Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hatalmas 300 millió éves cápa koponyát találtak egy Kentucky-barlangban

Kép: IFlscience

 Hatalmas 300 millió éves cápa koponyát találtak egy Kentucky-barlangban

Kép: Mammoth Cave National Park

A hatalmas cápa koponya maradványait beágyazva találták egy Kentucky-i barlang falában . Lehet, hogy ez nagy távolságra van az óceántól, de a felfedezés azt mutatja, hogy ezt az ősi földalatti labirintust egykor cápák népesítették be.

 A Maryland-Nemzeti Fővárosi Park és a Tervezési Bizottság Dinoszauruszparkjának terepi csapata nemrég feezte fel az új megkövesedett koponyát a Mammoth Barlang Nemzeti Parkban, amely a világ leghosszabb ismert barlangrendszere, a maga legalább 643 kilométerével (400 mérföldre) .

Ez messze nem a cápák első bizonyítéka ebben a barlangrendszerben. A Mammoth Barlang Nemzeti Park Fosszilis Cápa Kutatási Projektje már több mint 100 egyedi cápa példát fedezett fel itt. Ezen bizonyítékok nagy része fogak formájában történt, amelyek általában nagyon jól megőrződnek az évezredek folyamán, mivel szuperkemény anyag kalcium-foszfát az alapanyaguk..

A koponya viszont sokkal ritkábban előforduló felfedezés, mivel a cápa csontvázai porcból, nem csontból épülnek fel. A megkövesedett maradványok tartalmaztak egy alsó állkapcsot, néhány koponya porcot és több fogat. A cápa, amelyről azt állítják, hogy a Saivodus striatus néven kihalt faj , a mai Fehér  méretéhez hasonlóan körülbelül 3,4–4 méter hosszú volt.

"Mivel a barlangot nem érintik külső hatások, például eső, hó és szél, a barlangban a mészkő eróziós sebessége lassú, tehát a kövületek általában nagyon részletesek és többnyire érintetlenek."

A cápák ezen a területen éltek mintegy 330 millió évvel ezelőtt. A néhai Mississippi késő korszakának hívták ezt az időszakot, amikor a Mississippi-folyó völgyének nagy része víz alatt volt, nagyjából 358,9 és 323,2 millió évvel ezelőtt. Ennek eredményeként meglepő mennyiségű tengeri kövület található a környéken, annak ellenére, hogy kb. 850 kilométerre van a mai tengerparttól.

A cápák legalább 450 millió éve léteznek- tehát idősebbek, mint a fák és a dinoszauruszok. Noha az ókori cápák felfedezése a Mississippi-folyó völgyében valószínűleg nem teljesen meglepő, ez az új felfedezés megkérdőjelezi néhány tudásunkat erről az észak-amerikai rejtélyes időszakról.

Forrás: IFLScience

Kép: Mammoth Cave National Park
Őszi kép
Az utolsó ovis nyár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/