Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Horizon néven saját virtuális világot épít a Facebook

 Horizon néven saját virtuális világot épít a Facebook

 Horizon néven saját virtuális világot épít a Facebook, ahol a felhasználók együtt játszhatnak és mozizhatnak, akárcsak egy sci-fi regényben. Az új szolgáltatás 2020-ban indul, és nagyon más lesz.

Az Oculus VR-szemüvegeket gyártó cég felvásárlásával Mark Zuckerberg többször megmutatta, milyen jövőt képzel el a Facebooknak és használóinak, melyről végre konkrétumokat is megosztott a cégvezér a most zajló Oculus Connecten.

A  Facebook saját univerzumot épít, ahol a felhasználók gyakorlatilag második életüket élhetik.A híres Ready Player One című regény OASIS világára egyre inkább hasonlító Horizonban a felhasználók beszélgethetnek, együtt játszhatnak, illetve különféle tevékenységeket végezhetnek egy általuk megformált avatar (azaz a virtuális világban létező karakter) segítségével.

A virtuális én úgy alakítható, ahogy a felhasználó szeretné, így változtatható a haj, a megjelenés, hogy mindenki a maga személyiségéhez legjobban illő képben jelenjen meg a Horizonban. Fontos: a világ nem elviekben és tervben létezik, a Facebook valóban megcsinálta, illetve csinálja, mert a fejlesztés még nem ért véget. De annyira azért kész van, hogy az első felhasználók már jövőre rácsatlakozzanak.

A Horizonba nem hagyományos Facebook-fiókkal, hanem a cég saját termékével, az Oculus Rift és Quest szemüvegekkel lehet majd belépni, gyakorlatilag bárhonnan. A képet a szemüvegekben lévő kijelző adja, mozogni az eszközökhöz tartozó kontrollerrel lehet.

A Horizon indulásával egyre valóságosabbá válik az az elképzelés, amely szerint Zuckerbergék nem elégszenek meg egy puszta facebookos regisztrációval. Azt szeretnék, benne élnének. Erre most még nincs lehetőség, de az már a fejlesztés mostani állapotán is világosan látszik: a jövő egyértelműen ennek irányába mutat.

A Facebook a 2,4 milliárd felhasználója által generált adathalmazt, továbbá különféle térképtechnológiákat vesz igénybe a LiveMaps felépítéséhez. Végső soron – illetve a Facebook elmélete szerint – olyan új terek alakulnak majd ki, ahol minden összeköttetésben áll a felhasználó eszközével, így a vállalat AR-szemüvegével is.

A projektet a Facebookon belül működő Reality Labs gondozza, amely egyfajta infrakstruktúraként hivatkozik a LiveMapsre. Ők úgy fogalmaznak: ez egy nélkülözhetetlen elem a holnap kapcsolataihoz. A Facebook által épülő második világba nem csupán becsatlakozhatna az ember, a térben megjelenő információknak hála egy lényegesen modernebb életet élhetne. 

Forrás: HVG

Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
Sün-vacok

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 05. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/