Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Felszámolták a hírhedt oroszországi "delfin börtönt"

Beluga, avagy fehér delfin

 Felszámolták a hírhedt oroszországi "delfin börtönt"

 Az oroszországi Szövetségi Halászati és Óceánográfiai Kutatóintézet (VNIRO) nyilatkozata szerint, a kiváltott hatalmas nemzetközi visszhang után, az oroszországi Távol-Kelet partján található „delfin-börtönben" elhelyezett emlősök közül az utolsót is  szabadon engedték . Becslések szerint 10 kardszárnyú delfint és 87 belugát ( fehér delfint) tartottak egyszerre a létesítményben, amely zsúfolt, szűk kamrákból állt egy komor öbölben, a Nakhodka csendes-óceáni kikötője közelében.

Az esetről elsőként 2018 novemberében számoltak be , amikor a természetvédők megosztották a belugákról készült drón felvételeit. A videó gyorsan terjedt a világhálón, és aktivisták, sőt néhány kiemelkedő híresség, köztük Leonardo DiCaprio is felszólalt, az eset nemzetközi felháborodást váltott ki . Az orosz kormány viszonylag érzékenyen reagált a kritikára, Vlagyimir Putyin elnök maga pedig arra kérte a kormányát, hogy vizsgálja meg a delfinek helyzetét.

A hosszú vizsgálatot követően az ügyészek végül illegálisnak ítélték meg a tárolókat, és 28,1 millió rubelt (432 000 USD )bírság megfizetésére kötelezték a társaságot, valamint az állatok elengedésére. A delfineket azóta részletekben , nyár elejétől kezdve folyamatosan engedték el. Az utolsó kardszárnyúnak augusztusban adták vissza a  szabadságát. 2019. november 10-én a hatóságok kijelentették, hogy a kitelepítés az Uspeniya-öbölbe sikeresen befejeződött.

"A szállítás során az állatok nyugodtan viselkedtek, viselkedésüket tudósok, állatorvosok és tapasztalt oktatók ellenőrizték" - mondta VNIRO nyilatkozatában . "Három nagy egyed rendelkezik műholdas csippel, amely lehetővé teszi a tudósok számára, hogy figyelemmel kísérjék az állatok szabad terepen lévő mozgását."

 A Szabad Orosz Bálnák védelmi csoport megjegyzi, hogy a hely megválasztása, az Uspeniya-öböl, valójában veszélyes hely a belugáknak, az orvvadászat és a természetes veszélyek szempontjából.

"Reméljük azt is, hogy a vizuális megfigyelés segít csökkenteni az észak-koreai halászhajók fenyegetéseivel kapcsolatos aggodalmakat, amelyek alatt azt értjük, hogy amennyiben az orvvadászatot folytatják a térségben, az orosz kormány megtesz minden szükséges intézkedést, hogy megvédje a belugákat az ismételt elfogástól."

Bár a helyzet valószínűleg nem  ideális, de rosszabb sorsuk volt a börtönben a foglyul ejtett orkáknak és belugáknak. Úgy gondolják, hogy az állatokat tavaly illegálisan fogták el, hogy eladják a kínai tengeri parkokba és akváriumokba, ahol a fogva tartott delfin park ipar virágzik.

Forrás: IFLScience!

Orka, avagy kardszárnyú delfin
Peru: Cuzco, az egykori Inka Birodalom fővárosa
112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/