Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hangulatunk javítása érdekében, nézzünk természetfilmeket

 Hangulatunk javítása érdekében, nézzünk természetfilmeket

 A Journal of Environmental Psychology folyóiratban megjelent kutatás szerint, a jó minőségű természetműsorok nézése feldobhatja a kedélyállapotot, csökkentheti a negatív érzelmeket, sőt segíthet enyhíteni a bezárással járó unalmat. A tanulmány még egy lépéssel tovább megy, mint a hagyományos természettudományi filmkészítés, megmutatva, hogy egy ilyen tartalom a virtuális valóságban (VR) átélve, még  nagyobb előnyökkel járhat, jobban érezhetjük magunkat, ha fokozzuk a kapcsolatunkat a természeti világgal.

Ez év márciusában az emberiség egyharmada lezárta valamilyen formában a Covid-19 járványt. Most újra megindulnak a helyi zárolások, mivel egyes régiókban a koronavírus eseteiben egy második csúcs tapasztalható. Ezek a lezárások, bár hatékonyan csökkentik a terjedés mértékét, számos mentális és fizikai mellékhatással társulnak, és sokan azt tapasztalták, hogy az elszigeteltség rontotta a jólét érzését.


 "Eredményeink azt mutatják, hogy pusztán a természetfilmek nézése is segíthet az emberek hangulatának fellendítésében és az unalom leküzdésében" - mondta Nicky Yeo vezető kutató az IFLScience-nek küldött sajtóközleményében. "Mivel a világ minden táján a Covid-19 karanténok miatt korlátozott hozzáférés áll rendelkezésre a szabadtéri környezetekhez, ez a tanulmány azt sugallja, hogy a természeti programok a lakosság számára hozzáférhető módot kínálhatnak a digitális "természet adagnak"  a kihasználására.

A kutatók a világhírű BBC Természettudományi Egységgel dolgoztak együtt, akik számára nem idegen a díjnyertes természettudományi filmkészítés.

Forrás: IFLScience!

Kép: wallhere.com
Gyöngyből készült ékszerek
Mit tesz egy oposszum, ha megijed tőled?

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 26. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/