Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Gyászoló pávián anyák, több mint egy hétig tovább hordozzák elhunyt csecsemőiket

Kép: IFLScience

 Gyászoló pávián anyák, több mint egy hétig tovább hordozzák elhunyt csecsemőiket

Egy 13 éves megfigyelés eredményéből megírt tanulmány szerint, a gyászoló pávián anyák   10 napig is tovább hordozzák halott csecsemőiket. Vetélés és halott születés esetén a kutatók úgy látták, hogy az anya akár 10 napig is hordozza az elhunyt újszülöttjét. Úgy gondolják, hogy ez a viselkedés lehetővé teszi az anya számára, hogy érzelmileg megbirkózzon a csecsemő halálával.

"Számos hipotézis magyarázza a főemlősök viselkedését az elhullott csecsemőkkel kapcsolatosan. Nem szándékozunk azt sugallni, hogy az anyák nem tudják, hogy a csecsemőik meghaltak, de az anya és a csecsemő kötelékének kialakulása olyan erős, hogy a kialakulás után nehéz a köteléket megszakítani. Kevésbé világos, miért csak egyes anyák hordozzák vagy védik halott csecsemőiket, de gyanítom, hogy számos tényező befolyásolja ezt a viselkedést. " - magyarázta dr. Alecia Carter, az UCL Antropológia és az Université de Montpellier vezető írója egy nyilatkozatában.

A tudatlanság hipotéziséből következik, hogy az anyának nincs kognitív képessége, hogy megértse a nem reagáló és elhunyt csecsemő közötti különbséget, hogy a folyamatos gondozás egyszerűen alkalmazkodás arra az esetre, ha a csecsemő végül felépülne. Carter szerint ez valószínűleg nem vonatkozik a medvepáviánokra, mivel az elhullott csecsemőket végtagnál fogva hordozzák vagy a talaj mentén húzzák - ez a viselkedés az élő csecsemőkkel nem figyelhető meg. 

Ehelyett a Royal Society Open Science kutatói azzal érvelnek, hogy az anyák valószínűleg gyakorolják az úgynevezett „gyászkezelési hipotézist", és így a csecsemőiket azért hordozzák, hogy érzelmileg kezeljék veszteségüket. A viselkedést valószínűleg az anya életkora, a halál oka és esetleg az éghajlati viszonyok is befolyásolják.

Hasonló viselkedést figyeltek már meg japán makákóknál illetve csimpánzoknál, akik akár egy hónapig is magukkal hurcolták halott csecsemőjüket. A hímeket, általában az apát is látták, hogy hajlamosak védelmezni az elhunyt csecsemőt. Egy esetben egy hímet figyeltek meg aki a csecsemőt ápolta, amikor az anya ideiglenesen távozott.

Ez nagyon meglepő viselkedés, mivel a korábbi tanulmányokban ritkán számoltak be róla. A hím páviánok általában nem nagyon apásak, de rendszeresen megvédik csecsemőiket a fenyegetésektől. 

Forrás: IFLScience

Kép:Alecia Carter
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
Az igazságos király

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 16. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/