Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/

Hét virtuálisan újjászületett kastély Európában

Kép: budgetdirect.com

 Hét virtuálisan újjászületett kastély Európában

 A karantén idején nem utazhatunk, de a virtuális felfedezést senki sem tiltja, ugye? Tehát most ellátogatunk Európa legszebb kastélyaihoz, amelyek évszázadok óta hihetetlenül gazdag történelemmel bírnak romjaikban. A legtöbb kastély a háború és a megbékélés után hanyatlásnak indult, és mára csak a korábbi dicsőségük sziluettjei maradtak.

A Budget Direct együttműködött tervezőkkel és építészekkel, hogy e digitális építészeti megjelenítések és rekonstrukciós animációk segítségével egész Európában a hét legnagyobb elhagyatott kastélyt a korábbi hatalmas szépségükre rekonstruálják. "Ez a projekt egy szelet karosszék-utazási ihletet kínál "- mondta a Budget Direct képviselője. 

Forrás: boredpanda.com

 Samobor kastély, Samobor, Horvátország

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

 A Cseh Királyság egy középkori monarchia volt, amely a 12. század végétől az első világháborúig uralta a mai Cseh Köztársaság és Németország részeit. A cseh uralkodó, Ottokar a 13. század közepén, a vitatott stájerországi hercegség feletti háború alatt építette a Samobar kastélyt. De hamarosan megszerezték a horvát-magyar erők.

Manapság a kő erőd a modern Samobor tetején fekszik. Csak 10 perc sétára található a várostól, és a látogatók még mindig csodálhatják a várárkot  és a falak maradványait. Az egyetlen fennmaradt eredeti elem az őrtorony. A maradványok nagy része, beleértve a Szent Ana gótikus kápolnáját, a 16. századi módosításokból származik.

 Château Gaillard, Les Andelys, Franciaország

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

 A Normandia keleti részén, Oroszlánszívű Richárd által épített Château Gaillard a kor egyik legnagyobb, legmodernebb és egyben legköltségesebb erődítménye volt, amely egyszerre szolgált a franciák elleni védekezésre, valamint jó kiindulópont lehetett volna Richárd későbbi hadjárataihoz. A Les Andelys mellett álló vár a középkori várépítészet egyik leghíresebb példája. Építése 1196-ban kezdődött el, és akkori, sőt mai szemmel nézve is rekordidő alatt, 1198-ra be is fejeződött. A feljegyzések szerint, annak érdekében, hogy az építés időben befejeződjön, a falakat olyan gyorsan húzták fel, hogy a habarcsnak nem volt elég ideje megkötni.

A lakótorony a legmodernebb védművekkel rendelkezett, a gyilokjárót tartó kő támfalak egyedivé tették a várat. Valószínű, hogy Richárd szentföldi tapasztalatai alakították ki őket. Crac des Chevaliers lehetett a minta Château Gaillard építésénél. A vár elhelyezése, kialakítása és technikai megoldásai egyértelműen a szentföldi várakat idézte.

Enter heading here...Dunnottar kastély, Stonehaven, Skócia

Kép-jóváírások: budgetdirect

 Dunnottar vára egy romos középkori erődítmény, amely egy meredek, sziklás földnyelven helyezkedik el, Skócia északkeleti partvonalán, körülbelül 3 kilométerre Stonehaven településtől. A ma is látható épületmaradványok nagyjából a 15. és a 16. századból származnak, de úgy tartják, hogy egy fontos erődítés már állt e helyen az úgynevezett sötét kor (korai középkor) idején is. Dunnottar jelentős stratégiai szerepet játszott a skót történelemben a középkortól egészen a felvilágosodás koráig. Elhelyezkedése miatt egyrészt figyelni tudta az Észak-Skócia felé tartó hajókat, másrészt pedig – mivel egy keskeny tengerparti fennsíkon állt – ellenőrzés alatt tarthatta a szárazföldi forgalmat is, különösen az ősi Causey Mounth-on, az egyetlen olyan középkori úton közlekedőket, mely a déli partoktól a porthleteni lápon át Aberdeenbe vezetett. A hely ma magántulajdonban van, azonban nyitva áll a látogatók előtt és évente turisták százezrei keresik fel.

