Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Skócia: Fingal barlang

Skócia: Fingal barlang

 Skócia: Fingal- barlang

 A csodálatos Fingal-barlang, Skócia partjainál, a Belső-Hebridák szigetcsoporthoz tartozó Staffa-sziget egyik legszebb képződménye.

Egyedülállóságát anyaga adja. Barlang többnyire karbonátos kőzetekben alakul ki a leszivárgó szén-dioxidos víz oldásos munkája révén. Itt azonban más a helyzet A sziget ősi kristályos alapjára a földtörténeti harmadidőszakban vastag bazalt települt. Ez – akárcsak a mi Szent György-hegyünk – „bazaltorgonák" alakjában látható most. A tenger a hullámok romboló erejével ebben alakította ki a barlangot.

Nevezik úgy is, mint a bazaltoszlopok szigete. A Fingal-barlang teljes egészében hexagonálisan összekapcsolt bazalt oszlopokból épül fel, amelyek a megszilárdult láva felső és alsó felületeinek hűtése során összehúzódott és törést eredményezett, ezzel oszlopokká vált szét.

72 láb magas és 270 láb mély csodaszép hatszögletű bazaltoszlopok alkotta, víz mardosta barlang a Nagy-Britanniában található Hebridák egyik gyöngyszeme. A barlang szimmetrikus szerkezetű és az íves tetője figyelemre méltó természetes akusztikát kölcsönöz, amely harmonikusan visszhangozza a duzzadó óceáni hullámok hangját.

Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren
Született egy kis tapír

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. január 29. szerda

Captcha kép