Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Idegen élet létezhet a Jupiter holdján az Europán

Kép: NASA

 Idegen élet létezhet a Jupiter holdján az Europán

 A világűr vezető szakértői meg vannak győződve arról, hogy a Jupiter's holdján az Europán földönkívüli élet létezik, és ezek az idegen életformák valószínűleg őshonosak.

A Report Europa sci-fi filmben egy űrkutató cég a világ hat legjobb űrhajósát küldi magántulajdonban finanszírozott küldetésre, hogy megkeresse és megerősítse az életet a Jupiter holdján, az Europán. A csapat megérkezik a Holdra, átfúr a jégen, és egy szondát enged a mélyen lévő tengerbe. Az Europa jég alá bujkálva, a hideg vizekben a csapat furcsa, tintahal-szerű lényt fedez fel.

Még nem találtunk bizonyítékot az idegen életről az Europán, de a sci-fi jelenetek hamarosan valósággá válhatnak.

„A Földön kívüli élet kilátásaival kapcsolatban szinte versenyképes bizonyosság, hogy az Europán a jég alatt van élet" - mondta Monica Grady, a bolygó- és űrkutatás professzora, valamint az Egyesült Királyság Liverpool Hope Egyetemének kancellárja.

„Másutt, ha élet lesz így például a a Marson, akkor a bolygó felszíne alatt lesz. Ott védve van a napsugárzás ellen. És ez azt jelenti, hogy fennáll a jég lehetősége a sziklák pórusaiban, amelyek vízforrásként szolgálhatnak. "

A tudósok az Európát tekintik a leginkább az idegen élet lehetőségének a Naprendszerben. A hógolyó holdjának vizsgálata azt mutatja, hogy a felszín alatti víz egyaránt sós, és valószínűleg hidrotermikus szellőztetők által fűtött vizekből áll, és szép keveréket teremt az élet virágoztatásához.

"Azt hiszem, jobb esélyünk van arra, hogy valamivel magasabb szintű életet éljünk az Europa-n, talán hasonlóan a polip intelligenciájához" - mondta Grady.

Jay Melosh, a Purdue Egyetem geofizikusa szerint az Europa földönkívüli élete valószínűleg nem áll kapcsolatban velünk.

"Ha az életet az Európa vagy az Enceladus óceánjában találhatjuk, akkor nagyon valószínű, hogy őshonos, nem pedig a Földről, a Marsról vagy (különösen) egy másik Naprendszerről került be" - mondta Melosh.

Hosszabb ideig kell várnunk, mielőtt megerősíthetjük a földönkívüli élet létezését az Europán. 

2019-ben a NASA megerősítette, hogy küldetést indít az Europa felé.

"Mindannyian izgatottak vagyunk az a döntés miatt, amely az Europa Clipper misszióját egy kulcsfontosságú lépéssel közelebb hozza az óceán világ rejtélyeinek felfedezéséhez" - mondta Thomas Zurbuchen, a NASA washingtoni székhelyén lévő Tudományos Misszió Igazgatóság munkatársa. "A Galileo és a Cassini zászlóshajóktól kapott tudományos felismerésekre építünk, és tovább dolgozunk annak megértésében, hogy megismerjük kozmikus eredetünket."

A misszió a Jupiter holdjának, az Európának a mélyreható felderítését fogja végezni, és megvizsgálja, hogy a jeges hold az élet számára megfelelő feltételeket tud-e teremteni, tiszteletben tartva az asztrobiológiára vonatkozó betekintést.

Ennek a küldetésnek a leginkább költséghatékony módon történő fejlesztése érdekében a NASA arra törekszik, hogy az Europa Clipper űrhajó már 2023-ban készen álljon a küldetésre. 

Forrás:messagetoeagle.com

A kék fényű lámpás
Medve, hagyma, hagyj ma!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 20. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/