 Menlo kastély, Galway City, Írország

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

 A Menlo kastély létezésének nagy részét a Blake család birtokolta, és 1910-ben tűz elpusztította. A történet szerint amíg a kastély gazdái távol voltak, a lányuk szobájában valami lángra kapott. A kislány sajnos oda is veszett a tűzvészben, a kísértethistóriák kedvelőinek pedig kiemelnénk, hogy a testét nem találták meg. A kastély területét mára teljesen birtokba vette a természet. Eredetileg 3 szintes volt, a második szintig egy kis kapaszkodással fel lehet jutni.  A kastély romlásának napja óta ugyanaz a zöld függő borostyán nő az egész épületre.

A Menlóba látogatás mesebeli élmény. Nem ismeretes, mikor épült a kastély, ám elsősorban háztartási, nem katonai célra készült. A nagy kerek tornyok és az egykori móló, amely ágyúkkal és távcsövekkel volt felszerelve, biztonságot nyújtott a lakosság számára.

 Olsztyn kastély, Olsztyn, Lengyelország

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

 Olsztyn a Varmia-mazúriai vajdaság középső részén helyezkedik el, a Lyna folyó partján, az olsztyni tóvidéken, mely a mazúriai tóvidék része. A kastélyt valamikor 1306 előtt építették. Nagy Czimir 1349-59 között terjesztette, hogy megvédje a cseheket. Olsztyn később katonai helyőrséget szerez, és a 16. században reneszánsz stílusban felújították. Rendkívül gazdag az olszytni vár története. Az 1466-ban, Torunban kötött békeszerződés értelmében Olsztyn és egész Warmia, mely addig a Német Keresztes Lovagrendi államhoz tartozott, Lengyelország fennhatósága alá került. Ekkor a király a várat a warmini püspökségnek adta. Az olsztyni várban hosszú évekig lakott Kopernikusz. 1521-ben az erődöt a Német Keresztes Lovagrend támadásai ellen készítette fel, és itt írta a gazdaságtörténet első művét, mely az infláció jelenségét magyarázza. Kopernikusz emlékét két szobor és emléktáblák őrzik. A várban megmaradt egy falrészlet, melyre a nagy asztrológus segédvonalakat rajzolt 1517-ben a téli-tavaszi napéjegyenlőségről végzett vizsgálatai során.

 Szepesi vár, Szepesvárad, Szlovákia

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

 A négy hektárnyi területet lefedő Szepesi kastély a világ egyik legnagyobb kastélykomplexuma. Nagysága a feudális magyar királyságban található határvár célját szolgálta. A kastély később többször cserélt a birodalmak és az arisztokrata családok között, akik kastélyként használták. A Csák család tulajdonában volt, amikor a tűz 1780-ban végül lerombolta az épületet, talán egy villámcsapás eredményeként.

Ma a Szepesi kastély az UNESCO listáján szerepel. Terjedelme és földrajzi elhelyezkedése miatt ideális sétára és fényképezésre. A természetvédelmi képviselők azon dolgoztak, hogy megvédjék a középkori épületet az alapok alatt fekvő instabil alapkőzet veszélyétől. 

 Poenari kastély (Poenari erőd), Valachia, Románia

Kép-jóváírások: budgetdirect
Kép-jóváírások: budgetdirect

  Ez volt Vlad igazi otthona, amit a XIII. század elején emeltek, Románia déli részén.
A XIV. században Poenari volt a Basarab uralkodók kedvenc kastélya. Az évek alak egymást váltották a nevek és a lakók, de végül a kastélyt mindenki magára hagyta, majd jött a XV. században III. Vlad, a Karóbahúzó, akinek nem kellett vámpírnak lennie ahhoz, hogy félelmetes alak legyen.
III. Vlad nagyon okosan rájött arra, hogy a kastély legnagyobb előnye az, hogy egy meredek szakadék mellett, egy magas sziklán áll. Az uralkodó felújította, megerősíttette és az erődévé tette az épületet. Miután III. Vlad elhalálozott, a kastély romba dőlt.
Napjainkban részben megnyitották a turisták előtt, ám fontos megjegyezni, hogy komoly kitartás kell ahhoz, hogy feljussunk a kastélyhoz, mert egy 1500 fokos lépcső megmászása vár ránk, de a kitartás most is meghozza az eredményét, hiszen a világ legkísértettebb helyén találhatjuk magunkat, ha feljutunk.

Szín-játék
Morcos március

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 31. vasárnap

Captcha kép