Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hihetetlen eseményt használtak kutatók Einstein relativitáselméletének tesztelésére 2019 januárjában

Kép: IFLScience!

 Hihetetlen eseményt használtak kutatók Einstein relativitáselméletének tesztelésére 2019 januárjában

 2019 januárjában a kutatók a GRB 190114C-et detektálták ( észlelték). Ez egy figyelemre méltó gammasugár robbanás egy 4,5 milliárd fényév távolságban lévő galaxisból, a Formax csillagkép közelében. A kutatóknak a robbanást közvetlenül sikerült megfigyelniük s általa a gamma sugárzásban mozgó legenergetikusabb fotonokat, amelyek valaha léteztek. Ezt a hihetetlen eseményt felhasználták Einstein általános relativitáselméletének tesztelésére.

A speciális relativitáselmélet egyik sarokköve, amely az általános relativitáselméleti keret szempontjából döntő jelentőségű, hogy a fénysebesség vákumban állandó. Az általános relativitáselmélet a gravitáció legjobb leírása. Ezt újra és újra tesztelték, még egy szupermasszív fekete lyukkal is. Eddig az összes teszt az elmélet helyességét bizonyította,  beleértve ezt is, ahogy azt a Physical Revew Letters jelentette .

Ennek ellenére tudjuk, hogy az elmélet korlátozott, mivel még nem találtunk olyan elméletet, amely magában foglalja mind a gravitációt, mind a kvantummechanika által leírt univerzum többi erőit. Számos elmélet próbál ilyen hidat biztosítani, és ezen elméletek egy csoportját kvantum gravitációnak nevezik. Ez az, ahol a dolgok érdekessé válnak. Néhány kvantum gravitációs elmélet nem követeli meg, hogy a fénysebességnek állandónak kell lennie.

A feltételezett hatás, amelyet Lorentz invariancia-megsértésnek (LIV) hívnak, a kérdéses fény energiájától függ. A hatás csekély, és csak idővel látható jól. Ezért az a  kozmikus forrás, amely nagy energiájú fotonokat állít elő, mint például a GRB. A GRB 190114C különösen alkalmas a kísérletezésre, mivel fotonjai elérték a teraelektronvolt energiák szintjét (TeV, 1000 milliárdszor energikusabbak, mint a látható fény).

Noha a csapat nem tudta bebizonyítani a fizika ezen elméletét, amely túl mutat az általános relativitáselméleti képességeken, minden bizonnyal szigorúbb korlátozásokat vettek fel a kvantum gravitációs elméletekre. A csillagászok azt tervezik, hogy továbbra is használják a MAGIC ( Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov ) távcsövet a Kanári-szigeteken, hogy még több GRB-t felfedezzenek.

Forrás: IFLScience!

Kép: study.com
Víz alatti karácsony, avagy ahogyan a halak énekel...
Dió Magazin - 2021 - Január

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 16. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/