Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hirosima: a Béke és az Emlékezés Városa

 Hirosima: a Béke és az Emlékezés Városa

  A nyugati Honshu-i belvizeken Hiroshima örökre az 1945. augusztus 6-i első atombomba támadás nevéhez kapcsolódik. Ennek a pusztító eseménynek ellenére - mely tragédia a város nagy részét megsemmisítette, mára figyelemre méltó, élettel teli várossá nőtte ki magát. Már a tragédia után két évvel, 1947-ben Hirosima polgárai „Soha többé Hirosimát!" jelszóval tartották meg háromnapos Béke-ünnepségüket, ami azóta is a város legnagyobb ünnepe minden év augusztus 6- án. 1949-ben a kormány a Béke és az Emlékezés Városává nyilvánította Hirosimát és rendkívüli mértékben támogatta az újjáépítést. A város továbbra is élénk, izgalmas turisztikai célpont, nagy múzeumok, galériák és kertek otthona, valamint fontos kulturális események, mint például a Hiroshima Virágfesztivál, amelyet 1977 óta tartanak minden év májusában, és mely egy millió látogatót vonz.

Hiroshima Béke Emlékpark

A Hiroshima Béke Emlékpark, 1945 emlékére, augusztusban emlékezik meg a világ első nukleáris támadásának áldozataira. A robbanás epicentrumában, az egykori nyüzsgő város, a park számos fontos emlékművet, emléktárgyat és múzeumot foglal magába, amelyek az adott végzetes nap eseményeihez és utóhatásaihoz kapcsolódnak. A színes cseresznyevirágokkal díszített kerteken kívül kiemelkedik a Béke Emlékmúzeum, a Memorial Cenotaph, és a A béke lángja, valamint talán a helyszín legismertebb műemléke, a Atom Bomb Dome amely a régi Ipari és Kereskedelmi Kamara romjait tartalmazza, s amely a robbanás epicentrumában helyezkedett el.  

Itsukushima sziget szentélye

 Miyajima, a Szűz-sziget, Japán egyik legfontosabb (és leglátogatottabb) partvidéke. Legismertebb részlete az icukusimai szentélynek a díszkapu, a torii. Egykor közönséges halandó nem is léphetett be a szigetre, s aki érkezett, az is csak a szent kapun át jöhetett be. A kapu az 1168-as építés óta áll. Kámforfából készült. A jelenlegi kapu az 1875-ös felújítás óta változatlan. 16 méteres magasságba nyúlik föl a teteje. Dagály idején víz veszi körül, ilyenkor úgy tűnik, hogy a díszkapu és a szentély lebeg a vizen, de apálykor az iszapos talaj látható mellette.

Több épület füzére az icukusimai szentély. A belépőt fehér ló fogadja, melynek háza balról látható a hajóról odalátogatók számára. Hosszú fedett, vízre épült folyosók kötik össze az egyes szentélyszakaszokat. A szigeten mindenütt szelíd őzek kísérik a látogatókat.

Hiroshima Béke Emlékmúzeum

  A Béke Emlékmúzeum, amely a város atomrobbantására összpontosító sok hűvös kiállításával, valamint számos, a világbéke kérdésével foglalkozó kiállítással foglalkozik. A két, meglehetősen keményen tervezett modern épületből álló múzeum számos grafikai kiállítást tartalmaz, amelyek az atombombázás komor valóságát hordozzák. A keleti épület Hiroshimáról mesél a bombázás előtt és után, míg a nyugati épület a végzetes augusztusi nap eseményeire koncentrál. Hiroshima egyik legkedveltebb turisztikai látványossága, a Béke Emlékmúzeum.

Hiroshima vár

Az úgynevezett Carp vár, Hiroshima kastély (Rijō) 1593-ban épült, mint a helyi nemes Fukushima Masanori, mielőtt átadta birtokába a híres szamuráj Asano Nagaakira 1619-ben. A vár szép ötemeletes fő tornya, teljesen fel lett újítva 1958-ban.Egy információs múzeumot tartalmaz, amely mind a város történelméről, mind a kastélyról szól, és gyönyörű kilátást nyújt Hiroshimára, a kikötőre és a szigetre. A kastélyparkon belül érdekes három fát láthatunk, amelyek túlélték az atomrobbanást - fűz, magyal és eukaliptusz -, valamint egy konkrét bunker, amelyet a bombázás után sugárzott rádióadásra használtak.  

Shukkei-en kert

  Az Ōta-folyó partján a gyönyörű Shukkei-kert, a béke és a nyugalom oázisa, melyet Asano Nagaakira Kióta 1620-ban ültetett be, a nyugati dél-kínai Sung-dinasztia nyugati tavának híres parkosított kertjében.

