Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hét virtuálisan újjászületett kastély Európában

Kép: budgetdirect.com

 Hét virtuálisan újjászületett kastély Európában

 A karantén idején nem utazhatunk, de a virtuális felfedezést senki sem tiltja, ugye? Tehát most ellátogatunk Európa legszebb kastélyaihoz, amelyek évszázadok óta hihetetlenül gazdag történelemmel bírnak romjaikban. A legtöbb kastély a háború és a megbékélés után hanyatlásnak indult, és mára csak a korábbi dicsőségük sziluettjei maradtak.

A Budget Direct együttműködött tervezőkkel és építészekkel, hogy e digitális építészeti megjelenítések és rekonstrukciós animációk segítségével egész Európában a hét legnagyobb elhagyatott kastélyt a korábbi hatalmas szépségükre rekonstruálják. "Ez a projekt egy szelet karosszék-utazási ihletet kínál "- mondta a Budget Direct képviselője. 

Forrás: boredpanda.com

 Samobor kastély, Samobor, Horvátország

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

 A Cseh Királyság egy középkori monarchia volt, amely a 12. század végétől az első világháborúig uralta a mai Cseh Köztársaság és Németország részeit. A cseh uralkodó, Ottokar a 13. század közepén, a vitatott stájerországi hercegség feletti háború alatt építette a Samobar kastélyt. De hamarosan megszerezték a horvát-magyar erők.

Manapság a kő erőd a modern Samobor tetején fekszik. Csak 10 perc sétára található a várostól, és a látogatók még mindig csodálhatják a várárkot  és a falak maradványait. Az egyetlen fennmaradt eredeti elem az őrtorony. A maradványok nagy része, beleértve a Szent Ana gótikus kápolnáját, a 16. századi módosításokból származik.

 Château Gaillard, Les Andelys, Franciaország

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

 A Normandia keleti részén, Oroszlánszívű Richárd által épített Château Gaillard a kor egyik legnagyobb, legmodernebb és egyben legköltségesebb erődítménye volt, amely egyszerre szolgált a franciák elleni védekezésre, valamint jó kiindulópont lehetett volna Richárd későbbi hadjárataihoz. A Les Andelys mellett álló vár a középkori várépítészet egyik leghíresebb példája. Építése 1196-ban kezdődött el, és akkori, sőt mai szemmel nézve is rekordidő alatt, 1198-ra be is fejeződött. A feljegyzések szerint, annak érdekében, hogy az építés időben befejeződjön, a falakat olyan gyorsan húzták fel, hogy a habarcsnak nem volt elég ideje megkötni.

A lakótorony a legmodernebb védművekkel rendelkezett, a gyilokjárót tartó kő támfalak egyedivé tették a várat. Valószínű, hogy Richárd szentföldi tapasztalatai alakították ki őket. Crac des Chevaliers lehetett a minta Château Gaillard építésénél. A vár elhelyezése, kialakítása és technikai megoldásai egyértelműen a szentföldi várakat idézte.

Enter heading here...Dunnottar kastély, Stonehaven, Skócia

Kép-jóváírások: budgetdirect

 Dunnottar vára egy romos középkori erődítmény, amely egy meredek, sziklás földnyelven helyezkedik el, Skócia északkeleti partvonalán, körülbelül 3 kilométerre Stonehaven településtől. A ma is látható épületmaradványok nagyjából a 15. és a 16. századból származnak, de úgy tartják, hogy egy fontos erődítés már állt e helyen az úgynevezett sötét kor (korai középkor) idején is. Dunnottar jelentős stratégiai szerepet játszott a skót történelemben a középkortól egészen a felvilágosodás koráig. Elhelyezkedése miatt egyrészt figyelni tudta az Észak-Skócia felé tartó hajókat, másrészt pedig – mivel egy keskeny tengerparti fennsíkon állt – ellenőrzés alatt tarthatta a szárazföldi forgalmat is, különösen az ősi Causey Mounth-on, az egyetlen olyan középkori úton közlekedőket, mely a déli partoktól a porthleteni lápon át Aberdeenbe vezetett. A hely ma magántulajdonban van, azonban nyitva áll a látogatók előtt és évente turisták százezrei keresik fel.

