Schaft

Freddie Oversteegen egy nappal 93. születésnapja előtt halt meg 2016-ban. Ő volt az utolsó életben maradt tagja a holland ellenállás híres női sejtjének. Oversteegen 14 évesen csatlakozott a nácik ellen szerveződő mozgalomhoz, ahol lányos külseje is segítette munkáját: rendre szállított például fegyvereket biciklijének kosarában, mivel a náci tisztek ritkán állították meg.

A sejtet Freddie nővére, a két évvel idősebb Truus vezette Hannie Schaft társaságában: ő egykori joghallgató volt, majd csatlakozott az ellenálláshoz. A fiatal lányok klasszikus partizánakciókat hajtottak végre: dinamittal robbantottak fel hidakat és vasúti síneket, biciklizve lőttek le nácikat és segítettek zsidó gyerekeknek kimenekülni az országból. A legismertebb cselekedetük viszont utólag az lett, hogy bárokban környékeztek meg náci katonákat, és felvetették, kimehetnének a közeli erdőbe, majd ott kivégezték őket.

Truus akkor kötelezte el magát a náci ellenállók mellett, amikor szemtanúja volt ahogyan egyikük  megölt egy csecsemőt azáltal, hogy aprócska testét ismételten a téglafalhoz csapta.

A szeplős arcú tinédzser, aki alig három hónapja töltötte be a 17. évét, amikor Németország 1940 májusában megszállta Hollandiát, s ő máris a holland ellenállás új tagja volt. Leginkább arra buzdították, hogy zsidó gyermekeket, politikai disszidenseket és homoszexuálisokat rejtegessen különféle biztonságos házakban Haarlem szülővárosában, Amszterdamtól kb. 12 mérföldnyire nyugatra.

Amit akkor látott, arra késztette, hogy hirtelen, brutális energiával cselekedjen.

„Megragadta a babát, és a falhoz csapta" - emlékezett vissza Truus évekkel később a szörnyű jelenetre. Az apának és a nővérének végig kellett nézniük. Nyilvánvalóan hisztérikusak voltak. A gyermek meghalt.

Truus csendesen a náci irányába fordította fegyverét, és meggyilkolta.

"- Ez nem volt megbízás - mondta. De nem bántam ... A rákos daganatokkal foglalkoztunk a társadalmunkban, amit ki kellett vágni, mint egy sebész."

A lányok egy nyolctagú sejtben dolgoztak, de a visszaemlékezések szerint a három lány főleg külön mozgott.

A háború után, amikor a nővérektől - Truus-tól és Freddie-től - megkérdezték, hogy hány embert lőttek le, megtagadták a megadott szám megadását . Későbbi interjúkban arról beszéltek, hogy azt tették, amit kellett, ez a szükséges rossz volt, hiszen jó embereket eláruló emberekről volt szó.  „Soha ne kérdezd a katonát, hány embert ölt meg" - ez volt a válasz, amelyet az Oversteegen nővérek gyakran adtak a kíváncsi embereknek, akiknek előadást tartottak háborús munkájukról.

„A háború után poszttraumás stressz és rémálom volt az ami maradt nekik" - mondta Poldermans a The Postnak, hozzátéve, hogy a nővéreket is elfogták, mivel szorosan együttműködtek a kommunista párttal egy olyan országban, amely a háború után virulensen szovjetellenes lett. A túlélők egészen az 1960-as évekig nem kaptak nyugdíjat a háborús munkáikért - mondta.

"Nem azért születtem, hogy öljek" - mondta Truus Poldermansnak. - Tudja, hogy ez mit jelent a lelkének? - Truus minden egyes támadás után emlékeztetett rá, hogy gyakran elájult vagy zokogott.

Amikor Poldermans elvégezte középiskolai tanulmányát, az Oversteegen nővérek arra kérték, hogy mutassa be munkáját a Hannie számára szervezett éves konferencián. Annyira lenyűgöző volt, hogy később felkérték, hogy csatlakozzon az 1996-ban alapított holland székhelyű nonprofit Nemzeti Hannie Schaft Alapítvány igazgatóságához. A szervezet évente előadást tart az emberi jogokról, és életben tartja Hannie emlékét.

A nácik meggyilkolásán kívül Hannie a német katonai létesítmények szabotálásával, erővezetékek és lőszerek szállításával is foglalkozott. Az Oversteegen nővérek szorosan együttműködtek Hannie-vel, egy nyolc fős elkötelezett és heves harcosból álló titkos szervezetben. Ők nyolcan félelmetes harci erők voltak, bár nem voltak hajlandóak megcélozni a magas rangú nácik gyermekeit - mondta Poldermans. Amikor az ellenállási parancsnokok utasították Arthur Seyss-Inquart Reich biztos, három gyermekének elrablására, a nők megtagadták.

„Az ellenállók nem ölnek meg gyerekeket" - mondta Truus Poldermans-nak. "Csak az igazi fasiszták ellen harcolunk, nem a gyermekek ellen."

Ennek ellenére olyan károkat okoztak és olyan sok nácit megöltek, hogy Hannie " a vörös hajú lány " fontos háborús célponttá vált. Az elfogását kiemelten fontosnak tartották, maga Adolf Hitler rendelte el.

Hannie még akkor is állta a sarat, amikor a nácik bebörtönözték a szüleit, hogy nyomást gyakoroljanak rá s, hogy adja fel magát. De Hannie megtagadta. Családját végül szabadon engedték, amikor világossá vált, hogy nincs információjuk a militáns lányukról.

 Hannie Schaftot 1945-ben elkapták egy katonai ellenőrzőpontnál, ahogy titkos dokumentumokat csempészett. Börtönbe vetették, vallatták és megkínozták.Magánzárkába helyezték, az ajtóján azzal a felirattal, hogy „morderin" avagy gyilkos.  Végül holland náci katonák végezték ki 1945. április 17-én , 18 nappal Hollandia felszabadítása előtt. Kivégzése is legendává vált, amikor az első lövés elmulasztása során azt mondta a hóhérjainak:

- Idióták! Jobban lövök, mint ti!

 A két nővér a világháború után alapítványt hozott létre a lány emlékére, életéről film is készült, és történetét tanítják is az ország iskoláiban.  Dwight Eisenhower szövetségi parancsnok Hannie számára posztumum szabadságérmet ítélt oda.

Yad Vashem Jeruzsálemben tiszteletét fejezte ki Truusnak a zsidók védelmében végzett munkájáért, és Freddievel együtt 2014-ben a holland miniszterelnök Mobilizációs Háború Keresztjével jutalmazta.

Truus 2016-ban 92 éves korában elhunyt, Freddie két évvel később, ugyanebben a korban.

Forrás: news.com.au

Kép: news.com.au
Csak egy erdei séta ll. Ősz
Leónárdó és az új lakó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/