Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hirosima: a Béke és az Emlékezés Városa

 Hirosima: a Béke és az Emlékezés Városa

  A nyugati Honshu-i belvizeken Hiroshima örökre az 1945. augusztus 6-i első atombomba támadás nevéhez kapcsolódik. Ennek a pusztító eseménynek ellenére - mely tragédia a város nagy részét megsemmisítette, mára figyelemre méltó, élettel teli várossá nőtte ki magát. Már a tragédia után két évvel, 1947-ben Hirosima polgárai „Soha többé Hirosimát!" jelszóval tartották meg háromnapos Béke-ünnepségüket, ami azóta is a város legnagyobb ünnepe minden év augusztus 6- án. 1949-ben a kormány a Béke és az Emlékezés Városává nyilvánította Hirosimát és rendkívüli mértékben támogatta az újjáépítést. A város továbbra is élénk, izgalmas turisztikai célpont, nagy múzeumok, galériák és kertek otthona, valamint fontos kulturális események, mint például a Hiroshima Virágfesztivál, amelyet 1977 óta tartanak minden év májusában, és mely egy millió látogatót vonz.

Hiroshima Béke Emlékpark

A Hiroshima Béke Emlékpark, 1945 emlékére, augusztusban emlékezik meg a világ első nukleáris támadásának áldozataira. A robbanás epicentrumában, az egykori nyüzsgő város, a park számos fontos emlékművet, emléktárgyat és múzeumot foglal magába, amelyek az adott végzetes nap eseményeihez és utóhatásaihoz kapcsolódnak. A színes cseresznyevirágokkal díszített kerteken kívül kiemelkedik a Béke Emlékmúzeum, a Memorial Cenotaph, és a A béke lángja, valamint talán a helyszín legismertebb műemléke, a Atom Bomb Dome amely a régi Ipari és Kereskedelmi Kamara romjait tartalmazza, s amely a robbanás epicentrumában helyezkedett el.  

Itsukushima sziget szentélye

 Miyajima, a Szűz-sziget, Japán egyik legfontosabb (és leglátogatottabb) partvidéke. Legismertebb részlete az icukusimai szentélynek a díszkapu, a torii. Egykor közönséges halandó nem is léphetett be a szigetre, s aki érkezett, az is csak a szent kapun át jöhetett be. A kapu az 1168-as építés óta áll. Kámforfából készült. A jelenlegi kapu az 1875-ös felújítás óta változatlan. 16 méteres magasságba nyúlik föl a teteje. Dagály idején víz veszi körül, ilyenkor úgy tűnik, hogy a díszkapu és a szentély lebeg a vizen, de apálykor az iszapos talaj látható mellette.

Több épület füzére az icukusimai szentély. A belépőt fehér ló fogadja, melynek háza balról látható a hajóról odalátogatók számára. Hosszú fedett, vízre épült folyosók kötik össze az egyes szentélyszakaszokat. A szigeten mindenütt szelíd őzek kísérik a látogatókat.

Hiroshima Béke Emlékmúzeum

  A Béke Emlékmúzeum, amely a város atomrobbantására összpontosító sok hűvös kiállításával, valamint számos, a világbéke kérdésével foglalkozó kiállítással foglalkozik. A két, meglehetősen keményen tervezett modern épületből álló múzeum számos grafikai kiállítást tartalmaz, amelyek az atombombázás komor valóságát hordozzák. A keleti épület Hiroshimáról mesél a bombázás előtt és után, míg a nyugati épület a végzetes augusztusi nap eseményeire koncentrál. Hiroshima egyik legkedveltebb turisztikai látványossága, a Béke Emlékmúzeum.

Hiroshima vár

Az úgynevezett Carp vár, Hiroshima kastély (Rijō) 1593-ban épült, mint a helyi nemes Fukushima Masanori, mielőtt átadta birtokába a híres szamuráj Asano Nagaakira 1619-ben. A vár szép ötemeletes fő tornya, teljesen fel lett újítva 1958-ban.Egy információs múzeumot tartalmaz, amely mind a város történelméről, mind a kastélyról szól, és gyönyörű kilátást nyújt Hiroshimára, a kikötőre és a szigetre. A kastélyparkon belül érdekes három fát láthatunk, amelyek túlélték az atomrobbanást - fűz, magyal és eukaliptusz -, valamint egy konkrét bunker, amelyet a bombázás után sugárzott rádióadásra használtak.  

