Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Foltos pampamacska ( Leopardus pajeros)

Foltos pampamacska / Kép: ichef.bbci.co.uk

 Foltos pampamacska ( Leopardus pajeros)

Kép: i.pining.com

 A foltos pampamacska a ragadozók rendjébe, azon belül a macskafélék családjába tartozó faj. Legközelebbi rokonai, amelyekkel korábban egy fajnak tartották őket, a csíkos pampamacska és a pantanali macska.

Megtalálható főleg Argentína és Uruguay nagy részén, de élőhelye átnyúlik Bolíviába , Paraguay-ba és Brazíliába, majd tovább haladva északra pedig az Andok-hegyláncon keresztül, Ecuadoron keresztül, és esetlegesen kis mértékben Kolumbiában is. 2016-ban először vették észre a Sechura - sivatagban és Peru északnyugati száraz erdőjében. 

Kevés információ áll a rendelkezésünkre a pampamacska vadász- és szaporodási szokásairól. Úgy gondolják, hogy elsősorban  kis emlősökkel és  madarakkal táplálkozik. Valószínűleg a  tengerimalac a fő tápláléka. Egyesek szerint  elsősorban éjszakai életmódot él,  mások szerint nappalit.

A almok viszonylag kicsik, általában csak egy vagy két cicából, esetenként háromból állnak. A kiscicák súlya kb. 130 g  születésekor. Az átlagos élettartamuk kilenc év, de néhányuk több mint 16 évet is él. 

Tarolt Hugh Jackman kávéhírdetése a médiában, a ko...
Legek az állatvilágban - a gepárd

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 24. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/