Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Foci edzés gyerekeknek: Mikortól és hogyan?

 Foci edzés gyerekeknek: Mikortól és hogyan?

 A foci edzés gyerekeknek mindenekelőtt jó szórakozást és ideális kikapcsolódást jelent, ráadásul általában a motivációval sincs gond, hiszen a gyerekek jó részének életében biztosan volt, van, vagy lesz egy hosszabb-rövidebb időszak, amikor híres futballista szeretne lenni.

A foci edzés gyerekeknek egyik nagy kérdése, hogy mikor kezdjük el, melyik korban milyen típusú mozgást érdemes végeztetni, mikor mire képes a gyerek. Ebben a cikkben azt mutatjuk meg, milyen legyen a foci edzés gyerekeknek a kezdetektől 13 éves korig.

Foci edzés gyerekeknek ötéves korig

Az 4-5 éves korig játék, játék, játék minden mennyiségben, hiszen egészen eddig a korig csak a mozgás, a sport, a foci megszerettetése lehet a cél. Ebben a korban a gyerek koordinációs készségei még nem alakultak ki eléggé ahhoz, hogy komolyabb eredményeket várjunk tőle, tehát elsősorban a lelkesedés kialakítása és fenntartása a fő cél. Az edzés egészen kis korban tehát elsősorban játékból áll, még a szabályokat sem feltétlenül kell elsajátítaniuk (különösen a bonyolultabbakat, mint például a les), ugyanakkor már elkezdhetjük megtanítani az alapvető technikákat.

Melyek ezek?
-labdavezetés
-labda helyes elrúgása
-bedobás


Foci edzés gyerekeknek 5-6 éves korban
A foci edzés gyerekeknek ebben a korban kezd komolyabbá válni, ez az az időszak, amikor már bonyolultabb, a későbbi tudás szempontjából fontos technikai alapokat el tudnak sajátítani. Ezek között olyanok szerepelnek, mint a:
-labdavezetés
-passzolás
-guruló labda megállítása
-labdaátvétel
Fontos hangsúlyozni, hogy ebben a korban már fontos a kitartás, de természetesen a játékosság ekkor is kiemelten fontos.


Foci edzés gyerekeknek 6-7 éves korban
Még ebben a korosztályban is a játékos feladatok dominálnak, természetesen továbbra is a labdarúgás megszerettetése a cél. Fontos a gömbérzék fejlesztése, kötött posztok továbbra sincsenek, mindenki kipróbálhatja magát mindenhol. Általában azt javasolják, hogy a foci edzés gyerekeknek 6-7 éves korban heti két alkalom (alkalmanként egy-egy óra) legyen.
Melyek a legfontosabb jellemzők ebben a korban?
-a játéköröm kialakítása
-legfontosabb játékszabályok elsajátítása
-edzés- és mérkőzésfegyelem kialakítása
-alapvető technikai tudás véglegesítése
-önbizalom kiépítése
-labdaérzék fejlesztése
-a mozgásigény kielégítése
-az utánzó képesség fejlesztése
Nagyon fontos, hogy a foci edzés gyerekeknek 6-7 éves korban a sikerélményről szóljon, dicsérjük őket gyakran!


Foci edzés gyerekeknek 8-9 éves korban
A tréning 8 éves kor után elkezd a csapatmunkáról szólni, emellett a technikai fejlesztésben is szintet lépünk, hiszen miközben a labdaérzékelés kiemelt jelentőségű, a gyereknek már ismernie kell a földön történő átadások fajtáit is.
A foci edzés gyerekeknek 8-9 éves korban hetente két-három alkalommal egyenként másfél órát tartson, és ilyenkor már el lehet kezdeni a labdás koordinációs feladatok végrehajtását és a 3:1 elleni kisjátékot.
Ebben a korban tehát a leglényegesebbek:
-technikai fejlesztés
-átadások ismerete és alkalmazása
-labdás koordinációs feladatok
-heti 2-3 edzés alkalmanként 90 percig


Foci edzés gyerekeknek 10-13 éves korban
Ez egy döntő fontosságú kor, ha később komolyan szeretnének profi labdarúgók lenni. A gyereknek körülbelül 12 éves korukra már ismerniük kell a technikai elemek nagy részét, és ekkor már képesnek kell lenniük csapatban gondolkodni és játékrendszerben játszani.
Fontos, hogy a foci edzés változatos legyen ekkor is, egy-egy gyerek több poszton is kipróbálhassa magát. Ekkor kell fejleszteni az alap állóképességet, a technikai-taktikai cselekvőképességet is. A tréning ebben a korban minimum hetente háromszor 90 perc legyen.
Mi a cél?
-technika fejlesztése
-játékérettség szintjének elérése
-kondicionális felkészítés alapjai
-játékrendszerek ismerete és alkalmazása
-csapatban gondolkodás


Forrás: mitsportoljak.hu​

Farkas Cs. Tekla: Könyvajánló felnőtteknek
A vadpúlykától a házipúlykáig

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 29. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/