Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Felfedezték Hórusz hatalmas szobrát

Kép: egypttoday.com

 Felfedezték Hórusz hatalmas szobrát

 Horig Sorouzian vezetésével az egyiptomi-német régészeti misszió felfedezte  Hórusz Isten hatalmas szobrát. A szobrot a III. Amenhotep király templomának oszlopcsarnokának maradványaiban találták, Kom al-Hattan környékén, Luxor földjén.

Fathi Yassin, a West Luxor antikviteli ágazatának főigazgatója elmondta, hogy a felfedezett szobor fekete gránitból készült és 1,85 méter hosszú. A Hórusz Istent ábrázolja egy sólyom formájában, amely a padon áll, törött lábakkal és karokkal. Sorouzian elmondta, hogy ez a felfedezés a Memnoni szobor és a III. Amenhotep király templomának helyreállítása keretében zajlik, amelyet 1998-ban indítottak az Ókori Minisztérium és a Német Régészeti Intézet felügyelete alatt.

Megállapították, hogy a felfedezett szobor jó állapotban van, és fontos művészeti, tudományos és régészeti értékkel bír, mivel hozzájárul majd a templom teljes képének javításához, miután a Kr. E. 28. században pusztító földrengés következtében összeomlott. A kőből templomokat és egyéb királyi szobrokat építettek a Ramesside időszakban. Jelenleg helyreállítása folyamatban van, és a misszió továbbra is feltárja a szobor lábait. A misszió felfedezte néhány istenség szobrát is. Köztudott, hogy III. Amenhotep király nagyszámú székesegyházat épített a Sekhmet istennő temetkezési templomában, amelyet „ Milliódusok templomá" -nak neveztek.

Forrás egypttoday.com

Mese az őszről
Tipi Topi és Botor Motor

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/