Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Gyermekfeltalálók: Louis Braille, a Braille- írás létrehozója

Kép: starofmysore.com

 Gyermekfeltalálók: Louis Braille, a Braille- írás létrehozója

 Louis Braille 1809. január 4- én született Párizsban, francia pedagógus, feltaláló, a vakok által használt írás, a róla elnevezett Braille- írás létrehozója.  A rendszert, amelyet mindössze 12 éves korában fejlesztett ki, szinte minden nyelvre továbbfejlesztették. Munkahelye a párizsi Vakok Intézete volt.

Braille három évesen vakká vált. Egy alkalommal, játék közben, apja műhelyeszközei közül egy varrótűvel véletlenül megbökte magát. Nem tulajdonítottak nagy jelentőséget neki, de a seb elfertőződött. Jóakarók segítségével 10 éves korában bekerült Párizsban a Vak Gyermekek Intézetébe, hogy tanulmányait folytathassa. A bentlakásos iskola a kornak megfelelő – egészségtelen elhelyezés és táplálkozás, indokkal és indok nélküli büntetések sorozata – színvonalú volt. A diák fényes elméjű, kreatív, kiváló hallásának köszönhetően tehetséges csellista és orgonista lett. Keresetével kiegészíthette szűkös életvitelét.

A Braille-írásnak köszönhetően a Vakok iskolájában elismert tanár lett. A tisztelet ellenére életében, iskolájában nem tanították találmányát.  1852- ben tuberkulózisban elhunyt. Halálát követően 1854-ben Franciaországban hivatalosan is elismerték kialakított írásrendszerét. A  19. század végén az egész világon elterjedt. Magyarországon 1893- ban vezették be.

20.000 éves glyptodon lelet egy argentin farmer lá...
Akár 100 000 dollár pénzbírságot kaphatnak, azok a...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 16. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/