Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hihetetlenül jó állapotú, fiatal gyapjas orrszarvú maradványt találtak jégbefagyva Jakutföldön

 Hihetetlenül jó állapotú, fiatal gyapjas orrszarvú maradványt találtak jégbefagyva Jakutföldön

Kép: IFLScience!

 Hihetetlenül jól éllapotú, gyapjas orrszarvút találtak Oroszországban, pár hónapja, amelynek több belső szerve még mindig épségben van.  

 A jégkorszakbeli lényt Oroszország legkülső északi Jakutföld régiójában az örökjég megolvasztásával tárták fel, és úgy gondolják, hogy ez az eddigi legjobb állapotban megmaradt gyapjas orrszarvú.

A tudósok megállapítása szerint az orrszarvú fiatalkorú, valószínűleg három vagy négy éves, valamikor 20 000 és 50 000 évvel ezelőtt hunyt el. Neme még mindig nem ismert. Mivel a maradványai évezredekig rejtve és megfagyva maradtak, a tetem figyelemre méltó állapotban van. A lelet nem messze található attól a helytől, ahol 2014- ben felfedezték Sasha-t, a világ egyetlen valaha talált gyapjas orrszarvúját. Sasha, amelynek szembetűnő eperszőke bundája van, 34 000 éves.

Dr. Plotnyikov az új orrszarvút "nagyon vastag rövid szőrrel" jellemezte. Sasha segített bebizonyítani, hogy a gyapjas orrszarvúkat vastag szőr borítja - amit korábban csak a barlangrajzok tudtak bizonyítani -, és most ez az új bizonyíték alátámasztotta, hogy a gyapjas orrszarvú már fiatalon alkalmazkodott a hideg éghajlathoz.

Jelenleg a jégkorszak ereklyéje még mindig Jakutföldön van, és várja a jégutak kialakulását, hogy átkerülhessen a régió fővárosába, Jakutszkba, ahol a tudósok behatóbban tanulmányozhatják.

Jakutföld közismert hihetetlen ősi állatleleteiről.  Az elmúlt néhány évben ősi farkaskölyköket, " pigmeus" mamutokat, barlangi oroszlánokat, madarakat, és kivételes apró csigákat tártak itt fel.

Forrás: IFLScience!


Kávékultúra felsőfokon
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 21. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/