Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hihetetlen, de igaz : Hátán úszott a cápa, videó felvétel is bizonyítja

 Hihetetlen, de igaz : Hátán úszott a cápa, videó felvétel is bizonyítja

Fotó: seadragon.hu

 A ketrecmerülés, valamint a cápákkal történő úszás iránt robbanásszerű igény mutatkozik, és az ezzel foglalkozó turisztikai vállalkozások jól profitálnak. Sokan keresik közelről is megismerni azt a bizonyos "cápa veszély érzést."

Az ausztráliai part menti ketrecbúvárkodás során a turisták egy csoportja észrevett egy valóban szokatlan viselkedést egy fehér cápánál, mely a hátán úszott.  A kapitány elmondása szerint még sosem látott hasonlót. A felvételeket Wendy Bower-Leech készítette a hajóról, amely  Calypso Star Chartershoz tartozik. A cég szóvivője szerint a cápa körülbelül 3,5 méter hosszú nőstény volt. Nem volt megcímkézve.

"Néhány másodpercig a hátán úszott, amint azt a videó is ábrázolja, de a cápa pár órát a merülő ketrecünk közelében volt, a vendégek örömére" - mondta a szóvivő a Fox Newsnak a Facebookon.  Nem világos, hogy a cápa miért úszott ilyen különös módon, de vannak lehetőségek.

"Valójában a háton úszás megbénítja a cápákat. A fehér cápáknak és még néhány állatnak ez a reakciója az úgynevezett tonikus mozdulatlanság, amely ideiglenes tétlenséget okoz." - mondta Molly Zaleski, alaszkai székhelyű tengerésztudós az IFLScience-nek. "

Egy ilyen állapotban az állat izmai ellazulnak, és a légzés mélyebbé és ritmikusabbá válik, a Shark Trust szerint.

Nem világos, mi a funkciója ennek a bénulásnak, ha van. Egyesek szerint a hipnózis-szerű állapot előnyös a párzás során. Mások szerint ez egy félelem elleni reakció, amely katatonikus állapotba vezet. Bizonyos állatokban ez az állapot hasznos a ragadozókkal szemben, amikor halottnak tettetik magukat.

A tonikus mozdulatlanság állapot mesterségesen két módon érhető el:

  1. A cápát a hátára fordítják.
  2. Az orra közelében lévő elektroreceptorok (Lorenzini-ampullák) stimulálásával


A tonikus mozdulatlan állapot mindössze a cápák orrának simogatásával is létrehozható. A módszer hatékonyságát a búvárok által használt cápa harapás ellen védő láncruha kesztyűje is javítja, mivel az fémből készült, és így saját mágneses mezeje van.

Az olyan ragadozók, mint a fehér cápák, úgy tűnik, nem igényelnek ilyen védelmi mechanizmust. Ennek ellenére ez lehet egy vestigiális viselkedés, mely megmaradt azokból az időkből, amikor erre az őskorban még szükség volt. Manapság valójában fel lehet használni velük szemben. A SharkTrust arról számol be, hogy néhány alkalommal észrevették a kardszárnyú delfineket ( amely az egyetlen ellensége a fehér cápáknak), hogy (szándékosan vagy véletlenül) felhasználták a tonikus mozdulatlanságot, hogy megfojtsák a fehér cápákat, amelyeknek folyamatosan mozogniuk kell a légzéshez.

A fehér cápa  képes testmeleget előállítani. A vörös izmok anyagcseréje által létrehozott hőt speciális véredény rendszer tárolja ( csodálatos háló). Több ilyen véredény rendszere van, egyes testrészeket képes melegebben tartani a többinél. A gyomor hőmérséklete akár 14 fokkal magasabb lehet, mint a környező vízé, a szív és a kopoltyúk azonban megegyeznek a víz hőmérsékletével. A fehér cápa emiatt ál-melegvérűnek számít; azaz a melegvérűsége nem olyan, mint az emlősöknél és a madaraknál– tehát nem állandó. Mivel a környező víznél magasabbra tudja emelni a testhőmérsékletét, gyorsabb és ügyesebb mozgásokra képes, amikor olyan fürge zsákmányra vadászik, mint például az oroszlánfóka. Kopoltyúfedője nincs, emiatt más, nyílt vízi cápafajhoz hasonlóan állandóan úsznia kell, hogy az oxigén áramoltatását a kopoltyúin keresztül biztosítsa.

A fehér cápa kíváncsi természetű és magas intelligenciaszintű állat, hiszen fajtársaival kapcsolatfelvételre képes. A Seal Islandnél a kutatók megfigyelték, amint a fehér cápák 2–6 fős „klánokba" gyűltek össze, és minden évben együtt tették meg vándorútjaikat. Nem ismert, hogy a „klántagok" rokonok-e, azonban láthatóan békésen viszonyulnak egymáshoz. Feltételezések szerint a fehér cápa klán farkasfalka módjára viselkedik, ahol mindegyik tagnak megvan a maga szerepe, és vezetőjük egy alfa-példány.

Sokáig azt hitték, hogy területtartó, de az újabb kutatások bebizonyították, hogy hatalmas utakat tesz meg az óceánban. például a Dél-afrikai Köztársaság vizeiben egy jeladóval felszerelt példány egy év alatt elúszott Ausztrália déli partjáig és vissza Afrikába. Egy másik példány, melyet szintén a Dél-afrikai Köztársaság vizeiben láttak el jeladóval, Ausztrália északnyugati partjáig úszott, aztán pedig vissza; ez az állat kevesebb mint kilenc hónap alatt 20 ezer kilométert tett meg. Feltételezhető, hogy az ilyen nagy vándorlás az évszakos táplálkozásról vagy esetleg a párkeresésről szól.

A fehér cápának, éppúgy, mint az összes többi cápának is, van egy különleges érzékelő szerve, melyet Lorenzini- ampulláknak neveznek. Ezek segítségével a más élőlények által kibocsátott elektromos mezőket tudják érzékelni. Ez a tulajdonság képessé teszi őket, hogy a közelében levő, mozdulatlan zsákmányának akár a szívverését is észrevegyék.

Videó: Fox News

Forrás: IFLScience, wikipédia, seadragon.hu

Fotó: IFLScience!
Gyógyító delfinek
Álomőrzők – Zümmönkopp, a bogarak barátja
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/