Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Grönland elmúlt nyáron körülbelül 600 milliárd tonna jeget vesztett el

 Grönland elmúlt nyáron körülbelül 600 milliárd tonna jeget vesztett el

Egy  új kutatás szerint, amelyet a Kaliforniai Egyetem, Irvine (UCI) és a NASA vezet, műholdas gravitációs mérésekkel értékelte a jéglemezek vastagságát és átmérőjét Grönlandon és az Antarktiszon egyaránt. A Geophysical Research Letters folyóiratban beszámoltak alapján, a csoport becslései szerint Grönland 2002 és 2019 között 4550 milliárd tonna jeget vesztett, átlagosan évi 268 milliárd tonna jeget. Úgy tűnik, hogy az olvadás mértéke is növekszik: a tavaly nyári veszteségek Grönlandon meghaladták a 2002 - 2019 közötti éves átlag több mint kétszeresét.

"Tudtuk, hogy ez a múlt nyár különösen meleg volt Grönlandon. De a számok valóban óriásiak" - mondta Isabella Velicogna, a NASA sugárhajtómű laboratóriumának vezető projekt tudósa és az UC professzorának vezető írója. 

"Az Antarktisz nyugati részén a tömegveszteség változatlanul megy végbe, ami a tengerszint emelkedésének még további növekedését fogja eredményezni" - tette hozzá Velicogna. "De megfigyeltük a kelet-Antarktisz atlanti szektorának tömeggyarapodását is, amelyet a havazás megjelenése okozott, amely segített enyhíteni a tömegveszteség óriási növekedését, amelyet az elmúlt két évtizedben a kontinens más részein tapasztaltunk."

Két azonos műhold segítségével, amelyek körülbelül 220 kilométerre repülnek egymástól, a Föld felett 500 kilométerre egymást követő sarkpályán, a GRACE misszió feltérképezi a Föld gravitációs terének finom variációit, betekintést nyújtva a tömeg eloszlásához ahogyan a bolygó körül idővel változik. A misszióból származó adatok példátlan betekintést nyertek a Föld óceánjaiba, a geológiájába, az éghajlatába és természetesen a jéglapokba.

Az utóbbi idők egyik kísérletében a GRACE ikreket a Föld édesvízi forrásainak állapotának elemzésére használták. Csakúgy, mint a legutóbbi projekt, az eredmények aggodalomra adnak okot.

A videóban azt láthatjuk , hogy mi történne, ha a jég mindenhol megolvadna.

Forrás: IFLScience!

Kép: IFLScience!
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
450 kilogrammos és mintegy tíz méter hosszú polip,...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/