Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hal "emberi fogazattal" : A pacu hal

 Hal "emberi fogazattal" : A pacu hal

Elképesztően színes és sokoldalú állatvilágunkban meglepő fajokkal is találkozhatunk. Ez esetben egy olyan halat szeretnénk bemutatni, amely fogsora félelmetesen hasonlít az emberek fogaihoz. Ezen típusú fogak azért alakulhattak ki, mert , mert általában olyan kemény táplálékokat fogyasztanak, mint a diófélék és a magvak, ezért is nevezték el  őket diótörő halaknak, ám néhány olyan vicces cikk is megjelent, hogy ők a „ hereharapó" halak, mivel állítólag ilyen falatozások is előfordultak a történelmük során. 

„A pacu alapvetően nem veszélyes az emberre, de a harapása komoly is tud lenni, Pápua Új-Guineában például leharapta néhány meztelen férfi herezacskóját. Ez a hal növényekkel, gyümölcsökkel és kisebbfajta halakkal táplálkozik, a fürdőnadrág nélkül úszó férfiak heréjéről pedig azt hiszi, hogy zsákmány" – mondta Henrik Varl, a dán múzeum halszakértője, amikor egy halász egy 30 centis pacut fogott ki egy svédországi tengerszorosban. Egyébként ezek a különleges halak  már több európai folyóban és tengerben is felbukkantak. Svédországon kívül már például Franciaországban is feltűnt, ott a Szajna vizéből fogták ki a pacut. Talán nincs is szükség bővebb magyarázatra, hogy miért hívják a Pápua Új-Guinea lakói ezt a halat gömbvágónak.

Nos hát, hogy valóság vagy legenda a történet, nem a mi feladatunk eldönteni, egy biztos bárhogyan is , de a hal fogazata elképesztő.

Paksnál is fogtak már hereharapó halat, egyetlen példányt és azt is húsz éve. A "pacunak" tényleg diótörő fogsora van, de eszébe sem jut vele embereket kasztrálni, Magyarországon pedig képtelen elterjedni. Aki esetleg mégis fél, és Dél-Amerikában jár, húzzon fürdőnadrágot a vízben!

Amennyiben a tambaqui valamilyen módon megjelenne hazánk vizeiben, akkor sem lenne képes elszaporodni, illetve önfenntartó állományt létrehozni. A télen lehűlő hideg vízben ugyanis nem tud áttelelni és elpusztul. Elméleti esély a fennmaradására kizárólag valamilyen, egész évben minimum 18-20 Celsius-fokos hőmérsékletű vízben lehet. Ilyenek az erőművek hűtőtavai és melegvíz-kifolyói, illetve a Hévízi-tó kifolyója.

Kép: erdekesvilag.hu
Kép: erdekesvilag.hu
Surranó Soma kalandjai
Wolfgang Amadeus Mozart: A kezdetek / 1. rész
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/