Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Gondolattal irányítható exoszkeleton: remény lebénult betegeknek

 Gondolattal irányítható exoszkeleton: remény lebénult betegeknek

 Az erősen vagy teljesen mozgáskorlátozottaknak jelenthet majd jelentős életminőség-javulást az a technológia, aminek tökéletesítésén Franciaországban dolgoznak. A Clinatec orvosbiológiai kutatóközpont és a Grenoble Egyetem kutatói együttműködésben olyan exoszkeletont (külső robotvázat) fejlesztenek, amit gondolatokkal lehet irányítani, és jelenleg a laboratóriumi tesztek zajlanak egy önkéntes részvételével. Kutatási eredményeikről a Lancet Neurology tudományos folyóiratban számoltak be.

Egy frissen kiadott videófelvétel tanúsága szerint a kutatás eléggé előrehaladott állapotban van, egy 30 éves fiatal férfi, aki egy 4 évvel ezelőtti balesetben mind a négy végtagjára lebénult, sikeresen megtett már jó pár lépést a testén viselt szerkezet segítségével, kissé nehézkesen bár, de képes volt kezeit, lábait is mozgatva előre haladni. Minderre azért volt képes, mert előzőleg két olyan elektródát ültettek az agyának a külső felületére, amelyek közvetíteni tudják a férfi mozgással kapcsolatos gondolatait az exoszkeleton motorjainak.

Thibault, a kísérlet alanya úgy nyilatkozott, hogy az első megtett lépések olyanok voltak neki, mint az első ember lépései a Holdon. Biztonsági okokból a laboratórium mennyezetéhez rögzítve gyakorolhatta csak a lépegetést, de a kutatók szerint a kezdeti eredmények biztatóak, és a közeljövőben rengeteg mozgássérült életének minőségén javíthatnak az új módszerrel.

A paralízises férfi mozgását lehetővé tevő eljárás lényege az a két implantátum, amit műtéti úton ültettek a koponyájába, és amik az agykéreg bizonyos területeit lefedik. Az egyenként 64 elektródát tartalmazó implantátumok a mozgásért felelős agyterületek aktivitását érzékelik és közvetítik az agyhullámokat olvasni tudó számítógépbe, ami aztán a 65 kilogrammos exoszkeleton elektromotorjait működtető jelekké alakítja azokat. A rendszerben a fő kihívás a gondolat megszületése és az exoszkeleton mozdulata közti idő minimálisra szorítása: ez 350 milliszekundumnál nem lehet több, mert akkor nagyon nehézzé válik a robotöltözet irányítása.

Ahhoz, hogy most megtehesse az első lépéseket, Thibault-nak egy számítógépes játékkal kellett gyakorolnia egy virtuális karakter irányítását, és amikor ez már jól ment, akkor kezdődhettek meg a fizikai próbák. Először egy kerekesszéket irányított gondolataival, majd következhettek a robotruhás tesztek. A férfi szerint a járás egész jól megy, sokkal nehezebb viszont a karjainak parancsolni. Az exoszkeletonos kísérletek során ugyanis nemcsak járnia, de al- és felkarjait is mozgatnia kell, közben csuklóit forgatva, kezeivel céltárgyakat is meg kell érintenie – ezek a feladatok 71 százalékos sikerességgel mennek jelenleg.

A francia kutatók összességében elégedettek a fejlesztés alakulásával, úgy vélik, jó úton járnak, és a mostani tapasztalatokat felhasználva a rendszer tökéletesítésén dolgoznak.

Forrás: index.hu

Gyöngyből készült ékszerek
Amikor kevés a szó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/