Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Különleges madárcsoda: Genetikailag részben hím és részben nőstény madárra bukkantak Pensylvánia erdejében

Kép: IFLScience!

 Különleges madárcsoda: Genetikailag részben hím és részben nőstény madárra bukkantak Pensylvánia erdejében

 A rózsásmellű magvágó, vagy rózsásmellű kardinális a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a kardinálispintyfélék családjába tartozó faj. Észak-Amerika keleti részén él. Ennek a fajnak a hímje gazdag színezetű tollazatáról ismert, de a most felfedezett egyednek különösen jellegzetes színes tollai vannak, amelyek testének mindkét oldalán különböznek: a jobb oldala rózsaszínes vörös, mint a hímé, míg a bal oldala barna-narancs, mint egy nősténynek .

A félig hím, félig tojó jelenséget kétoldalú gynandromorfizmusnak nevezik. A zavarba ejtő külsejű madarak előfordulásáról már évszázadokra visszamenőleg akad dokumentáció. Az egyedeknél a kétféle sejt nagyjából hasonló arányban fordul elő, és ez szabályozza a másodlagos nemi jellegek kialakulását. Így lesznek egyszerre hímek és egyszerre nőstények.

„Az egész csapat nagyon izgatott volt, amikor ilyen ritkaságot láthatott közelről, és élőben , ez kivételes és egyszeri élmény. Egyikük úgy jellemezte, olyan ez, mint „megpillantani egy egyszarvút" .


Felnőtt hím / Kép: wikipédia

 A KÉTOLDALÚ GYNANDROMORFIZMUS A GENETIKAI KIMÉRA (GENETIKAI MOZAIK) EGYFAJTA TÍPUSA, MELYNEK SORÁN EGYETLEN ÁLLATNAK TÖBB DNS-CSOPORTJA VAN. EZEK AZ ÉLŐLÉNYEK KETTŐNÉL TÖBB IVARSEJTBŐL JÖTTEK LÉTRE

A petesejtek külön-külön termékenyülnek meg, majd elkezdődik a kettéosztódás, és már a korai fejlődési folyamat során zigótává alakul. Más szóval az ikertestvérek úgymond egyesülnek. A kutatók szerint a jelenség olyan, mintha egy lény mindkét ivar jellemzőit magában hordozná: fele hím, fele pedig nőstény.

Annie Lindsay, a madár gyűrűző program vezetője nyilatkozatában elmondta: "A kétoldalú gynandromorfizmus, bár nagyon ritka, normális, és kiváló példát mutat egy lenyűgöző genetikai folyamatra, amellyel csak kevesen találkoznak."

Forrás: IFLScience!

Felnőtt nőstény/ Kép: wikipédia
Németország: Meissen, az európai valódi porcelán v...
Öcsi az uszodában

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 26. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/