Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szerkesztő

A Dió Magazin Technikai részleg

Gyöngyből készült ékszerek

Milyen eszközökkel készítsünk gyöngy ékszereket

A legalapvetőbb tudnivalókról Bornemissza Andrea írt összefoglalót a Dió Magazin számára.

A gyöngyből készült ékszerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Bár első ránézésre talán bonyolultnak tűnhetnek, sok odafigyeléssel, pontossággal és némi logikával te is készíthetsz egyedi gyöngy ékszereket.

Gyöngyök

Van néhány alapvető eszköz, kevésbé látványos alkatrész, amit mindenképp be kell szereznünk, ha ékszereket, bizsukat szeretnénk készíteni.

1. Szerelőkarikák
A különböző ékszerelemek összekapcsolására szolgál. Ezzel rögzítjük a láncvégeket a delfinkapocshoz, a szerelőpálcára húzott gyöngyöket a láncszemekhez, medált a medáltartóra vagy gyakran magára a láncra. A szerelőkarikák nincsenek összeolvasztva, könnyű nyitni-zárni.
2. Szerelőpálca
A gyöngyöket, fém közteseket erre ráhúzva, a két végén hurokká hajlítva kapcsoljuk az ékszer többi részéhez (2 féle szerelőpálca van: a hurkos (mindkét oldala hajlított) illetve a talpas(ezt akkor használjuk, ha nem két oldalról építjük be a gyöngyöt, csak fityegtetjük)
3. végzárók:
Szalagok, bőrszálak illetve a különböző technikával készült nyakláncok, karkötők végeinek elrejtésére szolgál, szinte minden esetben továbbépíthetőek, általában egy szerelőkarika jön még rá, arra pedig a kapocs.
4.kapcsok:
Bár a delfinkapocs és az egyszerű körkapocs a legismertebb, az ékszerek könnyebb le-felvevéséért egyre nagyobb választék van már praktikus mágneses- illetve mutatós T-kapcsokból is.
Hogy melyik az az eszköz, amire szinte bármilyen fajta ékszer elkészítéséhez első körben szükség van? Ez bizony a laposfogó, egy egyenes felületű szerszám, aminek elsősorban a szerelőkarikák illetve a végzárók nyitásához-zárásához van szükség. Ha szerelőpálcával is dolgozunk vagy drótékszereket készítünk, akkor egy kúposfogóra illetve egy drótvágóra is szükségünk lesz formázáshoz, méretre igazításhoz.
Az ékszerek látványos részei a gyöngyök, medálok, fityegők.
A gyöngyök készülhetnek műanyagból (olcsó és könnyű viselet), üvegből, kristályból (látványos, elegáns) és ásványokból is (itt már vannak drágább darabok, de aki természetes anyagokat keres, általában ezt választja).
A pár milliméteres kásagyöngyök üvegből vagy műanyagból készülnek, kidolgozott minták alapján, különböző technikákkal (pl. peyote, herringbone) fűzik látványos és csodaszép ékszerekké a picurka darabokat. Sokan gyöngyhímzésre, gyöngyhorgolásra, gyöngyszövésre használják, szintén időigényes és úgy általában nagy figyelmet is kíván a kásagyöngyökkel való alkotás.
A nagyobb gyöngyökkel gyorsabban lehet dolgozni. Karkötőnek memóriadrót-alapra, „tigrisbajuszra” vagy egyszerűbb (esetleg gumis) damilra is könnyen felfűzhetőek a 4-8 mm-es darabok. Karkötők, nyakláncok készülhetnek teljes gyöngysorból, de gyakran elegendő néhány beépített gyöngy, ez is feldobja az egyszerű fémláncot.
A gyöngykupakok pici díszes fémek, melyekkel akár két oldalról is körbefoghatjuk a gyöngygolyót, nem kötelező elemek, de minden esetben mutatósabb velük a kész ékszer.
Gyöngyök természetesen nem csak golyó formájúak lehetnek, népszerű a bicon (kúposgyöngy), a kockaforma (főleg betűgyöngynél) illetve a különbőző formagyöngyök és itt említeném meg a medálokat, ami műanyagtól az ásványokon át a gyantába zárt szárított virágokig szinte bármilyen anyagból és bármilyen formában készülhetnek.
A fémből készült ékszer soha nem fog kimenni a divatból, viszont egyre többen szenvednek fémérzékenységben, ezért is -illetve az egyedisége miatt is- egyre népszerűbbek a szövet alapú nyakdíszek, karkötők: pl. pólófonal, paracord, viaszolt szál, poliamid zsinór; sok esetben műszálas illetve műszállal kevert anyagok ezek, de hasonlóan a bőrhöz, antiallergének.
Ékszerkészítéshez az anyagok beszerzése már nem okozhat gondot, rengeteg webshop áll rendelkezésére a kreatív ékszerkészítőnek.

Született egy kis tapír
A teáskanna
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/