Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Felépült púpos bálna populáció

 Felépült púpos bálna populáció

 Az egész világon voltak  fajok amelyek gyorsan kihaltak és az ökoszisztémák átalakultak, mivel az éghajlat melegszik és sok faj élőhelye elvész. De ezen a héten van legalább egyetlen egy  jó hír.

A Royal Society Open Science- ben közzétett új tanulmányban a szerzők bejelentették, hogy a dél-atlanti púpos bálnapopuláció majdnem a bálnavadászat előtti számához igazodott. "Örülünk, hogy ezt láthattuk" - mondja Alex Zerbini, a tengeri emlősök ökológusa a NOAA alaszkai halászati ​​tudományos központjában. "Kicsit váratlan volt számunkra, hogy ilyen jól felépültek."

Az 1900-as évek elején sok cetállomány drasztikusan csökkent. Globális értelemben legalább 300 000 púpos bálna meghalt az 1700-as évek vége és az 1950-es évek között a vadászat miatt. A dél-atlanti népesség, amely  Brazília partjától délre vándorol, hogy krill táplálékot fogyasszon a dél-grúziai és a déli Sandwich-szigeteken, az 1950-es években mindössze 450 egyedre esett vissza - az eredeti becsült 27 000- ből. Végül az 1980-as évek közepén a Nemzetközi Bálnavadászati ​​Bizottság (IWC) betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Azóta a tisztviselők és a természetvédők megfigyelték a bálnapopulációkat a gyógyulás jeleit illetően.Az ökológusok visszatértek a hajókra, hogy közelről számolják az emlősöket. Ezeket a számadatokat bevitték a legfrissebb tanulmányba a bőség becslésére használt egyenletbe. Az új információkkal Zerbini és csapata becslése szerint a dél-atlanti cetállomány 25 000 fő - ez a bálnavadászat előtti számuk 93% -a. "Ez azt mutatja, hogy ha a vadon élő állatok populációit megfelelően kezeljük, akkor hosszú távú kizsákmányolás után is újra felvirágozhatnak" - mondja Zerbini.

A púpos bálnáknak mégis komoly kihívásokkal kell szembenézniük. Beleakadhatnak a halászhálókba, vagy elüthetik és megölhetik őket a hajók. Az amerikai tisztviselők által azonosított 14 globális populáció közül négy veszélyeztetett, egy pedig fenyegetett - és mind az öt az északi féltekén él. Jelenleg a Nemzeti Tengeri Halászati ​​Szolgálat javasolja az élőhelyek part menti vizeinek a védelmét Alaszka, Washington, Oregon és Kalifornia partjainál e hatások csökkentése érdekében. Az ügynökség december 9-ig fogadja el a javaslattal kapcsolatos észrevételeket. 

Az éneklő cetfélék az év nagy részét a gyorsan felmelegedő antarktiszi vizeken töltik. Táplálékuk a krill, az  apró rákfélék élőhelye eltolódott majdnem 300 mérfölddel dél felé, ahogy a víz hőmérséklete megemelkedett. És csak annyi hely van, hogy az irányba haladjanak, tehát ez az elmozdulás az elsődleges élelmiszer-forrás elvesztését okozhatja ezekben a hideg vizekben.

Noha elégedettek a bálna gyógyulásával, Zerbininek soha nem ér véget a munkája. "Folyamatosan figyelnünk kell az új fenyegetésekre."-mondja.


Forrás: popsci.com

A Járványos asszony
Medve, hagyma, hagyj ma!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/