Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/

Hazánk kőbe zárt óceánjai

 Hazánk kőbe zárt óceánjai

 A Kárpát-medence létrejöttében az egykori egyenlítői Tethys-óceán mellett a még jóval korábbi Iapetus és a Paleotethys, valamint a mezozoikumi (középkori) Magura és Meliata óceánok, illetve a geológiai újkor beltengerré átalakuló víztömege, a Paratethys játszották a legfontosabb szerepet.

A mai Antarktiszt, Ausztráliát és Dél-Amerikát is magába foglaló déli őskontinensről, a Gondwanáról leszakadt töredékek ugyanúgy megtalálhatók a Kárpát-medencei földtani mozaikban, mint rég eltűnt, bezáródott óceánok kéregdarabjai.

Tavasszal érdemes egy-egy kirándulást tervezni festői szépségű középhegységeinkbe.

A hegyvidékeink zömét felépítő tengeri üledékes kőzetek kalandos időutazásra invitálnak bennünket, a múlt egykori óceánjainak partvidékére, vagy éppen a mélytenger sötét és félelmetes világába. A hegyek között kalandozva akár több száz millió éves időugrásokat is tehetünk, esetenként egy alig néhány kilométeres túra alatt.

Hozzávetőleg Nagykanizsa és Nyíregyháza vonalában húzódik az a délnyugati-északkeleti irányú nagy törésvonal, amely egyfajta ősföldrajzi határnak tekinthető a középhegységeinket felépítő tengeri üledékek keletkezési helyét illetően.

Forrás: origo.hu

Amikor kevés a szó
Becsengetés

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 31. vasárnap

Captcha kép