Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Franciaország: A verduni emlékmúzeum

Franciaország: A verduni emlékmúzeum 

 A verduni csata az első világháború egyik fontosabb csatája volt a nyugati fronton. A csata a német és a francia csapatok közt zajlott, 1916. február 21-étől december 18-áig, Verdun-sur-Meuse közelében, Északkelet-Franciaországban. A csata durván 10 hónapig tartott, így a világ leghosszabb csatái közt emlegetik. A csata több mint negyedmillió halottat és körülbelül félmillió sebesültet eredményezett. Ez volt az első világháború leghosszabb és második legvéresebb csatája a somme-i csata után. A csatában a német és francia oldal is megtapasztalta a háború borzalmait, ezért lett az ütközet neve A verduni vérszivattyú.

1914-ben a város ellenállt a német rohamnak, pedig az erődöt még a híres Kövér Berta ágyúval is lőtték. A francia helyőrség Valuban városában, egy 17. századi várban tartózkodott, ahol a 19. század végén egy egész földalatti alagútrendszert építettek ki, kórházzal, fegyverraktárral, és a katonák lakhelyével.


Kövér Berta
Magyar felhívás a verduni múzeumban

 Miután a németeknek nem sikerült gyors győzelmet aratniuk 1914-ben, patthelyzet alakult ki a nyugati fronton. Mindkét oldalon beásták magukat, így egyik oldalnak sem sikerült áttörést elérnie. 1915-ben minden áttörési kísérlet – a németek ypres-i, a britek Neuve Chapelle-i, a franciák champagne-i – meghiúsul, és a veszteségek óriásiak.

A német vezérkari főnök, Erich von Falkenhayn úgy gondolta, hogy bár az áttörés nem lehetséges, a franciák legyőzhetők, ha jelentős veszteségeket szenvednek. Úgy tervezte, hogy ott támadja meg a franciákat, ahol azok nem tudnak visszavonulni, így az ellenséges sereg lemorzsolódik. Ennek stratégiai jelentősége is volt, valamint a nemzeti büszkeségre is jó hatással volt. A németek Verdun-sur-Meuse városát választották a francia csapatok kivéreztetésére. A város erődökkel volt körülvéve, így erős védelmi pontnak számított, mely a Párizsba vezető utat zárta el. Hagyományos katonai győzelem helyett, a verduni csatát inkább a francia csapatok lemészárlásának tervezték. A németek itt használtak először lángszórókat. A francia sereg 70%-a részt vett a verduni csatában, ezzel szemben a németeknek csak 25% volt részese az ottani borzalmaknak.

A verduni csata a francia elszántság jelképe lett, a védők önfeláldozása miatt.

Az erődrendszer sikerei pedig arra ösztökélték a franciákat, hogy a két világháború közti időszakban létrehozzák a Maginot vonalat a francia-német határon, amely egy esetleges német támadás ellen nyújthat védelmet.

A csata óta eltelt száz év alatt sem sikerült megtisztítani a Verdun környéki területeket, amit vörös zónának neveztek el a hatóságok. A vörös zónába tilos belépni, a föld erősen szennyezett.


 Ma egy emlékmúzeum áll ezen a helyen, ahol a látogatók visszatekinthetnek az első világháború eseményeire.

Egy új audiovizuális előadás emlékeztet a csata hevességére, a kagyló tűz alatt lévő terület rezgéseivel. Egyesíti a frontkatonák archív képeit és művészi kifejezési formáit. A katonák mindennapi tárgyait, a szerény és törékeny bizonyítékokat, fel lehet fedezni a nyers fából készült vitrinekben. Emberi szempontból más képet mutatnak a csatáról.Kicsit távolabb a Voie sacrée szállítórekeszének teherautói és fegyverei, a motorok zümmögésével és az archív képek megjelenítésével emlékeztetik e gigantikus csata logisztikájának megszervezésére.

Segítség felirat magyarra fordításához: 

A videó felirattal rendelkezik, így beállítható egyszerűen az automatikus fordítás. 1. Lépés a felirat dobozra kattintás, ha bekapcsoltuk a beállításokra kattintva megjelenik: német nyelv .  2 Lépésben az automatikus fordításra kattintok és kiválasztom a nyelvet : magyar. Ezután magyarul olvashatom  a feliratot. 

Első világháborús orvosi szoba
Mustárgáz elleni maszk
Golyó ütötte nyomok érméken
Ételosztó szekér
Tömegsír : a legfiatalabb katonák 14 évesek voltak.
Az utolsó ovis nyár
Tavaszi üzenet
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/