Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Különleges madárcsoda: Genetikailag részben hím és részben nőstény madárra bukkantak Pensylvánia erdejében

Kép: IFLScience!

 Különleges madárcsoda: Genetikailag részben hím és részben nőstény madárra bukkantak Pensylvánia erdejében

 A rózsásmellű magvágó, vagy rózsásmellű kardinális a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a kardinálispintyfélék családjába tartozó faj. Észak-Amerika keleti részén él. Ennek a fajnak a hímje gazdag színezetű tollazatáról ismert, de a most felfedezett egyednek különösen jellegzetes színes tollai vannak, amelyek testének mindkét oldalán különböznek: a jobb oldala rózsaszínes vörös, mint a hímé, míg a bal oldala barna-narancs, mint egy nősténynek .

A félig hím, félig tojó jelenséget kétoldalú gynandromorfizmusnak nevezik. A zavarba ejtő külsejű madarak előfordulásáról már évszázadokra visszamenőleg akad dokumentáció. Az egyedeknél a kétféle sejt nagyjából hasonló arányban fordul elő, és ez szabályozza a másodlagos nemi jellegek kialakulását. Így lesznek egyszerre hímek és egyszerre nőstények.

„Az egész csapat nagyon izgatott volt, amikor ilyen ritkaságot láthatott közelről, és élőben , ez kivételes és egyszeri élmény. Egyikük úgy jellemezte, olyan ez, mint „megpillantani egy egyszarvút" .


Felnőtt hím / Kép: wikipédia

 A KÉTOLDALÚ GYNANDROMORFIZMUS A GENETIKAI KIMÉRA (GENETIKAI MOZAIK) EGYFAJTA TÍPUSA, MELYNEK SORÁN EGYETLEN ÁLLATNAK TÖBB DNS-CSOPORTJA VAN. EZEK AZ ÉLŐLÉNYEK KETTŐNÉL TÖBB IVARSEJTBŐL JÖTTEK LÉTRE

A petesejtek külön-külön termékenyülnek meg, majd elkezdődik a kettéosztódás, és már a korai fejlődési folyamat során zigótává alakul. Más szóval az ikertestvérek úgymond egyesülnek. A kutatók szerint a jelenség olyan, mintha egy lény mindkét ivar jellemzőit magában hordozná: fele hím, fele pedig nőstény.

Annie Lindsay, a madár gyűrűző program vezetője nyilatkozatában elmondta: "A kétoldalú gynandromorfizmus, bár nagyon ritka, normális, és kiváló példát mutat egy lenyűgöző genetikai folyamatra, amellyel csak kevesen találkoznak."

Forrás: IFLScience!

Felnőtt nőstény/ Kép: wikipédia
112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...
A Róka család és a tavasz -Mese 10-es számkör ism...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/