Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Gyermeknevelés: fegyelmezés, de hogyan?

 Gyermeknevelés: fegyelmezés, de hogyan?

 Ahhoz, hogy valaki következetes, és szeretetteljes apa, vagy anya lehessen szükség van némi meggyőződésre, elszántságra és határozottságra a nevelés, fegyelmezés területén, ugyanakkor egy óriási adag kreativitásra, hogy a legváltozatosabban ki tudja mutatni a szeretetét a gyermek felé.

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok szülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember.

A szülőé a felelősség, ő vezeti be a gyermeket az életbe, tőle tanulja meg, mely viselkedési módok működnek, melyek nem. Ő készíti fel arra, milyen viselkedési szabályok szerint élje az életét.

Ahhoz, hogy a gyermekben egészséges mértékű önfegyelem kialakuljon szükséges a következetes, de szeretetteljes fegyelmezés.

A gyereknevelés felelősség, kihívás, de legalább annyi örömforrás is. Nem kell tökéletes szülőnek lenni (nem is lehet senki az), de törekedhet őszinteségre, igényességre a szülő magával szemben, hogy készen álljon a fejlődésre, és tanuljon akár a saját gyermeke által.

A lényeg, ami a legfontosabb szeress nagyon, de szeress okosan! A szeretettel még nem „rontottak" el egyetlen gyermeket sem, a következetlenséggel annál többet.

Nem szabad feladni, és a legjobb befektetés lesz a gyermekekkel eltöltött idő, a rájuk szánt energia.

Mindenki követ el hibákat: Bizonyára mindenkinek van egy egész listája arról, ami szerinte „rosszul" csinált. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők, akiknek egy óriási adag szorongással is meg kell küzdeniük, a folyamatos „biztos jól csinálom" kérdéssel.

Legyenek megfogalmazott célok, szabályok, melyek az alapját képezi annak, amire fel lehet építeni az évek során egyre árnyaltabb értékrendjüket a gyermekeknek, hogy a jó irányba haladjanak. Nagyobb gyerekeket be lehet vonni a lista készítésébe ezzel is felkeltve a motivációjukat. Azt is előre tisztázni kell miért jár jutalom, és miért megvonás! Lehet napirendet összeállítani, amin fel kell tüntetni a feladatokat (melyben kell hogy legyen kötelező, és önként vállalt feladat) valamint a kellemes tevékenységeket (mely a gyermeknek örömet okoz). Fontos, hogy a megfelelést mindig jutalmazzuk, és, hogy modellt nyújtsunk, hiszen a saját viselkedésünkkel nevelünk a legtöbbet.

Mindkét szülőnek ki kell venni a részét a fegyelmezésből, senki ne próbálja megúszni! Ne hangozzanak el azok a mondatok, hogy „majd meglátod ha apád hazaér", vagy „majd lesz büntetés, ha anyád megtudja" stb. Hogyan tedd: támogassátok egymást, és tudjon a másik fél arról ha valamilyen büntetést vagy jutalmat kapott a gyermek. Fontos, hogy érezze a gyermek, hogy a szülők stabil szövetséget alkotnak.

Szeretet!!! Egy kedves barátnőmtől, aki egy tündéri kislány anyukája, hallottam egyszer azt a mondatot, hogy „Akkor szeresd legjobban a gyermekedet, amikor a legnehezebb!". És sokszor tényleg nagyon nehéz, amikor hisztizik, csak azért sem azt csinálja amit kérünk…., mindenki fel tud idézni számtalan esetet. Gondoljon ilyenkor mindenki arra, hogy mennyire szereti a gyermekét, és könnyebb lesz türelmesnek, nyugodtnak maradnia, és következetesen lesz képes alkalmazni a szabályokat, kitartani amellett, mellyel a legjobbat teszi a gyermekének!

Forrás: Mackórendelő: részlet Szegleti Gabriella klinikai szakpszichológus, neuropszichológus írásából

Mese az őszről
Tavaszi üzenet
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/