Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Franciaország: A verduni emlékmúzeum

Franciaország: A verduni emlékmúzeum 

 A verduni csata az első világháború egyik fontosabb csatája volt a nyugati fronton. A csata a német és a francia csapatok közt zajlott, 1916. február 21-étől december 18-áig, Verdun-sur-Meuse közelében, Északkelet-Franciaországban. A csata durván 10 hónapig tartott, így a világ leghosszabb csatái közt emlegetik. A csata több mint negyedmillió halottat és körülbelül félmillió sebesültet eredményezett. Ez volt az első világháború leghosszabb és második legvéresebb csatája a somme-i csata után. A csatában a német és francia oldal is megtapasztalta a háború borzalmait, ezért lett az ütközet neve A verduni vérszivattyú.

1914-ben a város ellenállt a német rohamnak, pedig az erődöt még a híres Kövér Berta ágyúval is lőtték. A francia helyőrség Valuban városában, egy 17. századi várban tartózkodott, ahol a 19. század végén egy egész földalatti alagútrendszert építettek ki, kórházzal, fegyverraktárral, és a katonák lakhelyével.


Kövér Berta
Magyar felhívás a verduni múzeumban

 Miután a németeknek nem sikerült gyors győzelmet aratniuk 1914-ben, patthelyzet alakult ki a nyugati fronton. Mindkét oldalon beásták magukat, így egyik oldalnak sem sikerült áttörést elérnie. 1915-ben minden áttörési kísérlet – a németek ypres-i, a britek Neuve Chapelle-i, a franciák champagne-i – meghiúsul, és a veszteségek óriásiak.

A német vezérkari főnök, Erich von Falkenhayn úgy gondolta, hogy bár az áttörés nem lehetséges, a franciák legyőzhetők, ha jelentős veszteségeket szenvednek. Úgy tervezte, hogy ott támadja meg a franciákat, ahol azok nem tudnak visszavonulni, így az ellenséges sereg lemorzsolódik. Ennek stratégiai jelentősége is volt, valamint a nemzeti büszkeségre is jó hatással volt. A németek Verdun-sur-Meuse városát választották a francia csapatok kivéreztetésére. A város erődökkel volt körülvéve, így erős védelmi pontnak számított, mely a Párizsba vezető utat zárta el. Hagyományos katonai győzelem helyett, a verduni csatát inkább a francia csapatok lemészárlásának tervezték. A németek itt használtak először lángszórókat. A francia sereg 70%-a részt vett a verduni csatában, ezzel szemben a németeknek csak 25% volt részese az ottani borzalmaknak.

A verduni csata a francia elszántság jelképe lett, a védők önfeláldozása miatt.

Az erődrendszer sikerei pedig arra ösztökélték a franciákat, hogy a két világháború közti időszakban létrehozzák a Maginot vonalat a francia-német határon, amely egy esetleges német támadás ellen nyújthat védelmet.

A csata óta eltelt száz év alatt sem sikerült megtisztítani a Verdun környéki területeket, amit vörös zónának neveztek el a hatóságok. A vörös zónába tilos belépni, a föld erősen szennyezett.


 Ma egy emlékmúzeum áll ezen a helyen, ahol a látogatók visszatekinthetnek az első világháború eseményeire.

Egy új audiovizuális előadás emlékeztet a csata hevességére, a kagyló tűz alatt lévő terület rezgéseivel. Egyesíti a frontkatonák archív képeit és művészi kifejezési formáit. A katonák mindennapi tárgyait, a szerény és törékeny bizonyítékokat, fel lehet fedezni a nyers fából készült vitrinekben. Emberi szempontból más képet mutatnak a csatáról.Kicsit távolabb a Voie sacrée szállítórekeszének teherautói és fegyverei, a motorok zümmögésével és az archív képek megjelenítésével emlékeztetik e gigantikus csata logisztikájának megszervezésére.

Segítség felirat magyarra fordításához: 

A videó felirattal rendelkezik, így beállítható egyszerűen az automatikus fordítás. 1. Lépés a felirat dobozra kattintás, ha bekapcsoltuk a beállításokra kattintva megjelenik: német nyelv .  2 Lépésben az automatikus fordításra kattintok és kiválasztom a nyelvet : magyar. Ezután magyarul olvashatom  a feliratot. 

Első világháborús orvosi szoba
Mustárgáz elleni maszk
Golyó ütötte nyomok érméken
Ételosztó szekér
Tömegsír : a legfiatalabb katonák 14 évesek voltak.
Csigabiga dal
Vito, a cica aki két lábprotézissel éli a macskák...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 11. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/