Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Gyermeknevelés: fegyelmezés, de hogyan?

 Gyermeknevelés: fegyelmezés, de hogyan?

 Ahhoz, hogy valaki következetes, és szeretetteljes apa, vagy anya lehessen szükség van némi meggyőződésre, elszántságra és határozottságra a nevelés, fegyelmezés területén, ugyanakkor egy óriási adag kreativitásra, hogy a legváltozatosabban ki tudja mutatni a szeretetét a gyermek felé.

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok szülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember.

A szülőé a felelősség, ő vezeti be a gyermeket az életbe, tőle tanulja meg, mely viselkedési módok működnek, melyek nem. Ő készíti fel arra, milyen viselkedési szabályok szerint élje az életét.

Ahhoz, hogy a gyermekben egészséges mértékű önfegyelem kialakuljon szükséges a következetes, de szeretetteljes fegyelmezés.

A gyereknevelés felelősség, kihívás, de legalább annyi örömforrás is. Nem kell tökéletes szülőnek lenni (nem is lehet senki az), de törekedhet őszinteségre, igényességre a szülő magával szemben, hogy készen álljon a fejlődésre, és tanuljon akár a saját gyermeke által.

A lényeg, ami a legfontosabb szeress nagyon, de szeress okosan! A szeretettel még nem „rontottak" el egyetlen gyermeket sem, a következetlenséggel annál többet.

Nem szabad feladni, és a legjobb befektetés lesz a gyermekekkel eltöltött idő, a rájuk szánt energia.

Mindenki követ el hibákat: Bizonyára mindenkinek van egy egész listája arról, ami szerinte „rosszul" csinált. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők, akiknek egy óriási adag szorongással is meg kell küzdeniük, a folyamatos „biztos jól csinálom" kérdéssel.

Legyenek megfogalmazott célok, szabályok, melyek az alapját képezi annak, amire fel lehet építeni az évek során egyre árnyaltabb értékrendjüket a gyermekeknek, hogy a jó irányba haladjanak. Nagyobb gyerekeket be lehet vonni a lista készítésébe ezzel is felkeltve a motivációjukat. Azt is előre tisztázni kell miért jár jutalom, és miért megvonás! Lehet napirendet összeállítani, amin fel kell tüntetni a feladatokat (melyben kell hogy legyen kötelező, és önként vállalt feladat) valamint a kellemes tevékenységeket (mely a gyermeknek örömet okoz). Fontos, hogy a megfelelést mindig jutalmazzuk, és, hogy modellt nyújtsunk, hiszen a saját viselkedésünkkel nevelünk a legtöbbet.

Mindkét szülőnek ki kell venni a részét a fegyelmezésből, senki ne próbálja megúszni! Ne hangozzanak el azok a mondatok, hogy „majd meglátod ha apád hazaér", vagy „majd lesz büntetés, ha anyád megtudja" stb. Hogyan tedd: támogassátok egymást, és tudjon a másik fél arról ha valamilyen büntetést vagy jutalmat kapott a gyermek. Fontos, hogy érezze a gyermek, hogy a szülők stabil szövetséget alkotnak.

Szeretet!!! Egy kedves barátnőmtől, aki egy tündéri kislány anyukája, hallottam egyszer azt a mondatot, hogy „Akkor szeresd legjobban a gyermekedet, amikor a legnehezebb!". És sokszor tényleg nagyon nehéz, amikor hisztizik, csak azért sem azt csinálja amit kérünk…., mindenki fel tud idézni számtalan esetet. Gondoljon ilyenkor mindenki arra, hogy mennyire szereti a gyermekét, és könnyebb lesz türelmesnek, nyugodtnak maradnia, és következetesen lesz képes alkalmazni a szabályokat, kitartani amellett, mellyel a legjobbat teszi a gyermekének!

Forrás: Mackórendelő: részlet Szegleti Gabriella klinikai szakpszichológus, neuropszichológus írásából

A möndölecskék ( magyar népmese)
A Leány- és Legény-barlang

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. január 29. szerda

Captcha kép