Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Felfedezték Hórusz hatalmas szobrát

Kép: egypttoday.com

 Felfedezték Hórusz hatalmas szobrát

 Horig Sorouzian vezetésével az egyiptomi-német régészeti misszió felfedezte  Hórusz Isten hatalmas szobrát. A szobrot a III. Amenhotep király templomának oszlopcsarnokának maradványaiban találták, Kom al-Hattan környékén, Luxor földjén.

Fathi Yassin, a West Luxor antikviteli ágazatának főigazgatója elmondta, hogy a felfedezett szobor fekete gránitból készült és 1,85 méter hosszú. A Hórusz Istent ábrázolja egy sólyom formájában, amely a padon áll, törött lábakkal és karokkal. Sorouzian elmondta, hogy ez a felfedezés a Memnoni szobor és a III. Amenhotep király templomának helyreállítása keretében zajlik, amelyet 1998-ban indítottak az Ókori Minisztérium és a Német Régészeti Intézet felügyelete alatt.

Megállapították, hogy a felfedezett szobor jó állapotban van, és fontos művészeti, tudományos és régészeti értékkel bír, mivel hozzájárul majd a templom teljes képének javításához, miután a Kr. E. 28. században pusztító földrengés következtében összeomlott. A kőből templomokat és egyéb királyi szobrokat építettek a Ramesside időszakban. Jelenleg helyreállítása folyamatban van, és a misszió továbbra is feltárja a szobor lábait. A misszió felfedezte néhány istenség szobrát is. Köztudott, hogy III. Amenhotep király nagyszámú székesegyházat épített a Sekhmet istennő temetkezési templomában, amelyet „ Milliódusok templomá" -nak neveztek.

Forrás egypttoday.com

Az Axolotl regenerációs folyamatában résztvevő gén...
A Leány- és Legény-barlang
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/