Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Feltörekvő technológiák: A kvantum- internet kapcsolat

Delfti Műszaki Egyetem / Kép: cms.ngonoo.com

 Feltörekvő technológiák: A kvantum- internet kapcsolat

A kvantumfizika tulajdonságain alapuló internetes hálózat lehetővé teszi az eredendően biztonságos kommunikációt- állítják kutatók.

A Delfti Műszaki Egyetem (Hollandia), Quantum Internet Alliance, valamint a Kína Tudományos és Műszaki Egyetem Kutatói azon fáradoznak, hogy létrehozzák az internet kvantumhálazótát. Erre azért van szükség, mert feltörhetetlen lenne a hackerekkel szemben.

A felelős csapat, a Delfti Műszaki Egyetem kutatója, Stephanie Wehner vezetésével, egy olyan hálózaton dolgozik, amely kvantumtechnika segítségével négy holland várost kötne össze.

A kvantum- interneten keresztül küldött üzeneteket lehetetlen feltörni .

Az elmúlt években a tudósok megtanulták továbbítani a fotonpárokat száloptikai kábeleken keresztül, oly módon, hogy azok 100% -ban védjék a rájuk kódolt információkat . Egy kínai csapat ezt a stratégiát alkalmazva 2000 kilométeres "gerincet" hozott létre Peking és Sanghaj között, de a projekt gyenge lácszeme, hogy részben támaszkodik néhány hagyományos komponensre, amelyek időnként megszakítják a kvantumkötést. Ez feltörési kockázatot jelent.

Delft-hálózat lesz az első, amely végpontok közötti kvantumtechnikával továbbítja az információkat a városok között . A technológia az atomrészecskék kvantumjelenségén alapszik, amelyet összefonódásnak neveznek. Wehner csapata bebizonyította, hogy 1,5 kilométert meghaladó távolságon működik a technológia, és őszintén bíznak abban, hogy az év végéig kvantumkapcsolatot tudnak létrehozni Delft és Hága között. 

A megszakítás nélküli kapcsolathoz,  nagyobb távolságok biztosításához kvantumismétlőkre lesz szükség a hálózati kapacitás bővítéséhez .

A következő videóban maga Stephanie Wehner meséli el, hogyan is történt a nagy felfedezés első sikere. A magyar felirat automatikus fordításnál bekapcsolható. 

Zengő- bongó
G. Joó Katalin: Fricska
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/