Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Gyermekfeltalálók: Louis Braille, a Braille- írás létrehozója

Kép: starofmysore.com

 Gyermekfeltalálók: Louis Braille, a Braille- írás létrehozója

 Louis Braille 1809. január 4- én született Párizsban, francia pedagógus, feltaláló, a vakok által használt írás, a róla elnevezett Braille- írás létrehozója.  A rendszert, amelyet mindössze 12 éves korában fejlesztett ki, szinte minden nyelvre továbbfejlesztették. Munkahelye a párizsi Vakok Intézete volt.

Braille három évesen vakká vált. Egy alkalommal, játék közben, apja műhelyeszközei közül egy varrótűvel véletlenül megbökte magát. Nem tulajdonítottak nagy jelentőséget neki, de a seb elfertőződött. Jóakarók segítségével 10 éves korában bekerült Párizsban a Vak Gyermekek Intézetébe, hogy tanulmányait folytathassa. A bentlakásos iskola a kornak megfelelő – egészségtelen elhelyezés és táplálkozás, indokkal és indok nélküli büntetések sorozata – színvonalú volt. A diák fényes elméjű, kreatív, kiváló hallásának köszönhetően tehetséges csellista és orgonista lett. Keresetével kiegészíthette szűkös életvitelét.

A Braille-írásnak köszönhetően a Vakok iskolájában elismert tanár lett. A tisztelet ellenére életében, iskolájában nem tanították találmányát.  1852- ben tuberkulózisban elhunyt. Halálát követően 1854-ben Franciaországban hivatalosan is elismerték kialakított írásrendszerét. A  19. század végén az egész világon elterjedt. Magyarországon 1893- ban vezették be.

Vörös listára kerültek a világ legnagyobb gyíkjai ...
Legek az állatvilágban - a kaméleon
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/