Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hamisítvány a lenyűgöző Holt- tengeri tekercsek minden darabja

Kép: IFLScience!

 Hamisítvány a lenyűgöző Holt- tengeri tekercsek minden darabja

 2020-ban az amerikai Museum of the Bible (Washington, DC) kutatói közölték, hogy a múzeum Holt-tengeri tekercs gyűjteménye (16 darab), amelyek 2002-ben kerültek a múzeum birtokába, mind hamisítványból áll. Ezeket valamikor a 20. században hozták létre, korabeli alapanyagot felhasználva. A múzeum öt kiállított tekercsnél már 2017-ben táblát helyezett el azzal a felirattal, hogy „a tekercsek eredetisége nem bizonyított".

A történet:

A Holt-tengeri tekercsek felfedezése lenyűgözte a régészeket és átalakította a vallási tanulmányokat. A tekercsek a múzeumok egyik legkeresettebb elemévé váltak. A Biblia Múzeuma negyedik emeletén egy elsöprő állandó kiállítás meséli el, hogy az ősi szentírások hogyan váltak a világ legnépszerűbb könyvévé. A melegen megvilágított szentély a kiállítás szívében feltárja a múzeum legértékesebb tulajdonát: a Holt-tengeri tekercsek fragmenseit, az ősi szövegeket, amelyek tartalmazzák a héber Biblia legrégebbi ismert fennmaradt példányait.

A Holt-tengeri tekercsek első darabjait 1947-ben egy beduin kecskepásztor (Muhammad Ahmed el-Hamed - becenevén ed-Dib, vagyis farkas) találta meg (állítása szerint viszont 1945-ben találta, azóta sátrában rejtegette) a Kumráni-hegység egyik barlangjában. A későbbiekben - beduin sírrablók vagy hivatásos régészek - további barlangokat fedeztek fel, összesen tizenkettőt. A legelső tekercsek az 1-es barlangból kerültek elő. Legnagyobb jelentősége a 4-es barlangban talált Ézsaiás tekercsnek van, amely 7,34 méter hosszú és egészen jó állapotban maradt ránk. A leghosszabb tekercset (amely szintén jó állapotú) templomtekercsnek hívják. Az alapjául szolgáló borjúbőr kikészítéséhez a Holt-tenger vízét használták, tehát a bőr helyi eredetű. A többi tekercs kevésbé jó állapotban került elő, jórészt széttöredezett pergamendarabok formájában. Összesen kb. 900 tekercs került elő a több ezer darabból. A tekercseket hosszúkás (60 cm magas) agyagkorsók őrizték, melyeket viasszal légmentesen lezártak, ez garantálta azt, hogy ilyen hosszú időn át fennmaradhattak. A 12. barlangot 2017-ben fedezték fel a kutatók.

Mivel a beduinok nem tudták a tekercseket hasznosítani, azok meglehetősen kalandos körülmények között de eljutottak a Palesztinai Régészeti Múzeumba, majd az izraeli Könyv Szentélyébe, amelyet a tekercsek őrzésére emeltek. Mivel az akkori politikai helyzet nagyon instabil volt, a tekercseken végzett kutatás nagyon lassan haladt előre. A különféle nemzetiségű tudósokból álló első kutatócsoport munkáját a tekercsek körüli szenzációhajhászat is számos alkalommal megzavarta.

A tekercsek anyaga többségében pergamen illetve papirusz, ám az emberiség történelmében egyedülálló módon az egyik barlangban vörösréz tekercspárost is találtak. Az írások nyelve nagyrészt héber, de néhány görög, illetve arámi nyelvűt is tartalmaz, korban pedig az i. e. 2. század és az i. sz. 1.század között készültek.

Az idővel egymás után előkerülő több száz tekercs egy része tönkrement (egyes darabokat még a felfedezés idején a beduinok égettek el), illetve darabkái összekeveredtek, így egy gigantikus kirakójáték összeillesztéséhez hasonlít a mai napig is folyó összeillesztési munka, mint kiderült teljesen feleslegesen.

Már a kezdetektől meg volt kérdőjelezve a hitelességük, 2018- ban a Biblia Múzeum vonakodva elismerte, hogy néhány darabot hamisítottak, és eltávolították őket a kiállításból, ám a többi tizenegybe továbbra is hittek, annak ellenére, hogy a szakértők közül kettő már nagyon gyanakodott. Most azonban a Biblia Múzeuma által finanszírozott független kutatók bejelentették, hogy a múzeum Holt-tengeri tekercsének mind a 16 töredéke modern hamisítvány, melyeket a gyűjtők, a múzeum alapítója és a világ vezető bibliai tudósai kívül hamisítottak meg. A tisztviselők a múzeum által szervezett tudományos konferencián mutatták be az eredményeket. Csalás áldozatai vagyunk"- nyilatkozta a National Geograficnak Harry Hargrave vezérigazgató.

A múzeumot a Hobby Lobby alapítója, Steve Green alapította, aki a kézműves boltokból származó vagyonának jelentős részét a közel-keleti régiségek vásárlásába fektette. Ennek ellenére nem a legrosszabb dolog történt Green-nel a személyes hobbija során. 2016-ban 3 millió dolláros bírságot szabtak ki számára azért, mert 1,6 millió dollárt költött 5500 ősi műtárgy vásárlására, amelyeket Irakból a káosz idején rablás útján szereztek és illegálisan csempésztek az Egyesült Államokba.

Forrás: IFLScience!, wikipédia

112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...
A kék fényű lámpás
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/