Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hogyan hat a dohányzás a szervezetedre? ( magyar felirat a videó beállításánál)

 Hogyan hat a dohányzás a szervezetedre?

 A WHO ( Egészségügyi világszervezet) adatai szerint a világ dohányosainak száma meghaladja az egymilliárdot. Ebből csak Magyarországon 2 milliós tábor erősíti a statisztikát, ám ennél jóval nagyobb az a szám amelyre hatással van maga a dohányzásból keletkező füst, melynek legártatlanabb elszenvedői a gyerekek.

Azonban a tudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően ma már léteznek olyan technológiák, amelyek csökkenthetik a dohányzás okozta ártalmakat. Azt azonban tudnunk kell, hogy ezen új technológiai vívmányok használata sem lehet soha olyan hatékony az ártalomcsökkentésben, mintha el se kezdtük volna használni a dohány- és nikotintartalmú termékeket, illetve, ha leszokunk a dohányzásról. A füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk nem ismert, másrészt ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, továbbá a nikotin megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

Azt már mindannyian tudjuk, még a dohányosok is, hogy mennyire ártalmas az egészségre. Egészségügyi következményei komoly aggodalomra adnak okot. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy cigarettázáskor nem csak a dohányosok saját szervezetét érik a füstben keletkezett káros anyagok, hanem a környezetükben lévőkét is. Szinte minden embernek a szűk, illetve tágabb környezetében van olyan ismerős, barát vagy családtag, aki cigarettázik, ezért nagyon fontos, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére minél nagyobb figyelmet fordítson a társadalom.

A dohányzás függőséget okoz és komoly egészségügyi kockázatokat hordoz. Egy szál cigaretta meggyújtását követően több mint hatezer vegyi anyag keletkezik a füstben, amelyek jó része bejut a szervezetünkbe. Köztük 93 olyan, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) hivatalosan is veszélyesnek minősített. A füstben találhatóak karcinogén anyagok, de vannak olyanok is, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedésekért felelősek, illetve ártalmasak a légutakra, ezért a füst belélegzése komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A nikotinról már köztudomású, hogy függőséget okoz, ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy ami elsősorban felelős a dohányzáshoz köthető betegségek kialakulásáért, az nem a nikotin, hanem az égés, és az ennek során keletkező füst.

A legjobb természetesen az, ha egyáltalán nem szokunk rá a dohányzásra. Ez a leghatékonyabb és legeredményesebb módja az ártalomcsökkentésnek. Ezáltal egyáltalán nem keletkezik füst, vagyis így tudjuk leginkább megvédeni a magunk és a környezetünkben lévők egészségét.

Dohányzás esetén igyekezzünk minél hamarabb letenni a cigit. A leszokással egyértelműen és arányosan csökken a megbetegedések valószínűsége. Ezért, ha már dohányzunk, azáltal tudjuk a legtöbbet tenni egészségünkért, ha minél hamarabb felhagyunk e káros szokásunkkal.

Forrás ng.hu

Micsoda pocsolya!
Farkas Tekla: Könyvajánló
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/