Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Foci edzés gyerekeknek: Mikortól és hogyan?

 Foci edzés gyerekeknek: Mikortól és hogyan?

 A foci edzés gyerekeknek mindenekelőtt jó szórakozást és ideális kikapcsolódást jelent, ráadásul általában a motivációval sincs gond, hiszen a gyerekek jó részének életében biztosan volt, van, vagy lesz egy hosszabb-rövidebb időszak, amikor híres futballista szeretne lenni.

A foci edzés gyerekeknek egyik nagy kérdése, hogy mikor kezdjük el, melyik korban milyen típusú mozgást érdemes végeztetni, mikor mire képes a gyerek. Ebben a cikkben azt mutatjuk meg, milyen legyen a foci edzés gyerekeknek a kezdetektől 13 éves korig.

Foci edzés gyerekeknek ötéves korig

Az 4-5 éves korig játék, játék, játék minden mennyiségben, hiszen egészen eddig a korig csak a mozgás, a sport, a foci megszerettetése lehet a cél. Ebben a korban a gyerek koordinációs készségei még nem alakultak ki eléggé ahhoz, hogy komolyabb eredményeket várjunk tőle, tehát elsősorban a lelkesedés kialakítása és fenntartása a fő cél. Az edzés egészen kis korban tehát elsősorban játékból áll, még a szabályokat sem feltétlenül kell elsajátítaniuk (különösen a bonyolultabbakat, mint például a les), ugyanakkor már elkezdhetjük megtanítani az alapvető technikákat.

Melyek ezek?
-labdavezetés
-labda helyes elrúgása
-bedobás


Foci edzés gyerekeknek 5-6 éves korban
A foci edzés gyerekeknek ebben a korban kezd komolyabbá válni, ez az az időszak, amikor már bonyolultabb, a későbbi tudás szempontjából fontos technikai alapokat el tudnak sajátítani. Ezek között olyanok szerepelnek, mint a:
-labdavezetés
-passzolás
-guruló labda megállítása
-labdaátvétel
Fontos hangsúlyozni, hogy ebben a korban már fontos a kitartás, de természetesen a játékosság ekkor is kiemelten fontos.


Foci edzés gyerekeknek 6-7 éves korban
Még ebben a korosztályban is a játékos feladatok dominálnak, természetesen továbbra is a labdarúgás megszerettetése a cél. Fontos a gömbérzék fejlesztése, kötött posztok továbbra sincsenek, mindenki kipróbálhatja magát mindenhol. Általában azt javasolják, hogy a foci edzés gyerekeknek 6-7 éves korban heti két alkalom (alkalmanként egy-egy óra) legyen.
Melyek a legfontosabb jellemzők ebben a korban?
-a játéköröm kialakítása
-legfontosabb játékszabályok elsajátítása
-edzés- és mérkőzésfegyelem kialakítása
-alapvető technikai tudás véglegesítése
-önbizalom kiépítése
-labdaérzék fejlesztése
-a mozgásigény kielégítése
-az utánzó képesség fejlesztése
Nagyon fontos, hogy a foci edzés gyerekeknek 6-7 éves korban a sikerélményről szóljon, dicsérjük őket gyakran!


Foci edzés gyerekeknek 8-9 éves korban
A tréning 8 éves kor után elkezd a csapatmunkáról szólni, emellett a technikai fejlesztésben is szintet lépünk, hiszen miközben a labdaérzékelés kiemelt jelentőségű, a gyereknek már ismernie kell a földön történő átadások fajtáit is.
A foci edzés gyerekeknek 8-9 éves korban hetente két-három alkalommal egyenként másfél órát tartson, és ilyenkor már el lehet kezdeni a labdás koordinációs feladatok végrehajtását és a 3:1 elleni kisjátékot.
Ebben a korban tehát a leglényegesebbek:
-technikai fejlesztés
-átadások ismerete és alkalmazása
-labdás koordinációs feladatok
-heti 2-3 edzés alkalmanként 90 percig


Foci edzés gyerekeknek 10-13 éves korban
Ez egy döntő fontosságú kor, ha később komolyan szeretnének profi labdarúgók lenni. A gyereknek körülbelül 12 éves korukra már ismerniük kell a technikai elemek nagy részét, és ekkor már képesnek kell lenniük csapatban gondolkodni és játékrendszerben játszani.
Fontos, hogy a foci edzés változatos legyen ekkor is, egy-egy gyerek több poszton is kipróbálhassa magát. Ekkor kell fejleszteni az alap állóképességet, a technikai-taktikai cselekvőképességet is. A tréning ebben a korban minimum hetente háromszor 90 perc legyen.
Mi a cél?
-technika fejlesztése
-játékérettség szintjének elérése
-kondicionális felkészítés alapjai
-játékrendszerek ismerete és alkalmazása
-csapatban gondolkodás


Forrás: mitsportoljak.hu​

Legek az állatvilágban - a gepárd
Itt van az ősz, halihó!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/