 Menlo kastély, Galway City, Írország

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

 A Menlo kastély létezésének nagy részét a Blake család birtokolta, és 1910-ben tűz elpusztította. A történet szerint amíg a kastély gazdái távol voltak, a lányuk szobájában valami lángra kapott. A kislány sajnos oda is veszett a tűzvészben, a kísértethistóriák kedvelőinek pedig kiemelnénk, hogy a testét nem találták meg. A kastély területét mára teljesen birtokba vette a természet. Eredetileg 3 szintes volt, a második szintig egy kis kapaszkodással fel lehet jutni.  A kastély romlásának napja óta ugyanaz a zöld függő borostyán nő az egész épületre.

A Menlóba látogatás mesebeli élmény. Nem ismeretes, mikor épült a kastély, ám elsősorban háztartási, nem katonai célra készült. A nagy kerek tornyok és az egykori móló, amely ágyúkkal és távcsövekkel volt felszerelve, biztonságot nyújtott a lakosság számára.

 Olsztyn kastély, Olsztyn, Lengyelország

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

 Olsztyn a Varmia-mazúriai vajdaság középső részén helyezkedik el, a Lyna folyó partján, az olsztyni tóvidéken, mely a mazúriai tóvidék része. A kastélyt valamikor 1306 előtt építették. Nagy Czimir 1349-59 között terjesztette, hogy megvédje a cseheket. Olsztyn később katonai helyőrséget szerez, és a 16. században reneszánsz stílusban felújították. Rendkívül gazdag az olszytni vár története. Az 1466-ban, Torunban kötött békeszerződés értelmében Olsztyn és egész Warmia, mely addig a Német Keresztes Lovagrendi államhoz tartozott, Lengyelország fennhatósága alá került. Ekkor a király a várat a warmini püspökségnek adta. Az olsztyni várban hosszú évekig lakott Kopernikusz. 1521-ben az erődöt a Német Keresztes Lovagrend támadásai ellen készítette fel, és itt írta a gazdaságtörténet első művét, mely az infláció jelenségét magyarázza. Kopernikusz emlékét két szobor és emléktáblák őrzik. A várban megmaradt egy falrészlet, melyre a nagy asztrológus segédvonalakat rajzolt 1517-ben a téli-tavaszi napéjegyenlőségről végzett vizsgálatai során.

 Szepesi vár, Szepesvárad, Szlovákia

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

 A négy hektárnyi területet lefedő Szepesi kastély a világ egyik legnagyobb kastélykomplexuma. Nagysága a feudális magyar királyságban található határvár célját szolgálta. A kastély később többször cserélt a birodalmak és az arisztokrata családok között, akik kastélyként használták. A Csák család tulajdonában volt, amikor a tűz 1780-ban végül lerombolta az épületet, talán egy villámcsapás eredményeként.

Ma a Szepesi kastély az UNESCO listáján szerepel. Terjedelme és földrajzi elhelyezkedése miatt ideális sétára és fényképezésre. A természetvédelmi képviselők azon dolgoztak, hogy megvédjék a középkori épületet az alapok alatt fekvő instabil alapkőzet veszélyétől. 

 Poenari kastély (Poenari erőd), Valachia, Románia

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

  Ez volt Vlad igazi otthona, amit a XIII. század elején emeltek, Románia déli részén.
A XIV. században Poenari volt a Basarab uralkodók kedvenc kastélya. Az évek alak egymást váltották a nevek és a lakók, de végül a kastélyt mindenki magára hagyta, majd jött a XV. században III. Vlad, a Karóbahúzó, akinek nem kellett vámpírnak lennie ahhoz, hogy félelmetes alak legyen.
III. Vlad nagyon okosan rájött arra, hogy a kastély legnagyobb előnye az, hogy egy meredek szakadék mellett, egy magas sziklán áll. Az uralkodó felújította, megerősíttette és az erődévé tette az épületet. Miután III. Vlad elhalálozott, a kastély romba dőlt.
Napjainkban részben megnyitották a turisták előtt, ám fontos megjegyezni, hogy komoly kitartás kell ahhoz, hogy feljussunk a kastélyhoz, mert egy 1500 fokos lépcső megmászása vár ránk, de a kitartás most is meghozza az eredményét, hiszen a világ legkísértettebb helyén találhatjuk magunkat, ha feljutunk.

A nagyravágyó halászné
“Házias” locsolóvers

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 30. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/