Atombomba dóm

 Az atombomba ledobásáig kiállítóteremként működött, ezzel próbálták elősegíteni a város ipari fejlődését. Az első atombomba pont felette robbant fel, ezért maradhatott meg az épület szerkezete. Mikor a város elkezdte a rekonstrukcióját, akkor vált ismertté Genbaku dóm néven.

A kiállítóterem egy háromemeletes téglaépület volt, a közepén a kupolával fedett 5 emeletes központi rész, amely 25 méter magas. A homlokzat kő és cement vakolatot kapott. A kupolába egy lépcsőn lehetett feljutni, amely a központi bejáratnál volt található.

A főépület 150 méterre volt a robbanástól amely szinte teljesen összetörte. A tető és a padló beomlott és a legtöbb belső fal is a második emelettől fölfelé. Mivel a robbanás majdnem teljesen felülről jött, ezért maradhatott a központi rész a kupolával állva. A szökőkút is megmaradt, amely a nyugati stílusú kert déli oldalán található. Az épület jelenlegi formája teljes egészében megőrizte a robbanás utáni állapotot. A hitelessége nem vitatható, csak minimális beavatkozásokat végeztek rajta, hogy a stabilitását megőrizzék. Ez a nemzet és az emberiség katasztrófa kollektív örökségének hivatalosan kijelölt helyszíne.

A Mitaki-dera és a Fudoin Templomok

  Hiroshima sok szép történelmi templomából az egyik legvonzóbb a Mitaki-dera. Eredetileg a 809-es évek elején épült és a háború után újjáépítették. A helyszín olyan híres a gyönyörű templomról, mint a gyönyörű területekről. A Mount Mitaki lábánál fekvő Három-vízesés-templom néven is ismert, a piros-lakkozott pagoda, a Tahoto és a közeli vízesések. Érdemes meglátogatni a Fudoin Templomot, a 14. század és a 16. század közötti Muromachi-időszak építészetének egy szép példája, amely fő kastélya arról nevezetes, hogy egy nemzeti kincsnek nevezett faragott szobrot tartalmaz.

Hiroshima Művészeti Múzeum és egyéb galériák

 A nyolc galériából áll Hiroshima Művészeti Múzeum csak egy a számos világszínvonalú művészeti galéria közül, amit érdemes meglátogatni. A legfontosabb gyűjteményei közé tartoznak olyan európai mesterek művei, mint például Monet, Renoir, Degas, Maillol és Picasso, a romantika és impresszionizmus képviselői, valamint a vezető japán művészek közül például Ryohei Koiso és Yuzo Saeki.

Hiroshima Város Közlekedési Múzeum és egyéb múzeumok

A háborúval és békével foglalkozó sok múzeuma mellett Hiroshima sok más hasonló látnivalóval büszkélkedhet. Az egyik legnépszerűbb a Hiroshima Város Közlekedési Múzeum (Hiroshima-shi Kōtsū Kagakukan) régi villamosokkal és utcai kocsikkal, köztük a híres "A-bombázó villamossal", amely túlélte az 1945-ös pusztítást. Hiroshima Gyermekmúzeum (Hiroshima-shi Kodomo Bunka Kagakukan)számos gyakorlati, interaktív tudományos kiállításával szórakoztatja a látogatókat, valamint egy kitűnő Planetáriummal is rendelkezik. Érdemes megnézni a Hiroshima Város Ebayama Meteorológiai Múzeumot (Hiroshima-shi Ebayama Kishōkan), amely egy olyan szórakoztató hely, ahol felfedezheti az időjárási viszonyokat és azok hatásait, valamint a Hiroshima város történelmi és hagyományos mesterségek múzeuma a helyi iparral és a mezőgazdasággal ismerteti meg a vendégeit.

Hiroshima Asa Zoológiai Park

  A város tulajdonában és működtetésében 1971 óta megnyílt a Hiroshima városka Asa Állatkertje egy szórakoztató és természetesen kevésbé intenzív elterelés a sok, néha komor, de létfontosságú múzeum és műemlékek területén. Körülbelül 124 hektár területet fed le, az állatkert 170 állatfajnak ad otthont, köztük az őshonos fajok, mint a kisebb pandák és a japán óriás szalamandrák, valamint az afrikai állatok, beleértve az oroszlánt, a zsiráfok és az orrszarvúk házát.

Szín-játék
Legek az állatvilágban - a lajhár

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 25. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/