Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Gyászoló pávián anyák, több mint egy hétig tovább hordozzák elhunyt csecsemőiket

Kép: IFLScience

 Gyászoló pávián anyák, több mint egy hétig tovább hordozzák elhunyt csecsemőiket

Egy 13 éves megfigyelés eredményéből megírt tanulmány szerint, a gyászoló pávián anyák   10 napig is tovább hordozzák halott csecsemőiket. Vetélés és halott születés esetén a kutatók úgy látták, hogy az anya akár 10 napig is hordozza az elhunyt újszülöttjét. Úgy gondolják, hogy ez a viselkedés lehetővé teszi az anya számára, hogy érzelmileg megbirkózzon a csecsemő halálával.

"Számos hipotézis magyarázza a főemlősök viselkedését az elhullott csecsemőkkel kapcsolatosan. Nem szándékozunk azt sugallni, hogy az anyák nem tudják, hogy a csecsemőik meghaltak, de az anya és a csecsemő kötelékének kialakulása olyan erős, hogy a kialakulás után nehéz a köteléket megszakítani. Kevésbé világos, miért csak egyes anyák hordozzák vagy védik halott csecsemőiket, de gyanítom, hogy számos tényező befolyásolja ezt a viselkedést. " - magyarázta dr. Alecia Carter, az UCL Antropológia és az Université de Montpellier vezető írója egy nyilatkozatában.

A tudatlanság hipotéziséből következik, hogy az anyának nincs kognitív képessége, hogy megértse a nem reagáló és elhunyt csecsemő közötti különbséget, hogy a folyamatos gondozás egyszerűen alkalmazkodás arra az esetre, ha a csecsemő végül felépülne. Carter szerint ez valószínűleg nem vonatkozik a medvepáviánokra, mivel az elhullott csecsemőket végtagnál fogva hordozzák vagy a talaj mentén húzzák - ez a viselkedés az élő csecsemőkkel nem figyelhető meg. 

Ehelyett a Royal Society Open Science kutatói azzal érvelnek, hogy az anyák valószínűleg gyakorolják az úgynevezett „gyászkezelési hipotézist", és így a csecsemőiket azért hordozzák, hogy érzelmileg kezeljék veszteségüket. A viselkedést valószínűleg az anya életkora, a halál oka és esetleg az éghajlati viszonyok is befolyásolják.

Hasonló viselkedést figyeltek már meg japán makákóknál illetve csimpánzoknál, akik akár egy hónapig is magukkal hurcolták halott csecsemőjüket. A hímeket, általában az apát is látták, hogy hajlamosak védelmezni az elhunyt csecsemőt. Egy esetben egy hímet figyeltek meg aki a csecsemőt ápolta, amikor az anya ideiglenesen távozott.

Ez nagyon meglepő viselkedés, mivel a korábbi tanulmányokban ritkán számoltak be róla. A hím páviánok általában nem nagyon apásak, de rendszeresen megvédik csecsemőiket a fenyegetésektől. 

Forrás: IFLScience

Kép:Alecia Carter
Zengő- bongó
Hogyan nézne ki a világ, ha a gyermekek rajzai meg...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/