Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/

Grönland elmúlt nyáron körülbelül 600 milliárd tonna jeget vesztett el

 Grönland elmúlt nyáron körülbelül 600 milliárd tonna jeget vesztett el

Egy  új kutatás szerint, amelyet a Kaliforniai Egyetem, Irvine (UCI) és a NASA vezet, műholdas gravitációs mérésekkel értékelte a jéglemezek vastagságát és átmérőjét Grönlandon és az Antarktiszon egyaránt. A Geophysical Research Letters folyóiratban beszámoltak alapján, a csoport becslései szerint Grönland 2002 és 2019 között 4550 milliárd tonna jeget vesztett, átlagosan évi 268 milliárd tonna jeget. Úgy tűnik, hogy az olvadás mértéke is növekszik: a tavaly nyári veszteségek Grönlandon meghaladták a 2002 - 2019 közötti éves átlag több mint kétszeresét.

"Tudtuk, hogy ez a múlt nyár különösen meleg volt Grönlandon. De a számok valóban óriásiak" - mondta Isabella Velicogna, a NASA sugárhajtómű laboratóriumának vezető projekt tudósa és az UC professzorának vezető írója. 

"Az Antarktisz nyugati részén a tömegveszteség változatlanul megy végbe, ami a tengerszint emelkedésének még további növekedését fogja eredményezni" - tette hozzá Velicogna. "De megfigyeltük a kelet-Antarktisz atlanti szektorának tömeggyarapodását is, amelyet a havazás megjelenése okozott, amely segített enyhíteni a tömegveszteség óriási növekedését, amelyet az elmúlt két évtizedben a kontinens más részein tapasztaltunk."

Két azonos műhold segítségével, amelyek körülbelül 220 kilométerre repülnek egymástól, a Föld felett 500 kilométerre egymást követő sarkpályán, a GRACE misszió feltérképezi a Föld gravitációs terének finom variációit, betekintést nyújtva a tömeg eloszlásához ahogyan a bolygó körül idővel változik. A misszióból származó adatok példátlan betekintést nyertek a Föld óceánjaiba, a geológiájába, az éghajlatába és természetesen a jéglapokba.

Az utóbbi idők egyik kísérletében a GRACE ikreket a Föld édesvízi forrásainak állapotának elemzésére használták. Csakúgy, mint a legutóbbi projekt, az eredmények aggodalomra adnak okot.

A videóban azt láthatjuk , hogy mi történne, ha a jég mindenhol megolvadna.

Forrás: IFLScience!

Kép: IFLScience!
Legek az állatvilágban - a lajhár
Farkas Tekla: Könyvajánló

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 31. vasárnap

Captcha kép