Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hogyan kerülhet be egy sport az olimpiai sportágak közé?

Gerhard G. képe a Pixabay -en.

 Hogyan kerülhet be egy sport az olimpiai sportágak közé?

 Az olimpiai programban 1896 óta tucatnyi kiegészítés és változtatás történt, csak 1980 óta csaknem 100 sportágat adtak hozzá. Bár sok tevékenység rajongói reméli, hogy kedvencük olimpiai sportággá válik, csak kevesen kapják meg az olimpiai program egyik áhított helyét.

 Az olimpiai sportággá válás első lépése a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportként való elismerése. A NOB megköveteli, hogy a tevékenységet egy nemzetközi nem kormányzati szervezet irányítsa, amely legalább egy sportágat felügyel. Miután egy sportágat elismertek, akkor az Nemzetközi Sportszövetség (IF) státuszba kerül. Ekkor a sportot irányító nemzetközi szervezetnek be kell tartania az Olimpiai Mozgalom Doppingellenes Kódexét, ideértve a versenyen kívüli hatékony tesztek elvégzését is a sportág versenyzőin, az Olimpiai Charta által meghatározott szabályok betartása mellett.

Egy sport megszerezheti a NOB elismerését, de nem válhat automatikusan versenyzővé az olimpiai játékokon. A teke és a sakk például ilyenek, általuk elismert sportág, de nem versenyeznek a játékokon. 

Ahhoz, hogy a Játékok részévé válhasson, a sportág IF-jének jelentkeznie kell a belépésre, petíció benyújtásával, amely meghatározza a NOB-ra való jogosultság kritériumait. A NOB ezután három különböző módon felvehet egy tevékenységet az olimpiai programba: sportként; mint tudományág, amely a sportág egyik ága; vagy eseményként, amely egy tudományágon belüli verseny.

Például a triatlont sportként vették fel, a 2000-es Sydney-i játékokon debütált. A női birkózás új tudományág volt. A nők sportjában a rúdugrás Sydneyben atlétikai versenyként debütált. A belépésre vonatkozó szabályok kissé eltérnek egy új sportág, egy tudományág és egy esemény között, de a szándék ugyanaz.

Miután az IF benyújtotta petícióját, sok szabály és szabályozás ellenőrzi, hogy a sport bekerül-e az olimpiai játékok részévé. Az Olimpiai Charta jelzi, hogy ahhoz, hogy elfogadják, a sportot a férfiaknak legalább 75 országban és négy kontinensen, nőknek pedig legalább 40 országban és három kontinensen széles körben kell gyakorolniuk. A sportnak emelnie kell az olimpiai játékok „értékét és vonzerejét", meg kell őriznie és tükröznie kell modern hagyományait. Számos más szabály létezik, köztük a tisztán „elme sportok" és a mechanikus meghajtástól függő sportok tiltása. Ezek a szabályok kizárták a sakk, az autóversenyzés és más elismert sportágakat az olimpiai játékokból.

Az elmúlt években a NOB azon dolgozott, hogy az olimpia hatókörét úgy kezelje, hogy új sportokat csak mások egyidejű abbahagyásával együtt engedélyezett. Azokat a sportokat, amelyek már részesei voltak a Játékoknak, rendszeresen felülvizsgálják annak eldöntése érdekében, hogy meg kell-e tartani őket. A sportnak a programba történő felvétele során a NOB-nak figyelembe kell vennie a médiát és a közérdeket, mivel ezek kulcsfontosságúak az olimpiai játékok mögött, ugyanakkor kezelniük kell a költségeket.

 1896 óta számos eseményt felvettek a játékokba, és jó néhányat el is hagytak. A kötélhúzás például valamikor elismert olimpiai sport volt. A krikett, a lacrosse, a póló, a motorcsónakozás, az ütők, a jégkorong, a roque és a vízisízés valamikor az olimpiai játékok részét képezték, de mára már nincsenek jelen.

Forrás: britannica.com

Álomőrzők – Zümmönkopp, a bogarak barátja
Gyöngyből készült ékszerek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/