Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hogyan készítsd fel a kutyádat a tűzijáték éjszakájára?

Hogyan készítsd fel a kutyádat a tűzijáték  éjszakájára?

 Az augusztus 20. akárcsak a Szilveszter, rengeteg kutyának jelent megpróbáltatást, és ezért a gazdiknak is. Durrogás, puffogás, hangoskodás – valami miatt az emberek nagy részét ez szórakoztatja, a kutyáknak viszont komoly stresszhelyzetet jelent, amit kezelnünk kell. Ennek az oka igen egyszerű: sokkal jobban hallanak, mint mi: akár 60 ezer Hz-ig, míg mi csak 20 ezerig. A tűzijátéknak ráadásul van egy olyan mély frekvenciája, amit a kutyák fenyegetőnek találhatnak.

Sajnos a petárdázós-durrogós napokon évente több ezer kutya tűnik el, és 40 százalékuk soha nem kerül haza, 10 százalékuk pedig rövid időn belül meg is hal. Olyan ijedten rohangálnak, hogy nem könnyű befogni őket, simán befutnak az autók közé és balesetet okoznak, szóval közös érdek, hogy felkészítsük őket. De hát mit tehetünk, hogy kedvencünk nyugodt maradjon?

Társítanunk kell a kellemetlen ingert, a számára borzasztó zajhatást, valami számára nagyon kellemessel. Ezt úgy tehetjük meg, hogy szép lassan, fokozatosan – ingerelárasztás nélkül! – a petárda/tűzijáték hangjához hasonló hangot hozunk létre, ( akár internetes videókról) egyre hangosabbat, és ilyenkor mindig adunk neki valami finom falatot, valami nagyon finomat. Ezzel a még elviselhető mértékű, maximum enyhén kellemetlen ingert a kellemes következménnyel (például ínyencfalat) köti össze, és ha időben elkezdjük ezt a módszert, a tűzijáték napjára eljuthatunk oda, hogy nyugodtabban nézünk az este elébe. Ha nincs időnk a fokozatos felépítéshez, aznap este minden durranás után próbáljunk neki valami rendkívül finom falatot adni.

Tervezgetés
Könyvajánló : Pete Margit "Cseperedő"

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/