Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Húsvét Angliában

Kép: i.pinimg.com

 Húsvét Angliában

 Nemcsak Magyarországon, a húsvét Angliában is a legnagyobb keresztény ünnep. Húsvét vasárnap sokan templomba mennek, az egyházi oltárok ilyenkor gyönyörűen fel vannak díszítve virágokkal. A fehér liliom gyakori, ez Szűz Mária jelképe, Szent Antal virága ilyenkor a szokásos temetői díszítés is. A fehér szín jelentése az ártatlanság, a tisztaság, a búcsú, a béke és a remény. Mindenki igyekszik a legszebb ruhájába öltözni, kiegészítőnek a nők és a gyerekek virágokkal feldíszített kalapot viselnek (Easter Bonnet).

A locsolás Angliában nem szokás. A családok meglátogatják egymást vagy elutaznak pár napra pihenni. Reggelire főtt tojást esznek, nagyon finom sonkával. A főétkezésre – ami lehet a vacsora is – sült bárányt esznek menta szósszal, zöldségekkel, burgonyával. Desszertként Simnel Cake kerül az asztalra, ami marcipános gyümölcskenyér, és Írországban is szívesen fogyasztják.

A gyerekek legjobban talán a húsvéti tojásvadászatot élvezik, ami akár versennyé is alakulhat. A szülők kora reggel felkelnek és a ház és a kert különböző pontjain el rejtik a csoki tojásokat, csoki nyuszikat, festett tojásokat. A gyerekek persze azt hiszik, hogy a húsvéti nyuszi jött be a házba és a kertbe s ő rejtette el a csokikat.

Általában áthívják a szomszéd gyerekeket is és indulhat a nagy húsvéti tojás vadászat! Aki többet összegyűjt, kisebb ajándékot nyer. Több háznál a tojáskereső versenyt összekötik kisebb partikkal, ahol tojást festenek, maszkot készítenek vagy cupcake-et sütnek.

A húsvét Angliában soha nem múlhat el tojásgurító verseny nélkül sem. Rendszerint húsvét hétfőn kerül megrendezésre, de a szabályok eltérőek lehetnek a különböző helyszíneken. A verseny lényege, hogy a gyerekek színesre festett kemény tojást gurítanak le füves lejtőn. A győztes az a személy, akinek először ér célba a tojása töretlenül.

Talán a legnagyobb látványosság a húsvéti ünnepkörben a Morris tánc (Morris Dance). Ez Angliában már évszázados hagyomány, gyökerei a középkorba nyúlnak vissza. A Morris táncot mindig hivatásos férfi tánccsoportok adják elő, akik díszes jelmezekbe öltöznek és tavasz táncokat adnak elő mégpedig abból a célból, hogy elijesszék a gonosz tél szellemét.

Forrás: angliaikisokos.com

Fajokat veszélyeztető szuperétel a kókuszdió- olaj
Dalí szimbólumai

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 16. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/