Shukkei-en kert

  Az Ōta-folyó partján a gyönyörű Shukkei-kert, a béke és a nyugalom oázisa, melyet Asano Nagaakira Kióta 1620-ban ültetett be, a nyugati dél-kínai Sung-dinasztia nyugati tavának híres parkosított kertjében.

Atombomba dóm

 Az atombomba ledobásáig kiállítóteremként működött, ezzel próbálták elősegíteni a város ipari fejlődését. Az első atombomba pont felette robbant fel, ezért maradhatott meg az épület szerkezete. Mikor a város elkezdte a rekonstrukcióját, akkor vált ismertté Genbaku dóm néven.

A kiállítóterem egy háromemeletes téglaépület volt, a közepén a kupolával fedett 5 emeletes központi rész, amely 25 méter magas. A homlokzat kő és cement vakolatot kapott. A kupolába egy lépcsőn lehetett feljutni, amely a központi bejáratnál volt található.

A főépület 150 méterre volt a robbanástól amely szinte teljesen összetörte. A tető és a padló beomlott és a legtöbb belső fal is a második emelettől fölfelé. Mivel a robbanás majdnem teljesen felülről jött, ezért maradhatott a központi rész a kupolával állva. A szökőkút is megmaradt, amely a nyugati stílusú kert déli oldalán található. Az épület jelenlegi formája teljes egészében megőrizte a robbanás utáni állapotot. A hitelessége nem vitatható, csak minimális beavatkozásokat végeztek rajta, hogy a stabilitását megőrizzék. Ez a nemzet és az emberiség katasztrófa kollektív örökségének hivatalosan kijelölt helyszíne.

A Mitaki-dera és a Fudoin Templomok

  Hiroshima sok szép történelmi templomából az egyik legvonzóbb a Mitaki-dera. Eredetileg a 809-es évek elején épült és a háború után újjáépítették. A helyszín olyan híres a gyönyörű templomról, mint a gyönyörű területekről. A Mount Mitaki lábánál fekvő Három-vízesés-templom néven is ismert, a piros-lakkozott pagoda, a Tahoto és a közeli vízesések. Érdemes meglátogatni a Fudoin Templomot, a 14. század és a 16. század közötti Muromachi-időszak építészetének egy szép példája, amely fő kastélya arról nevezetes, hogy egy nemzeti kincsnek nevezett faragott szobrot tartalmaz.

Hiroshima Művészeti Múzeum és egyéb galériák

 A nyolc galériából áll Hiroshima Művészeti Múzeum csak egy a számos világszínvonalú művészeti galéria közül, amit érdemes meglátogatni. A legfontosabb gyűjteményei közé tartoznak olyan európai mesterek művei, mint például Monet, Renoir, Degas, Maillol és Picasso, a romantika és impresszionizmus képviselői, valamint a vezető japán művészek közül például Ryohei Koiso és Yuzo Saeki.

Hiroshima Város Közlekedési Múzeum és egyéb múzeumok

A háborúval és békével foglalkozó sok múzeuma mellett Hiroshima sok más hasonló látnivalóval büszkélkedhet. Az egyik legnépszerűbb a Hiroshima Város Közlekedési Múzeum (Hiroshima-shi Kōtsū Kagakukan) régi villamosokkal és utcai kocsikkal, köztük a híres "A-bombázó villamossal", amely túlélte az 1945-ös pusztítást. Hiroshima Gyermekmúzeum (Hiroshima-shi Kodomo Bunka Kagakukan)számos gyakorlati, interaktív tudományos kiállításával szórakoztatja a látogatókat, valamint egy kitűnő Planetáriummal is rendelkezik. Érdemes megnézni a Hiroshima Város Ebayama Meteorológiai Múzeumot (Hiroshima-shi Ebayama Kishōkan), amely egy olyan szórakoztató hely, ahol felfedezheti az időjárási viszonyokat és azok hatásait, valamint a Hiroshima város történelmi és hagyományos mesterségek múzeuma a helyi iparral és a mezőgazdasággal ismerteti meg a vendégeit.

Hiroshima Asa Zoológiai Park

  A város tulajdonában és működtetésében 1971 óta megnyílt a Hiroshima városka Asa Állatkertje egy szórakoztató és természetesen kevésbé intenzív elterelés a sok, néha komor, de létfontosságú múzeum és műemlékek területén. Körülbelül 124 hektár területet fed le, az állatkert 170 állatfajnak ad otthont, köztük az őshonos fajok, mint a kisebb pandák és a japán óriás szalamandrák, valamint az afrikai állatok, beleértve az oroszlánt, a zsiráfok és az orrszarvúk házát.

17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
Temetőben
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/